Verloren Schaduw - Elles Santegoets


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
En toen begonnen de dromen. Toen ik klaar was met de liefde. Toen ik wist dat het altijd zo zou blijven. Geen dokter die mij kan helpen. Geen medicijn dat de pijn kan stoppen. Ik zag mensen die er niet waren. En als ik ze niet zag, voelde ik hun aanwezigheid en wist ik dat ze er toch waren. Ik ben niet gek, dat vind ik zelf. Anderen denken er misschien anders over. Daarom kan ik het tegen niemand zeggen, dat doe ik ook niet. Maar ik weet dat het waar is.

Zo begint het verhaal van de hoofdpersoon. Als ze per toeval een advertentie voor ontwikkelingswerk ziet, besluit ze te solliciteren. Aangekomen op de Filippijnen blijkt het allemaal anders te verlopen dan ze had gedacht. Herinneringen uit het verleden komen boven en ze vraagt zich af of ze moet blijven of teruggaan. Dan ontmoet ze Tibor en komt in contact met een cultuur van voorouders, zwarte magie en mystieke genezers.

Het verhaal van de hoofdpersoon gaat over verbroken liefdes, hoop en verlangen. Over een ingewikkelde moeder-dochter relatie, maar vooral over de kracht van vriendschap.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Elles Santegoets is naast moeder en maatschappelijk werker ook wereldreiziger met een passie voor fotografie. "Volg je hart', is haar levensmotto. Gedreven door nieuwsgierigheid en oprechte belangstelling volgt ze wat op haar weg komt. Vaak tegen de heersende normen in. Ze heeft bij diverse hulpverleningsinstanties gewerkt. Daarnaast is ze uitgezonden geweest naar de Filippijnen en Sierra Leone. Deze autobiografische roman is haar eerste boek.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova / Mark Heuveling

Binnenwerk:
Sükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463387170
Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
252

Genre:
Literatuur en romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€21,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Verloren schaduw van Elles Santgoets weet je niet meteen wat je kan verwachten. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt. Na het lezen van dit boek kan je alleen maar concluderen dat de titel goed is gekozen.
Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegesleept in het levensverhaal van de hoofdpersoon. Het is een autobiografisch verhaal van de auteur en dat merk je al heel snel. Vooral de hoofdstukken over de Filipijnen en Sierra Leone kunnen alleen door iemand zijn geschreven die of heel veel onderzoek ernaar heeft gedaan of het zelf allemaal heeft beleefd. In dit geval is het dat laatste. Je merkt dat ze weet waar ze het over heeft, dat ze er ervaringen mee heeft door de feiten waar ze mee komt.
Elles Santegoets heeft in Verloren Schaduw haar gevoelens en haar leven goed weten te verwoorden. Door haar beeldende en grotendeels poëtische schrijfstijl heb je het gevoel dat je erbij bent, dat je het allemaal zelf mee maakt. Het is een leven dat vele dieptepunten kent, maar ook een paar gelukkige momenten kent. Je voelt haar emoties als verdriet, woede, angst, twijfels, schuld afschuw, heimwee, verbazing en geluk. Je merkt dat ze geregeld op zoek is naar zichzelf, naar wie ze echt is en dat ze op een gegeven moment bepaalde ervaringen, die ze in het verleden heeft opgedaan mist, dat ze daar ook weer naar op zoek gaat.
Ze laat met haar verhaal zien hoe belangrijk goede vrienden kunnen zijn, hoe belangrijk het is om je hart te volgen en hoe bijzondere ervaringen je leven kunnen veranderen. Ze laat ook zien dat mensen soms anders reageren dan gehoopt op anderen, meestal op hun kinderen, om hun eigen echte gevoelens, wat ze eigenlijk echt willen te verbloemen en waar dat toe kan leiden.
De auteur heeft het verhaal chronologisch geschreven, maar soms gaat ze terug in de tijd omdat ze op dat moment daaraan denkt. Daardoor kom je langzaamaan steeds meer over haar te weten en vallen er puzzelstukjes op hun plaats. Het is een verhaal met diverse verrassende wendingen, een paar spannende momenten en op een gegeven moment denk je dat ze niet helemaal de waarheid tegen een toekomstige baas zegt, je vermoedt dat ze uiteindelijk toch weer een zijpad in zal gaan slaan. Of dat ook zo is, mag je zelf gaan lezen. ;)
Voor sommigen zullen bepaalde stukjes herkenbaar kunnen zijn zoals bijvoorbeeld de zorg voor een ouder, de leegte in een huwelijk, het gevoel dat je iemand die je net hebt ontmoet al heel lang kent, de zoektocht naar jezelf en de schuldgevoelens naar je kinderen toe.
Kortom; Verloren schaduw van Elles Santegoets is een meeslepend verhaal dat autobiografisch is. Het is een verhaal waarbij je door een emotionele achtbaan gaat. Door de vlotte, beeldende en haast poëtische schrijfstijl heb je het gevoel dat je het zelf meemaakt, dat je er zelf bij bent. Dit is zo'n boek dat als je er eenmaal in begint, niet meer kan stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat, hoe het verhaal zal aflopen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Het is een titel dat nieuwsgierig maakt en na het lezen van het boek kan ik alleen maar zeggen dat het een heel erg goed gekozen titel is.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend en voor het grootste gedeelte haast poëtisch.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms terug- of vooruit geblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat, hoe het zal eindigen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Elles, omdat ze haar hart volgt, maar ook laat zien dat het bij haar niet altijd perfect is, dat ze ook zo haar mindere momenten heeft. Dat maakt haar juist uniek en je hoopt dan ook dat ze nog een boel gelukkige jaren mag beleven. Na het lezen van dit boek is dat het wat je haar gunt.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan de rebellen in Sierra Leone, na het lezen van dit boek begrijp je wel waarom en misschien begrijp je het al tijdens het lezen van het antwoord op deze vraag.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen klinken ze mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren zoals bijvoorbeeld dat ze moest vluchten uit Sierra Leone, de momenten dat ze het even niet meer zag zitten en de bijzondere ervaringen die ze opdeed in de Filipijnen hebben me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Geschiedenis is herinnering.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van autobiografieën houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Als ze nog een boek gaat schrijven, dan wil ik die zeker lezen, zeker als ze het op dezelfde manier schrijft zoals ze dit boek heeft geschreven.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT







Koop dit boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg