De Lange Tweede Wereldoorlog - Peter Romijn


Van Uitgeverij Balans mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Nederland 1940-1949

Oorspronkelijke titel:
Der Lange Krieg Der Niederlande

Waar gaat het boek over? 
Een opmerkelijk en overtuigend overzichtswerk over "onze lange Tweede Wereldoorlog', die begon met de Duitse inval in mei 1940 en eindigde in 1949, met de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië.

Als het in Nederland over de oorlog gaat, bedoelen we daarmee bijna altijd de Duitse bezetting. In zijn nieuwe en opmerkelijke overzichtswerk komt historicus Peter Romijn tot een ander inzicht: onze "lange Tweede Wereldoorlog', die begon met de Duitse inval in mei 1940, eindigde pas in de laatste dagen van 1949, met de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië.
Van de kampen tot de kampongs: zowel de Nederlanders als de bevolking van de Indische Archipel hebben het hele decennium van de jaren veertig bezetting en repressie, genocide en oorlogsmisdrijven meegemaakt en hun lot was onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze waren afwisselend getuigen, daders en slachtoffers van mateloos geweld. In De lange Tweede Wereldoorlog laat Romijn even meeslepend als overtuigend zien waarom de oorlogen met Duitsland en in de koloniën onverbrekelijk met elkaar samenhangen.
Deze nieuwe visie is onmisbaar voor wie wil begrijpen wat dit uitzonderlijke decennium voor Nederland betekende – en ook nu nog betekent.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Peter Romijn is hoofd Onderzoek van het NIOD en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde eerder Burgermeesters in oorlogstijd en Dnel, streng en rechtvaardig.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Bas Smidt

Binnenwerk:
Adriaan de Jonge

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463820851

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
288

Genre:
Tweede Wereldoorlog

Prijs:
€22,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van De lange Tweede Wereldoorlog van Peter Romijn krijg je al een idee waar het boek over zal gaan. De titel en subtitel spreken voor zichzelf en worden ook al heel snel duidelijk in de inleiding van het boek.
De meeste mensen in Nederland denken bij de Tweede Wereldoorlog aan de jaren 1940-1945 toen de Duitse bezetter de wereld in zijn greep hield, maar feitelijk duurde de Tweede Wereldoorlog ruim vier jaar langer omdat er ook nog twee andere oorlogen elkaar overlapten. Peter Romijn legt in De lange Tweede Wereldoorlog uit hoe dat precies zit. Aan alles is te merken dat hij heel veel onderzoek heeft gedaan. Hij komt met feiten en weet alles goed te onderbouwen. Voor diegenen die vaker over de Tweede Wereldoorlog hebben gelezen en/of hebben gehoord zullen veel stukjes bekend voor komen zoals bijvoorbeeld de vlucht van koningin Wilhelmina. Is dat erg? Nee, met dit soort boeken is er niet aan te ontkomen dat er stukjes in staan die je elders ook kan lezen. Zonder die stukjes zou het boek niet compleet zijn. Voor diegenen die zich nu afvragen of dit boek dan niet overbodig is omdat er al zoveel over de Tweede Wereldoorlog is beschreven; dat is het zeker niet. Dit boek is een goede aanvulling op de boeken die al zijn geschreven over de Tweede Wereldoorlog. In dit boek komt de auteur met een nieuw inzicht over de Tweede Wereldoorlog die langer duurde dan de meeste mensen denken. Hij vertelt ook waarom de oorlogen met elkaar samenhangen.
In De lange Tweede Wereldoorlog van Peter Romijn vertelt de auteur onder andere hoe de tijd voor de Tweede Wereldoorlog was, hoe koningin Wilhelmina was en over haar rol tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarom Nederland met de bezetter mee werkte, hoe de bezetter te werk ging, wat er gebeurde als je ergens bezwaar tegen maakte zoals Cornelis Ringeling ondervond, over het verzet en waarom men hen na de oorlog liever niet in de politiek zag, het verloop van de oorlog, de Jodenvervolging, hun lot in kampen, over de bevrijding en daarna, de zuivering van overheidspersoneel, de strijd tegen Japan, Pearl Harbor, hoe de regering de Indonesische onafhankelijkheid lange tijd tegenwerkte, het gedrag van de soldaten in Indonesië en wat de Nederlanders in die jaren hebben geleerd. De auteur laat in dit boek zien hoe veel mensen eerst getuige waren, daarna dader en daarna slachtoffer van de oorlogsjaren waren. Maar ook hoe het kon dat heel veel daders hun straffen ontliepen, niet de doodstraf kregen vanwege hun misdaden tijdens de oorlog en wie daar mede verantwoordelijk voor was. Daarnaast laat het boek zien hoe men in de slachtofferrol verviel.  Je krijgt een heel goed beeld van hoe alles in zijn werk is gegaan, wat dat voor Nederland betekende en wat het heden ten dage nog steeds betekent. 
Kortom; De lange Tweede Wereldoorlog van Peter Romijn geeft een goed beeld van hoe het in de jaren 1940-1949 is gegaan, de Tweede Wereldoorlog was in 1945 inderdaad nog lang niet voorbij ook al was Nederland in dat jaar bevrijd. Voor veel mensen, zowel in Nederland als in Indonesië, was dat niet zo, zij zaten nog midden in de oorlog. Dat wordt goed onderbouwd.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Indrukwekkend, past bij het boek. Vooral bij de onderste foto vraag je je af wat de vrouwen en het meisje denken.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, de titel geeft precies weer waar het boek over gaat.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is meeslepend, het boek leest vlot weg.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het boek is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren. Inmiddels heb ik al heel veel gelezen over de Tweede Wereldoorlog en zou eigenlijk nergens meer van op moeten kijken of mij ergens over moeten verbazen, maar keer op keer blijf ik me verbazen over hoe Nederland zo makkelijk met de bezetter heeft kunnen werken. Ook hoe veel mannen zich misdroegen in Indonesië, hoeveel slachtoffers er tijdens de hele Tweede Wereldoorlog zijn gevallen. En zo zijn er zoveel stukjes die me hebben geraakt zoals de manier dat de Nederlandse regering de Indonesische onafhankelijkheid tegen werkte.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Dit is een recensie-exemplaar, die gaat terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg