Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

Missievaders - Mar Oomen


Van uitgeverij atlas contact mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een familiegeschiedenis van katholieke wereldverbeteraars

Waar gaat het boek over? 
In "Missievaders' biedt Mar Oomen een bijzonder perspectief op een onderbelichte bladzijde uit de koloniale geschiedenis: de hoogtijdagen van de katholieke missie. In 1933 stapte de grootvader van Oomen met zijn gezin op een boot vol missionarissen en missiezusters naar Nederlands-Indië. Hij was een van de velen die eropuit gingen met de intentie de wereld te verbeteren. Vlak voor en na de Tweede Wereldoorlog leverde Nederland verhoudingsgewijs de meeste missionarissen ter wereld. Behalve kerken en scholen bouwden ze ziekenhuizen en zorgden ze voor zieken en gewonden. Oomens vader, tropenarts, vloog in 1958 met vrouw en kind in een vliegtuig vol religieuzen naar Tanzania om daar hetzelfde te doen. Toen zij zich in de jaren zestig weer in Nederland vestigden, was alles anders. "Missie' was een beladen begrip geworden. Oomens familiegeschiedenis vertelt het verhaal van mensen die met de beste bedoelingen de wereld in trokken maar ingehaald werden door de geschiedenis.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Mar Oomen (1961) is journalist en antropoloog. Eerder schreef ze onder meer Indische Nederlanders in Kamp Westerbork en, met Jos Palm, En de goden verhuisden mee. Ze werkt als freelance journalist en (eind)redacteur voor diverse media, was hoofdredacteur van Genoeg, een tijdschrift over duurzaam leven en publiceerde in Vrij Nederland en Historisch Nieuwsblad.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Suzan Beijer

Binnenwerk:
Suzan Beijer

Jaar van verschijnen:
2018

EAN:
9789045032740

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
304

Genre:
Familiegeschiedenissen

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Prijs:
€22,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Missievaders van Mar Oomen wil je weten wie die mensen zijn en waar de foto is genomen. Je weet in ieder geval bijna zeker dat de foto niet in Nederland is genomen. De titel geeft al weer waar het boek over zal gaan.
Missievaders van Mar Oomen is een boeiende familiegeschiedenis over grootouders en later de ouders van de auteur die hun leven aan anderen wilden wijden en ondertussen hun geloof wilden verspreiden omdat dat in hun ogen het ware geloof was, maar of dat ook echt zo was? Is het westerse leven echt wel zo goed als wij denken of zou het leven zoals de mensen leven in Indonesië en later Afrika ook goed zijn? Is het wel verstandig om het katholieke geloof en de westerse normen en waarden op te dringen aan andere landen? Die vragen worden in andere woorden op een gegeven moment ook gesteld en met afstand bekeken. In ieder geval waren de bedoelingen van de grootouders en ouders goed.
Missievaders van Mar Oomen gaat over het levensverhaal van de grootouders van de auteur, hoe die erop kwamen om naar Indonesië te gaan, wat ze daar voor werk deden, waar ze woonden en werkten, hoe de kinderen daar opgroeiden, hoe ze uiteindelijk door de Jappen werden opgepakt, hoe het gezin uiteindelijk uit elkaar werd gehaald, hoe ze het kampleven ervoeren, hoe het na de oorlog ging, hoe ze weer bij elkaar kwamen en hoe ze uiteindelijk is vergaan in Nederland. Het verhaal vertelt ook het levensverhaal van de ouders van de auteur, hoe ze erop kwamen om naar Afrika te gaan, waar ze woonden, wat voor werk ze deden, hoe ze het daar vonden, waarom ze uiteindelijk weer terug gingen naar Nederland en hoe hun leven in Nederland verder verliep.
Het zijn twee verschillende generaties die veel gelijkenissen hebben zoals bijvoorbeeld het geloof willen overbrengen en de vader en zijn vader die hetzelfde beroep hadden, maar je ziet ook verschillen zoals bijvoorbeeld in de opvoeding van de kinderen en de moeder die zich 'vrijer' gedroeg, met de tijd mee ging. Die verschillen en andere dingen wilden daardoor nog wel eens botsen tussen beide generaties. Daarnaast worstelde de vader van de auteur van tijd tot tijd met een depressie, iets dat op een gegeven moment grote gevolgen heeft voor zijn gezin. Het is dan ook een zoektocht van de auteur naar waarom haar vader die depressies heeft, wat haar vader in het verleden heeft meegemaakt. Het verhaal begint met een proloog dat zich een aantal jaar geleden afspeelt, daarna lees je het levensverhaal van de grootouders en ouders van de auteur, die soms onderbroken wordt door een stukje van een aantal jaar geleden waarin de auteur vertelt over haar vader op dat moment en welke puzzelstukjes ze vindt in de vorm van mappen, brieven, foto's en meer. Soms komt ze meer te weten dankzij bijvoorbeeld een oom die bijvoorbeeld hetzelfde heeft meegemaakt in de kampen waarin ze hebben gezeten in Indonesië.
Het is een boeiend verhaal dat vlot weg leest. Je zit er vanaf de eerste bladzijde in en kan niet meer stoppen omdat je wilt weten hoe het verder gaat. De foto's maken het boek compleet, je krijgt een beeld van hoe het eruit zag en de familie eruit zag.
Kortom; Missievaders van Mar Oomen is een boeiende familiegeschiedenis over de grootouders en later de ouders van de auteur die hun redenen hadden om naar Indonesië en Afrika gaan om daar missiewerk te gaan doen en wat dat ze uiteindelijk heeft gebracht. Het is een verhaal dat voor velen (deels) herkenbaar kan zijn.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het in dit boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms een blik in het heden is.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Pauke, omdat zij streng maar rechtvaardig was en haar kinderen tot op zekere hoogte vrij liet.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Met Janus en Stans niet, met Dries en Pauke wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De meeste plaatsen klinken mooi. Laren is een hele mooie plaats.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse malen zoals bijvoorbeeld dat Janus koste wat kost in Indonesië wilde blijven na de bevrijding om zijn werk te blijven doen ondanks dat het gevaarlijk was voor de Nederlanders. Het is te begrijpen dat Stans, eenmaal terug in Nederland, niet meer terug wilde. En zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben zoals bijvoorbeeld de verschrikkingen in de kampen.

Mooie quote in het boek: 
Om moedig te worden moet je eerst schijterigheid overwinnen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van familiegeschiedenissen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Leesfragment:
Ga naar de website van uitgeverij atlas contact om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Mar Oomen

Website van de uitgever:
uitgeverij atlas contact










Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg