Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

De Prijs Van Geluk - Ruben Gowricharn


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Net als vele andere Surinamers vertrekt Kamla halverwege de jaren zeventig met haar man en drie kinderen naar Den Haag. Ze integreert moeiteloos in de Haagse Hindostaanse gemeenschap en in de Nederlandse samenleving, met buurvrouw Marijke als belangrijke levensgids. Ook het gezin ontwikkelt zich succesvol: haar kinderen volgen allemaal een hogere opleiding, verzelfstandigen zich en blijven trouw hun ouders opzoeken. Maar dit succes heeft een prijs. Hoe ziet deze prijs eruit? En wie betaalt de rekening? Deze epische roman over vervreemding en verlies vertelt Kamla's verhaal, dat niet beperkt is tot migranten. Het stelt een weinig besproken worsteling met culturele identiteit en gezinscohesie aan de orde, die gepaard gaat met een verwarrende kluwen van trots en verdriet, blijdschap en teleurstelling, voldoening en schuldgevoel. Deze historisch en antropologisch onderbouwde vertelling brengt taboes voor het voetlicht die iedereen, ongeacht afkomst, aangaat.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Ruben Gowricharn is hoogleraar Indiase diaspora studies aan de Vrije Universiteit. Daarvoor was hij hoogleraar sociale cohesie en transnationale studies aan de universiteit van Tilburg.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Sükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463387279

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
276

Genre:
Romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden. Kenneth Herdigein zou dan mooi de oudere Boyke kunnen spelen.

Prijs:
€22,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De prijs van geluk van Ruben Gowricharn krijg je niet meteen een idee waar het boek over zal gaan, ook niet waar het boek zich precies afspeelt. Misschien dat de mensen die in Suriname zijn geweest of er vandaan komen de plaats zullen herkennen. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt. Hoewel de titel vaak snel duidelijk wordt in een boek, zal je in dit boek moeten wachten tot je het boek bijna uit hebt, want de titel wordt pas tegen het eind duidelijk en zet je daarmee gelijk aan het denken.
De prijs van geluk van Ruben Gowricharn vertelt het verhaal van een Hindoestaanse vrouw uit Suriname die op een gegeven moment samen met haar man en kinderen naar Nederland emigreert. Meteen laat het verhaal zien wat de rol van het oudste kind is in Hindoestaanse gezinnen in Suriname. Je voelt haar schuldgevoel om haar ouders en broertje en zusjes achter te laten, haar verantwoordingsgevoel. Ze doet ze een belofte, maar of ze die belofte na kan komen is nog maar de vraag. Ondertussen zit ze in Nederland waar ze bezoek krijgt van een vrouw die ze helpt om te integreren in Nederland. Je voelt meteen ergernis opkomen vanwege de manier waarop die vrouw met het gezin om gaat. Gelukkig krijgt het gezin in de loop der tijd veel steun van hun buurvrouw en die ook in alle jaren daarna een belangrijke steun zal blijken te zijn. Langzaamaan integreren vooral Kamla en haar kinderen zich goed in Nederland en doet vooral Kamla, terwijl Boyke voor het inkomen zorgt, haar best dat haar kinderen goed terecht komen zodat ze het, als ze volwassen zijn, beter hebben dan zij en Boyke. Maar daar blijkt wel een dure prijs aan te zitten en of dat het waard is? Alleen diegenen die hetzelfde hebben meegemaakt als de hoofdpersoon, zullen haar gevoelens echt begrijpen. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personen.
De prijs van Geluk van Ruben Gowricharn is een verhaal waarin heel veel mensen zich in kunnen herkennen. Vele immigranten vanwege hun heimwee en schuldgevoelens naar hun geboorteland toe, naar hun familie die ze achterlaten en de culturele identiteit proberen te behouden. Vele ouders zullen de strubbelingen van het opvoeden herkennen, het puberale gedrag van hun kinderen en het zorgen dat ze goed terecht komen. Veel gekleurde medemensen vanwege de vooroordelen die sommige blanke Nederlanders hebben. Diegenen die zijn verhuisd naar een andere plaats of zijn geëmigreerd naar een ander land en later weer terugkomen in hun geboorteplaats of de plaats(en) waar ze zijn opgegroeid/hebben gewoond, en zien hoe veranderd het allemaal is. Voor velen die moeite hebben met de tijden die veranderen en de gewoontes die niet meer hetzelfde zijn als vroeger. Zo zijn er meer mensen die zich kunnen herkennen in het verhaal.
Dit boek geeft een mooi kijkje in hoe Suriname was en is, het verschil tussen de diverse Surinamers en het verschil tussen de Hindoestanen en Nederlanders. Het verhaal houdt je soms ook een spiegel voor zoals bijvoorbeeld over een hedendaags probleem dat we hebben in o.a. Nederland. Het verhaal laat zien dat we veel gemeen hebben met elkaar, maar dat er ook verschillen zijn. Tevens laat het verhaal zien dat het niet altijd verstandig is om naar deskundigen te luisteren, dat je soms ook de mening van de deskundigen mag negeren en je eigen keus mag maken, je eigen gevoel volgen zoals bijvoorbeeld bij het koken. Het is een verhaal met vele taboedoorbrekende onderwerpen zoals bijvoorbeeld heel duidelijk beschreven is in het laatste hoofdstuk.
Kortom; De prijs van geluk van Ruben Gowricharn is een boeiend verhaal over een vrouw die samen met haar gezin is geëmigreerd vanuit Suriname naar Nederland. Het is een verhaal dat taboedoorbrekend is, je kennis laat maken met Hindoestanen en Suriname en je het verschil laat zien tussen hen en de Nederlanders, maar ook dat we veel gelijkenissen hebben. Soms houdt het verhaal je een spiegel voor.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Pas tegen het eind van het verhaal snap je waarom er voor deze titel is gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het verhaal is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan is het moeilijk om het boek weg te leggen. Als je er niet in bezig bent, dan houdt het boek je onbewust bezig.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Oef, moeilijke vraag dit keer, want eigenlijk kan ik niet echt kiezen omdat de zoons van Boyke en Kamla alledrie even leuk en aardig zijn.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan een arbeidsbureaumedewerker vanwege zijn ongegronde vooroordeel. Helaas heb ik zelf ook zoiets meegemaakt, maar dan niet vanwege mijn huidskleur, maar vanwege mijn leeftijd en was dat ook om een andere reden dan een van de personen in het verhaal heeft meegemaakt, maar ik moest er wel weer meteen aan denken toen ik het las.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld de manier hoe ze werden behandeld door een vrouw die ze moest helpen met integreren en later weer om precies dezelfde redenen als Kamla, de buurvrouw en anderen ergerden om de opmerkingen die die vrouw maakte. Ik heb me aan haar echt geërgerd. Ook, zoals ik al in een andere vraag heb vertelt, aan de arbeidsbureaumedewerker heb ik me geërgerd. Het raakte me dat mensen zo kunnen reageren, met vooroordelen zitten en dat dan ook openlijk uiten. Dat getuigt voor mij niet voor professionaliteit. Zonder teveel te vertellen heeft ook het eind me geraakt en deed me beseffen dat er vast meer mensen zijn die die gevoelens moeten hebben. Zo zijn er meer dingen die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
'Kamla, als je arm bent hoef je nog niet beledigd te worden.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Dit boek is niet voor een speciale doelgroep geschikt, het is voor iedereen geschikt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat dit boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker, mocht hij met een ander boek komen.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT








Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg