Van
UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel:
Successen, tegenslagen en fouten
Waar gaat het boek over?
Onder president Donald Trump komen de Amerikaanse inlichtingendiensten weer in het nieuws. Vroeger was vooral de CIA doelwit van kritiek in de media. Maar nu zijn diezelfde media vol lof over de CIA, terwijl er eigenlijk niet veel veranderd is.
De CIA kende veel meer successen dan het grote publiek weet, maar er waren ook teleurstellingen en fouten. Zo duurde het na de aanslagen van 11 september 2001 liefst 10 jaar voordat Osama bin Laden kon worden uitgeschakeld. En bij ontvoeringen van terreurverdachten werden ernstige fouten gemaakt. Een zware tegenslag was het verraad door Aldrich Ames.
Anderzijds droeg de CIA bij aan de ondergang van het communisme in Polen door de hechte vriendschap tussen CIA-chef Bill Casey en de paus. Bovendien voorkwam de CIA meerdere grote aanslagen, zoals eentje die het Londense vliegveld Heathrow als doelwit had. Ook worden in dit boek voor het eerst geheime CIA-operaties tussen 1982 en 1997 beschreven. Zo werden er tijdens de burgeroorlog in Bosnië videoopnamen van de weg naar Sarajevo gemaakt.
Tijdens de Koude Oorlog luisterde de CIA mogelijk in opdracht van Henry Kissinger een belangrijke Duitse politicus af, die later met een hoge KGB-officier in verbinding bleek te staan. In dit boek wordt de daarbij betrokken voormalige CIA-agent geciteerd. De documenten daarover werden echter op bevel van president Jimmy Carter vernietigd. Onder Carter werd de CIA zo ernstig verzwakt dat men de val van de pro-Amerikaanse sjah van Iran niet zag aankomen.
Bron:
bol.com.
Omslagontwerp:
Mark Heuveling
Binnenwerk:
Paul Timmerman
Jaar van verschijnen:
2019
EAN:
9789463385671
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
298
Genre:
Geschiedenis
Prijs:
€22,95
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van
Niet alles wat de CIA doet is verkeerd van
Emerson Vermaat krijg je meteen een idee waar het boek over zal gaan. De titel en de subtitel spreken voor zich; je weet meteen waar het boek over gaat.
Emerson Vermaat neemt je in
Niet alles wat de CIA doet is verkeerd mee naar de wereld van de CIA vanaf 1970 tot begin dit jaar. Je krijgt een goed beeld van hoe het er aan toe ging en gaat bij CIA, waar ze mee te maken krijgen en wat ze doen. Ondanks dat de media vaak bericht dat er veel mis gaat bij de CIA zijn er gelukkig ook genoeg zaken die wel goed zijn gegaan zoals bijvoorbeeld de jacht op Osama Bin Laden, daar waren een aantal tegenslagen, maar er ging ook veel goed. De auteur heeft het in dit boek dan ook niet alleen over wat er allemaal mis ging in het verleden bij de CIA, waar ze zelf niet altijd wat aan konden doen zoals bijvoorbeeld bij 9/11, welke blunders er zijn gemaakt zoals het vertrouwen van iemand die helemaal niet betrouwbaar was, maar ook over wat er goed is gegaan dankzij de CIA zoals bijvoorbeeld het verijdelen van diverse aanslagen. De auteur kreeg een tijd lang zelfs berichten van de CIA waar hij bij mocht zijn zodat hij erover kon schrijven of filmopnames kon maken en laten zien op tv. Hij vertelt over zijn avonturen die hij beleefde tijdens die niet altijd even ongevaarlijke reizen waarbij hij soms toch maar luisterde naar anderen als hij bijvoorbeeld kreeg te horen dat hij beter niet naar zijn hotel terug kon gaan. Hij laat hiermee zien dat zulke reisjes wel spannend mogen zijn, maar dat je echt wel sterk in je schoenen moet staan om naar bijvoorbeeld oorlogsgebieden te gaan, dat je niet iemand moet zijn die snel in paniek raakt om daarheen te gaan. Zoals hij zelf al aangeeft, besef je dat hij waarschijnlijk niet de enige journalist is die contacten heeft of heeft gehad met de CIA, dat er vast meer journalisten zijn die dat hebben.
Emerson Vermaat laat in
Niet alles wat de CIA doet is verkeerd zien hoe de CIA werkte onder de diverse Amerikaanse presidenten en de huidige president, hoe die vaak bepalen wat de CIA doet, waarom dat ze vaak samen werken met andere geheime diensten wereldwijd, maar ook hoe kwetsbaar de CIA kan zijn. De auteur geeft soms zijn kritieken over de CIA en over anderen zoals president Trump, maar vertelt ook wat ze goed doen/deden. De auteur laat met dit boek zien dat er in de loop der jaren niet zo gek veel is veranderd bij de CIA. Je kan merken dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan naar de feiten waardoor je goed beeld van de CIA krijgt.
Voor diegenen die de jaren zeventig en daarna bewust hebben meegemaakt zullen veel zaken soms helaas een beeld der herkenning oproepen omdat ze het hebben gezien of gelezen in de media zoals bijvoorbeeld 9/11.
Kortom;
Niet alles wat de CIA doet is verkeerd van
Emerson Vermaat is een interessant boek dat laat zien dat de CIA ook veel goede dingen doet, dat niet alles verkeerd gaat. Het is een interessant tijdsbeeld van 1970 tot begin dit jaar waarin de auteur ook zijn persoonlijke ervaringen, belevenissen met de CIA vertelt. Het is een boek waarbij je de hoofdstukken los kan lezen, je kan zelf bepalen in welke volgorde je de hoofdstukken leest.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.
Wat vind je van de cover?
Die is schitterend, past bij het boek.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het om.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is lekker vlot en vaak beeldend.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Het boek speelt zich af vanaf vier jaar voor mijn geboorte tot begin dit jaar. Vanaf dat ik geboren ben heb ik het allemaal redelijk goed weten te overleven en ik denk dat ik in de vier jaar voor mijn geboorte ook goed had kunnen leven.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse malen. Het raakte mij bijvoorbeeld dat men met 9/11 niet tijdig heeft ingegrepen, dat men niet luisterde naar de waarschuwingen. Wat had dat anders kunnen lopen als men wel geluisterd en voortijdig ingegrepen had. Zo waren er meer zaken die mij raakten.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over CIA.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien dat ik soms een stukje terug ga lezen.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even gaat bezig houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.
Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT
Reacties
Een reactie posten