Hannelore - Frank Krake



Respect

Na het lezen van Hannelore van Frank Krake kan je alleen maar respect hebben voor Hannelore dat ze haar verhaal heeft durven te vertellen en dat de auteur dat goed heeft weten te verwoorden.

Opgroeien in een sekte

Hannelore van Frank Krake gaat over Hannelore, die opgroeide in een sekte. Haar ouders en vele andere volgers waren zo geïndoctrineerd door Vrieswijk, die zichzelf de Profeet waande, dat ze alles voor hem deden. Alles wat er in de gemeenschap gebeurde was voor Hannelore heel gewoon, omdat ze het leven buiten de gemeenschap niet meer kende. De regels werden steeds strenger, er gebeurden veel dingen die niet door de beugel konden en niemand kon elkaar echt vertrouwen omdat er altijd wel iemand was die je verraadde bij Vrieswijk, wat je ook deed, waarvoor er de vreemdste straffen volgden.
Negen maanden voordat Hannelore achttien jaar werd, werd Hannelore door een politieagent bevrijd uit de sekte. Toen ze bevrijd was, wilde ze steeds terug, maar gaandeweg, mede dankzij haar familie en haar latere man, begon ze te twijfelen of het wel allemaal klopte wat er haar hele leven was verteld, of het misschien niet anders zat. Dan begint het gevecht om zichzelf in het 'echte' leven staande te houden, om om te gaan met alles wat voor anderen heel gewoon is, zoals bijvoorbeeld om zelf keuzes te maken en om te gaan met het verleden. Het zijn lessen van vallen en opstaan, maar uiteindelijk is het haar gelukt om een 'normaal' leven te leiden en hoopt ze dat anderen, die nog in een sekte zitten, ook (ooit) een 'normaal' leven zullen krijgen.

Indrukwekkend

Hannelore van Frank Krake is een indrukwekkend verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten. Geregeld vraag je je af hoe het kan dat mensen zich zo laten beïnvloeden, dat ze zelfs niet meer aan hun eigen kinderen denken en waarom er niet eerder werd ingegrepen. Gelukkig krijg je op die vragen antwoorden in het boek, maar het blijft, als buitenstaander, heel onwerkelijk dat dat kan gebeuren en dat dat ook in je eigen buurt kan afspelen. Het is alleen daarom al goed dat Hannelore haar verhaal heeft vertelt en dat Frank Krake de taak op zich heeft genomen om dit boek te schrijven. Tijdens het lezen kan je merken dat de auteur heel veel onderzoek heeft gedaan, dat hij niet alleen het verhaal van Hannelore, maar ook van anderen erin heeft verwerkt.
Net zoals de twee vorige boeken van de auteur, is ook dit boek heel mooi vormgegeven en voorzien van vele foto's.

Iedereen zou dit boek moeten lezen

Conclusie: iedereen zou Hannelore van Frank Krake moeten lezen zodat men weet hoe ernstig een sekte kan zijn, dat het meestal niet onschuldig is, maar dat er vaak hele ernstige misdrijven onder de noemer van bijvoorbeeld God worden gepleegd. Het is schrikbarend dat er vandaag de dag nog zoveel sektes zijn alleen al in Nederland. Het is aan te raden om een doos tissues bij de hand te houden, want er zitten een paar emotionele momenten in.

Mooie quote:
Juist datgene wat ze hadden moeten doen, haar beschermen, hadden ze nagelaten.

Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.

Website van uitgeverij:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg