Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Statiegeld Voor Mijn Moeder - Manon De Heus & Marijke Van Der Ploeg


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Het boek is momenteel niet meer leverbaar bij bol.com, maar je kan het boek ook bij de uitgeverij bestellen.

Subtitel:
Verhalen over het leven in de DDR

Waar gaat het boek over? 
Huisarts Kathrin Bakker werd door de geheime dienst de Stasi vervolgd omdat haar man, zonder haar medeweten, naar het Westen vluchtte. Tiener Stefan Lauter zat vanwege 'staatsvijandelijk' gedrag drie jaar lang in jeugdgevangenissen. En actrice Ruth Reinecke slaagde erin theater te maken dat de problemen van de bevolking weerspiegelde. In Statiegeld voor mijn moeder vertellen twintig voormalige DDR-burgers over hun leven in een gesloten land. Hoe gingen ze om met de absurde regels van de Staat en waar vonden ze hun vrijheden? De verhalen zijn divers, maar hebben één ding gemeen: ze geven een unieke inkijk in een land dat niet meer bestaat.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
FÖRM

Binnenwerk:
Maxime Verhoeven

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463387064

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
222

Genre:
Waargebeurde verhalen

Prijs:
€21,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Statiegeld voor mijn moeder van Manon de Heus & Marijke van der Ploeg krijg je niet meteen een idee waar het boek over zal gaan. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten. Je denkt in eerste instantie dat het om een grappig boek zal gaan, maar dat is het allerminst. Diegenen die de tijd in de DDR bewust hebben meegemaakt weten wat er met de titel bedoeld wordt. De subtitel vertelt meer het boek, wat je kan verwachten in dit boek. De titel wordt al heel snel duidelijk in dit boek en zal voor diegenen die niet in de DDR hebben geleefd of het niet (bewust) hebben meegemaakt schokkend overkomen.
Statiegeld voor mijn moeder van Manon de Heus & Marijke van der Ploeg begint eerst met een historische achtergrond van de DDR, wat voor invloed de SED had, hoe dat ook alweer zat indertijd. Daarna vertellen twintig verschillende personen uit diverse lagen en met diverse beroepen over de tijd in de DDR die ze over het algemeen bewust hebben meegemaakt. Het zijn evenzovele verschillende verhalen die allemaal anders zijn, een ieder heeft het weer anders beleefd. Het zijn niet alleen verhalen van de bewoners in het Oosten zelf, maar ook van een vrouw uit het Westen die een penvriendin in het Oosten had, waar ze later naar haar huwelijk ging en hoe ze dat heeft ervaren. Ook vertelt er een ex-Stassi-officier en Ex-IM zijn verhaal waarbij hij zichzelf ook een spiegel voor durft te houden, zijn fouten durft toe te geven, maar ook over wat de gevolgen voor zijn openheid zijn, zelfs heden ten dage. De meeste personen staan met hun echte naam en een foto uit de DDR-tijd in het boek, een enkeling heeft anoniem zijn verhaal vertelt. Het bijzondere aan de verhalen is, dat ze volledig zijn geschreven zoals zij het vertelt hebben, de personen hebben aan dit boek mogen meewerken.
Dankzij de verhalen krijg je een uniek kijkje in de DDR, hoe het toen ging, hoe men al om niets opgepakt kon worden zoals bijvoorbeeld iets negatiefs zeggen over de DDR, wat dat betekende voor de rest voor het gezin, hoe onaangepasten weer in het gareel werden gedwongen, hoe men werd afgeluisterd, wat er gebeurde als men probeerden te vluchten, dat ze niemand konden vertrouwen, hoe het leven van de mensen was, wat ze in hun vrije tijd deden, hoe het voor de jeugd was, hoe zij alles ervoeren, hoe men ervoor zorgde dat men niet vluchtten, hoe veel mensen van hun familie en vrienden werden gescheiden en het verschil tussen het Westen en het Oosten. Het zijn niet alleen maar negatieve verhalen, er zijn ook mensen die het positief zagen, die heden ten dage juist moeite hebben met bijvoorbeeld de hoeveelheid keuzes die ze in winkels hebben, maar ook van mensen die het gelukt is om naar het Westen te vluchten, die vertellen hoe zwaar hun vluchten waren en hoe hun leven daarna was. Ook vertellen ze allemaal hoe ze de val van de Muur hebben ervaren. De verhalen zijn, zoals de auteurs zelf al zeggen, geen feitelijk en volledig relaas, maar zoals de mensen het zelf hebben beleefd, hebben ervaren. Desondanks dat ze niet feitelijk en volledig zijn, krijg je een goed beeld van hoe het indertijd was en vraag je jezelf geregeld af wat jezelf had gedaan als je in de schoenen van de mensen had gestaan. 
Kortom; Statiegeld voor mijn moeder van Manon de Heus & Marijke van der Ploeg geeft dankzij de persoonlijke verhalen van mensen die in de DDR hebben gewoond en/of waar ze met iemand contact hadden in de DDR een uniek kijkje in een land dat niet meer bestaat. Het is een boek dat iedereen zou moeten lezen.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Hoe origineel zijn de verhalen?
Heel erg origineel, want het zijn de verhalen van mensen die het zelf hebben meegemaakt.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
In die tijd in het Westen wel, in het Oosten zeker niet, daar ben ik te vrijgevochten voor, heb ik teveel het hart op de tong als iets me niet aan staat.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, dat hebben ze zeker. Het is ongelooflijk hoe men niet vrij kon zijn in de DDR, hoe alles voor je werd bepaald. Ik vind het ook moedig dat de ex-Stassi-officier en ex-IM zijn verhaal heeft durven vertellen en zijn fouten toe durft te geven. Daar moet je heel veel moed en lef voor hebben. 
Een paar maanden geleden was ik in Berlijn en heb ik delen van de Muur vanuit een bus gezien en dat raakte me toen diep. Het moet echt verschrikkelijk zijn om niet vrij naar je familie en vrienden te kunnen, niet vrij van de ene naar de andere kant te kunnen, maar dat je eerst toestemming moet krijgen en dat het dan zelfs op het laatst nog mis kan gaan, dat je toch geen toestemming krijgt ook al had je die eerder wel gekregen. De verhalen in dit boek bevestigen dat voor mij.

Mooie quote in het boek: 
Als je écht geen vertrouwen meer hebt in je land, dan moet je weg.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Duitsland.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen? 
Ja, dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Manon de Heus

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg