Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Vlucht In De Duisternis - Arthur Schnitzler


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Zijn allerlaatste boek, de lang verzwegen novelle

Oorspronkelijke titel:
Flucht in die Finsternis

Waar gaat het boek over? 
Arthur Schnitzler (Wenen 1862-1931) was de grootste Oostenrijkse schrijver van het fin de siècle. Vlucht in de duisternis uit 1931 gaat over de verhouding tussen twee broers. Enerzijds is er Otto, een gereputeerde zenuwarts, en anderzijds zijn jongere broer Robert, een lichtzinnige ambtenaar, die lijdt aan hypochondrie en dwanggedachten. Het is het allerlaatste boek dat Schnitzler publiceerde.
De novelle was al twintig jaar af, maar de schrijver weigerde het manuscript te laten drukken. In de tragische figuur van Robert had de schrijver, die zelf een psychisch wrak was, te veel van zichzelf blootgegeven. Op de dag dat Schnitzler de eerste, overigens lovende, recensie over deze zo lang verzwegen novelle ontving, stierf hij. Vlucht in de duisternis is nu voor het eerst vertaald in het Nederlands door Jef Rademakers. Al eerder vertaalde hij de debuutnovelle Sterven uit 1893 en het geruchtmakende Beate en haar zoon uit 1913.

Bron: bol.com.

Vertaald door:
Jef Rademakers

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Emy van Gorkom

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463386500

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
160

Genre:
Literatuur en romans

Verfilmd?
Het boek is voor zover ik weet nog niet verfilmd. Mocht dat wel het geval zijn, laat dat dan gerust in een reactie hieronder weten. Het boek leent zich er in ieder geval goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€18,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Vlucht in de duisternis van Arthur Schnitzler wil je weten waar de auteur aan denkt, of het wel goed met hem gaat, want je krijgt het gevoel dat het niet helemaal goed met hem gaat, hij ziet er wat verward uit. De titel, die pas tegen het eind duidelijk wordt, maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wat het daglicht niet mag zien.
Vlucht in de duisternis van Arthur Schnitzler is het laatste boek dat de auteur heeft geschreven. Aan het eind vertelt de vertaler, Jef Rademaker, meer over het verhaal achter het boek en over Arthur Schnitzler. Ook geeft hij zijn mening over of je zijn werk nog wel zou mogen lezen vanwege hoe Arthur Schnitzler in zijn tijd in het leven stond. Gelukkig heeft Jef Rademaker zich nergens wat van aangetrokken en dit boek vertaald ondanks dat het in de huidige tijd eigenlijk niet meer zou kunnen, want dit boek verdient het om gelezen te worden.
Vlucht in de duisternis van Arthur Schnitzler is een aangrijpend verhaal over een man die heel erg achterdochtig kan zijn, in zijn slechte dagen aan waanzin leidt, hij kan heel snel van gevoelens wisselen en is een echte hypochonder. Het is een man waar je je enerzijds aan ergert, vooral in zijn omgang met vrouwen, maar waar je aan de andere kant ook weer medelijden mee hebt omdat hij geestelijk duidelijk niet in orde is. Hij weet zijn gevoelens als angst, onrust, wantrouwen naar anderen toe, haat, onzekerheid, verdriet, zijn onmacht en de wilskracht om te leven goed te verwoorden. Hij heeft duidelijk een goed zelfinzicht, ook al klopt dat soms niet helemaal. De auteur heeft zich zo goed in de hoofdpersoon ingeleefd, dat je het gevoel hebt dat hijzelf die gevoelens ook wel eens had en dat hij net zoals de hoofdpersoon zo met vrouwen omging en dacht over vrouwen.
Het is een spannend verhaal met vele verrassende wendingen en een verrassend plot die je niet ziet aankomen. Er komen tijdens het lezen steeds meer vragen waarvan je benieuwd bent naar de antwoorden zoals bijvoorbeeld wat er echt met zijn vrouw en een van zijn exen is gebeurd, of hij wel of niet schuldig is aan een aantal zaken of dat die helemaal niet zijn gebeurd, maar dat het anders zit, hoe het zit met de relatie met zijn broer en of hij uiteindelijk een belangrijke brief terug krijgt of niet.
Het is een verhaal dat soms een mooi, romantisch, tijdsbeeld weergeeft. Je gaat een eeuw terug in de tijd waar men nog met koetsen reed. Soms is een stukje haast poëtisch geschreven zoals bijvoorbeeld over sneeuw op de heuvels en de huizen. Je ziet het sprookjesachtige beeld zo voor je.
Kortom; Vlucht in de duisternis van Arthur Schnitzler is een indringend, aangrijpend, duister verhaal over een man die lijdt aan een aantal kwalen als waanzin, waar je enerzijds een hekel aan krijgt, maar anderzijds ook medelijden mee hebt. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de hoofdpersoon. Het is een boek dat je in één keer uit wilt lezen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past hij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel die nieuwsgierig maakt en pas tegen het eind duidelijk wordt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is vlot, beeldend en soms poëtisch.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms terug geblikt wordt in de tijd. Langzaamaan wordt je naar het verrassende plot geleid.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat, hoe het verhaal zal aflopen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. Ik had een ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Paula, omdat ze een vriendelijke vrouw is waar geen kwaad in zit. 

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan Robert, om de manier zoals hij met vrouwen omgaat en hoe hij er soms over denkt, maar tegelijkertijd heb ik ook medelijden met hem.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, dat kan ik niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Het lijken mij leuke plaatsen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat lukt me wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het hele verhaal van de hoofdpersoon heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Eigenlijk weet niemand überhaupt iets van ons, behalve de mensen die van ons houden.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van psychologische romans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT







Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg