Feyenoord Rotterdam - Sam Van Clemen


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Meer dan 110 jaar voetbaltraditie

Waar gaat het boek over? 
Feyenoord Rotterdam is een begrip in het Nederlandse en Europese voetbal. Iedereen kent de club, ze heeft supporters over het hele land. De club heeft sinds de stichting in 1908 inderdaad een rijke geschiedenis opgebouwd: ze won tot nog toe 15 landstitels, dertien KNVB-Bekers en drie Europese Bekers. En ze leverde tal van spelers af van vaak internationale klasse. De Kuip is doorheen de jaren uitgebouwd tot een voetbaltempel waar het aangenaam vertoeven is.
Dit boek brengt van die rijke geschiedenis een up-todate en geschiedkundig goed onderbouwd overzicht in acht chronologische delen. Aan de belangrijkste spelers en bestuursleden zijn aparte kaderteksten gewijd. In de bijlage zijn overzichten opgenomen van het palmares van de club en de individuele spelers, de eindstanden in de competitie, de Feyenoorders in Oranje, de Europese wedstrijden, de voorzitters en de trainers. Zo wordt een belangrijk stuk Nederlandse en Europese voetbalgeschiedenis in kaart gebracht.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Sjoed van 't Slot

Binnenwerk:
Thomas Wunderinck & Jade Klasser

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463387613

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
350

Genre:
Sportbiografieën

Prijs:
€24,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Feyenoord Rotterdam van Sam van Clemen weet je meteen waar het boek over zal gaan. De titel spreekt voor zichzelf.
Feyenoord Rotterdam van Sam van Clemen gaat inderdaad over de beroemde voetbalclub uit Rotterdam. Het vertelt de geschiedenis van de voetbalclub. Het boek is opgedeeld in acht delen met even zovele tijdsvakken in chronologische volgorde. Het verhaal over Feyenoord begint in 1908 en eindigt met het seizoen 2018 - 2019. Je komt te weten hoe het voetbal is ontstaan, de basisregels van voetbal, hoe Feyenoord eerst heette, wie de eerste spelers waren, waar ze speelden, wanneer betaald voetbal werd ingevoerd, hoe ze aan de naam Feyenoord kwamen, wat de toekomstplannen van Feyenoord zijn, welke tenues ze hebben gedragen, wie de Kuip heeft bedacht, hoe die is gebouwd, waar ze hebben gespeeld, de uitslagen van de toernooien, wat de club en de spelers allemaal gewonnen hebben, de verslagen van de toernooien. Het is een interessante geschiedenis dat tevens een mooi tijdsbeeld geeft. Langzaamaan zal het voor elke Feyenoord-fan en een ieder die persoonlijk iets te maken heeft (gehad) met Feyenoord herkenbaar worden omdat ze bijvoorbeeld zelf bij één of meerdere wedstrijden zijn geweest of zelf hebben gespeeld bij Feyenoord. Er zijn jaren die men zich liever niet herinnert omdat het een slechte periode voor Feyenoord was en andere jaren zal men met plezier aan terugdenken. 
Ondanks dat het een mooi overzicht is en dat je veel komt te weten over Feyenoord, is het jammer dat van veel spelers die uitgelicht worden, de tekst regelrecht van Wikipedia is overgeschreven zoals bijvoorbeeld van Leen van Zandvliet. Het is jammer dat de auteur niet wat meer onderzoek naar de spelers heeft gedaan en de teksten in zijn eigen woorden heeft geschreven. Ook is het jammer dat de songtekst van Hand in Hand achterelkaar is geschreven waardoor de tekst lastig te lezen is. Beter was het geweest dat de songtekst regel voor regel onder elkaar was geschreven zoals dat eigenlijk ook hoort met songteksten. En dan zijn er nog twee kritiekpunten, die gaan over de foto's. De foto's maken het boek compleet, maar het is jammer dat bij veel foto's waar de spelers van dat seizoen op staan, van een of meerdere spelers een deel van het hoofd mist, zoals bijvoorbeeld van het seizoen 1937 - 1938. Waarschijnlijk staan de spelers wel goed op de oorspronkelijke foto's. Ook kloppen de namen bij de foto's niet altijd zoals bijvoorbeeld op pagina 149 waarbij staat dat het Reinier Kreijermaat is terwijl het toch echt Cor Veldhoen is.
Conclusie; Feyenoord Rotterdam van Sam van Clemen geeft een mooi tijdsbeeld van Feyenoord van het begin tot en met het seizoen 2017 - 2018 met de uitslagen van de toernooien en verslagen van de toernooien, tegen wie ze allemaal hebben gespeeld en waar ze hebben gespeeld.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had er meer van verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want daar draait het boek om.

Hoe origineel is het verhaal?
Niet origineel, veel kan je ook elders lezen.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het boek is op een chronologische manier geschreven.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Niet echt, maar dat is niet erg, ondanks de kritieken die ik heb, vond ik het ook wel leuk om het boek te lezen.

Zou je het boek aanraden? 
Niet echt. Dit is het eerste boek dat ik heb gelezen over Feyenoord, maar mijn gevoel zegt me dat er betere boeken zijn over Feyenoord.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Feyenoord-fans en een ieder die persoonlijk iets met Feyenoord heeft (gehad) zoals bijvoorbeeld oud-spelers van Feyenoord.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
2 sterren. 

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek aan een buurman geven die een groot Feyenoord-fan is.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien, dat hangt van het boek af.

Website van de uitgever:



















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg