Van
uitgeverij Verbum mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel:
Nederlandse ambtenaren en de collaboratie
Waar gaat het boek over?
De Holocaust kent volgens historicus Raul Hilberg daders, slachtoffers en omstanders. Maar twee groepen verdienen een aparte vermelding: de overheden en het bedrijfsleven die volgens Hilberg in Duitsland onder de daders vielen. In de bezette landen werden de overheden niet onder de daders geschaard, maar toch speelde de bureaucratie in ieder bezet land een belangrijke rol. Ook de overheid in Nederland waar dit boek over gaat. Van aanvang af waren de Nederlandse ambtenaren niet alleen gesprekspartner van de Duitsers, maar waren ook betrokken bij planning en uitvoering van de Jodenvervolging.
Vrijwel alle van de 200.000 ambtenaren vulden tijdens de bezetting een ariërverklaring in, mede in navolging van 's lands hoogste rechtscollege de Hoge Raad. Ambtenaren van de bevolkingsregisters in 1050 gemeenten registreerden 160.000 burgers van Joodse afkomst. Zoals een Nederlandse topambtenaar schreef aan de Duitsers tijdens de bezetting: "Bevolkingsboekhouding is dienen.'
De Joodse burgers werden ontrecht door overheid en juristen, beroofd met medewerking van het bedrijfsleven, notarissen, makelaars en bemiddelaars. Nederlandse politieagenten haalden Joodse burgers uit hun huis. De Nederlandse Spoorwegen en gemeentelijke tramdiensten vervoerden de gedeporteerden. Nederlandse marechaussee en politie bewaakten de kampen. Van de 140.000 zogenoemde vol-Joden zou bijna 75% de oorlog niet overleven, het hoogste percentage in bezet West-Europa. Na de oorlog moesten de Joodse overlevenden zich uit een "juridisch getto' vechten om hun afgenomen bezittingen terug te krijgen. Dat laatste lukte pas (deels) in het jaar 2000
Een ongemakkelijke geschiedenis.
Bron:
bol.com.
Jaar van verschijnen:
2020
EAN:
9789074274920
Bindwijze:
E-book
Aantal pagina's:
737
Genre:
Geschiedenis, Tweede Wereldoorlog
Prijs:
€29,50
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de cover van Boekhouders van de Holocaust van Rob Bakker krijg je niet meteen een idee waar het boek over zal gaan. De titel en subtitel geven weer waar het boek over zal gaan.
Boekhouders van de Holocaust van Rob Bakker is een boek, dat bij een ieder die dit boek leest, veel ergernis opwekt, mensen kwaad zal maken. Niet op de auteur. Integendeel, hij heeft voortreffelijk onderzoek gedaan naar dit boek en heeft alles goed weten te onderbouwen. Je merkt aan alles dat hij niet over één nacht ijs is gegaan. Neen, men zal boos worden op met name de overheid en het bedrijfsleven van voor-, tijdens- en na de Tweede Wereldoorlog. Dit boek laat zien hoe Joden door met name de Nerderlandse overheid en het bedrijfsleven min of meer zijn verraden, hoe de Duitsers dankzij de hulp van de Nederlandse overheid, die anderzijds ook weer slachtoffer waren, zoveel Joden hebben kunnen pakken. De auteur laat zien dat men bij de overheid al snel doorhad wat er met de Joden gebeurde, maar desondanks dat men wist wat er op grote schaal gebeurde toch de Duitsers hun gang lieten gaan. De auteur komt met uitleg waarom men zo lang wachtte met ingrijpen, wat de redenen waren. Met een beetje goede wil van de overheid hadden er niet zoveel Joden hoeven te sterven in de concentratiekampen, had men veel eerder kunnen ingrijpen als er maar geluisterd was naar de mensen die vertelden wat er werkelijk gebeurde met de Joden, wat de Duitsers van plan waren. Niet alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Joden het zwaar, diegenen die de kampen hadden overleefd en weer terug in Nederland kwamen, bleken niet op een warm ontvangst te kunnen rekenen. Integendeel, ze zouden nog veel te verduren krijgen zoals bijvoorbeeld dat ze moesten bewijzen welke eigendommen ze hadden voordat ze opgepakt werden. Ook hoe men indertijd met Joodse kinderen omging verdient geen schoonheidsprijs.
Niet iedereen die bij de overheid en in het bedrijfsleven werkte, werkte mee met de Duitsers, er waren er ook die weigerden om mee te werken met alle gevolgen van dien. Agenten die Joden lieten gaan, tegen de Duitsers zeiden dat ze niet thuis waren. Sommigen speelden een dubbele rol, overdag deden ze naar eer en geweten zo goed mogelijk hun werk, en in hun vrije tijd werkten ze voor het verzet. Er waren er ook die protesteerden tegen de Jodenvervolging, zoals universiteiten, met alle gevolgen van dien. Voor diegenen die vaker boeken over de Tweede Wereldoorlog hebben gelezen zullen sommige stukjes bekend voorkomen omdat ze het in dezelfde soort woorden in andere boeken hebben gelezen zoals bijvoorbeeld waarom koningin Wilhelmina tegen een kamp in Ermelo was en hoe de registratie van de Joden ging.
Rob Bakker laat in De boekhouders van de Holocaust zien wat er indertijd mis ging, hoe de Duitsers te werk gingen, hoe de Joden overal werden uitgesloten, hoe de Joden werden opgepakt en door wie, welke wetsartikelen verbroken werden waar men aan diende te houden, het wel of niet aanblijven bij het werk wat men deed en de gevolgen ervan, wat burgemeesters bijvoorbeeld moesten doen, wat er gebeurde als men weigerde, waarom zoveel mensen de Ariërverklaring ondertekende, wat er met de bezittingen van de Joden gebeurde, welke belangen er speelden als een pand van een Jood was ingenomen en hoe de mensen in het land reageerden op de Jodenvervolging. De auteur legt ook uit wat Holocaust betekent, waar het vandaan komt en het verschil tussen collaboratie en accomodatie. De cijfers waar de auteur mee komt, zoals bijvoorbeeld hoeveel Joden, Roma en Sinti zijn omgekomen, zijn en blijven schokkend om te lezen. De foto's maken het boek compleet.
Kortom; Boekhouders van de Holocaust van Rob Bakker is een boek dat een pijnlijk stuk geschiedenis van Nederland bloot legt. De auteur komt met keiharde feiten en bewijzen hoe de Nederlandse overheid heeft samengewerkt met de Duitsers om de Joden te vervolgen en hoe de Nederlandse overheid na terugkeer van de overlevende Joden om is gegaan met hen. Het is een boek waar je tijdens het lezen alleen maar kwaad wordt, maar ook met verbazing leest, hoe dat allemaal is gegaan.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.
Wat vind je van de cover?
Die is mooi, die is goed gekozen voor het boek.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is goed.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Het hele boek heeft me van begin tot eind geraakt. Het is ongelooflijk dat de Nederlandse overheid het zover heeft laten komen, dat men niet voor de Joden opkwam, ook niet na de oorlog, dat men de overlevenden in de kou liet staan heeft me geraakt. De cijfers zijn heel erg confronterend. En zo is er meer dat me geraakt heeft. Ik merkte aan mezelf dat ik tijdens het lezen steeds bozer werd. Gelukkig waren er ook die in verzet gingen en Joden hielpen.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Ik denk het niet.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat dit boek mij nog even bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Leesfragment:
Ga naar de website van
uitgeverij Verbum om het inkijkexemplaar van dit boek te lezen.
Website van de auteur:
Koop het boek bij bol.com
Reacties
Een reactie posten