Het Eiland - Koos Terpstra



Van ambo | anthos uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Koos Terpstra verzint in Het eiland zijn eigen jeugd tot het een jeugd is die hem bevalt. Zo onstaat een verzonnen familiegeschiedenis op een eiland waar alles mogelijk is.

Waar begin je een zoektocht naar je jeugd? Wat is belangrijk? Hoe betrouwbaar zijn herinneringen? Een man gaat op zoek naar zijn jeugd op het eiland Texel. De enige zekerheid die hij heeft is dat het eiland het eiland was en is: waar de zee begint kun je niet verder, waar de zee begint houdt het eiland op. Hij reist van heden naar verleden en terug, puzzelend en fantaserend. Een familiegeschiedenis, een herinnering, een anekdote, een ontmoeting, een historisch feit of een reunie; telkens vindt hij een nieuwe invalshoek, telkens vindt hij een nieuwe waarheid, en langzaam bouwt het verhaal zich op.

Het eiland is wervelende biografische zoektocht waarin wij meer en meer van onszelf zullen herkennen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Koos Terpstra (Texel, 1955) is een Nederlands schrijver en regisseur. Hij werkte bij verschillende toneelgezelschappen en was jarenlang artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel. Zijn stukken werden vertaald in het Duits, Engels, Frans en Zweeds.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp: 
Riesenkind

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789026343391

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
250

Genre:
Familieromans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Prijs:
€21,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van het eiland van Koos Terpstra krijg je een nostalgisch gevoel naar het verleden. Je wilt een strandwandeling gaan maken. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten over welk eiland het boek gaat en wat het verhaal erachter is.
Koos Terpstra gaat in het eiland terug naar zijn jeugd, naar het eiland waar hij geboren is, hoe het eiland hem heeft gevormd en gered. Hij gaat via diverse invalshoeken op zoek naar de jongen die hij eens was en dacht als jonge jongen. Soms probeert hij een gesprek met zijn jongere ik aan te gaan. Hij gaat in gesprek met zijn moeder en hoopt dat ze in haar goede momenten nog wat herinnert van vroeger. Je komt meer te weten over zijn ouders, hoe die elkaar hebben leren kennen en hoe hun huwelijk was. Hij probeert begrip te krijgen voor zijn moeder, waarom ze was zoals ze was. Hij stelt zichzelf soms vragen waar hij nooit antwoorden op zal krijgen zoals bijvoorbeeld of zijn opa wel gelukkig was. Maar is het wel allemaal waar of is het de vraag wat waar is en wat niet waar? Wat de waarheid ook is, je krijgt te doen met de jonge jongen die de auteur eens was. Net als de auteur met zijn jongere ik in gesprek wil, wil je als lezer ook met de jongere ik van de auteur in gesprek om hem te steunen, te laten weten dat hij er mag zijn. Ook de moeder wil je steunen. De auteur heeft alles zo geschreven dat je van begin tot eind gelooft dat alles waar is gebeurd. Soms moet je lachen om een anekdote zoals bijvoorbeeld de eerste keer dat de auteur ging brommerrijden.
Koos Terpstra laat in het eiland zien hoe herinneringen je soms kunnen bedriegen, soms mooier of minder mooi kunnen maken dan het was, maar ook de pijn van bepaalde gebeurtenissen net zo pijn laten doen als indertijd en de vlinders laten fladderen als indertijd bij de eerste verliefdheid. Hij zet je geregeld aan het denken zoals in gesprekken met zijn vriend die nooit hebben plaats gevonden. Je gaat op een andere manier naar de nalatenschap van een overledene kijken. 
Je voelt de liefde voor het eiland van de auteur, de manier zoals hij erover schrijft, maakt dat je er (weer) heen wilt om te genieten van het eiland. Je krijgt een goed beeld van het leven op een eiland. De auteur komt met feiten over het eiland zoals bijvoorbeeld over een bezoek van Napoleon. Het is een boek dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen, dat wat indertijd normaal was zoals bijvoorbeeld sigaretten in een glaasje als er visite kwam, nu ondenkbaar is. Voor diegenen die ongeveer de leeftijd van de auteur hebben, zullen bepaalde dingen zoals niet met een balpen schrijven omdat dat indertijd nog niet bestond herkenbaar zijn. Ook kan het voor veel mensen herkenbaar zijn hoe kinderen vroeger vrijer, onbezorgder opgevoed leken te worden ondanks dat ze toen ook al veel konden overkomen zoals bijvoorbeeld als een kind onoplettend de straat overstak. 
Het boek leest door de vlotte schrijfstijl van de auteur vlot weg. Het is een verhaal dat je soms aan het lachen maakt, laat genieten van de natuur op het eiland waar hij zo beeldend over schrijft, laat je genieten van de zee die nooit hetzelfde is, ontroert je soms, maakt je boos om onrecht dat wordt begaan, maakt je verdrietig om hoe er met de jonge jongen werd omgegaan, maakt je gelukkig bij het lezen van de eerste liefde van de auteur en zet je geregeld aan het denken.
Kortom; het eiland van Koos Terpstra is een verhaal dat je raakt, dat je aan het denken zet, dat je introert en terug doet verlangen naar tijden dat het anders was, minder gecompliceerd leek ondanks dat men toen ook zijn zorgen had en het niet altijd even leuk was.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, daar draait het boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend en soms haast poëtisch.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig. Je hebt niet door wat waar is en wat niet waar is.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb in dit boek geen favoriet persoon.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan een van de ex-werkgevers van de auteur, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden. Het enige dat ik kan zeggen is dat het te hopen is dat het heden ten dage niet meer voorkomt.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat kan ik wel.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Texel is een heel mooi eiland waar je nooit uitgekeken raakt.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat denk ik wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker een paar keer. Zonder teveel te verraden heeft het verhaal van de jonge jongen dat de auteur eens was me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Littekens zijn niets om je voor te schamen, ze zijn een deel van je leven.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van verhalen houdt die deels waar en deels niet waar zijn gebeurd.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Je kan een fragment van het boek lezen op de site van ambo | anthos uitgevers.

Website van de uitgever:
















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg