2044 KM - Wout De Lange


Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
In 27 dagen op een tandem naar Rome

Waar gaat het boek over? 
Al vrij snel na het begin van zijn loopbaan als leraar Latijn en Grieks, raakte Wout de Lange bevriend met Klaas van Vlaanderen, leraar Nederlands aan het Casimir College te Amstelveen, die wegens een snel afnemend gezichtsvermogen geen les meer kon geven.
Vlak voor het einde van zijn carriëre, na bijna veertig jaar onderwijs, vatte hij het plan op om, met Klaas achterop de tandem, naar Rome te fietsen. 2044 Km is het verhaal, waarin hij vertelt van hun belevenissen en ervaringen tijdens hun giro naar de caput mundi, de eeuwige stad Rome.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Wout de Lange, geboren in 1945, studeerde na zijn gymnasiumopleiding aan het Aloysius College in Den Haag, Klassieke Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Gijs de Lange

Jaar van verschijnen:
2011

EAN:
9789038921433

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
78

Genre:
Reisverhalen

Prijs:
€11,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van 2044 km van Wout de Lange heb je het gevoel dat de beide mannen op de tandem het naar hun zin hebben, dat ze genieten van de omgeving. De vraag is of ze tijdens de hele rit het ook zo naar hun zin hebben gehad. De titel en subtitel spreken voor zichzelf, je weet meteen waar het boek over zal gaan. Bij het lezen van het aantal kilometers dat beide heren op de tandem willen fietsen, zal de een ze voor gek verklaren, zal een ander bewondering voor ze hebben dat ze zoveel kilometers hebben gereden op een tandem en weer een ander zal zin krijgen om dat ook te gaan doen.
2044 km van Wout de Lange gaat over de auteur die samen met een van zijn vrienden, die een snel afnemend gezichtsvermogen heeft, samen op de tandem naar Rome gaat fietsen. Een tocht van, zoals de titel van het boek al aangeeft, 2044 km is. Alvorens ze die fietstocht gaan maken, maken ze eerst samen een fietstocht op de tandem door Nederland om te kijken hoe het ze bevalt om een tijd samen te zijn, of het ze zal lukken om samen op een tandem te fietsen. Tijdens die tocht doen ze onder andere Urk aan waar ze overnachten. Hier is dan ook de enige opmerking over het boek, het is 'op Urk' en niet, zoals beschreven 'in Urk'. Ondanks dat Urk al jaren geen eiland meer is, houden de bewoners vast aan de traditie dat ze 'op Urk' wonen en veel Urkers zullen je dan ook corrigeren als je zegt dat je 'in Urk' bent. In ieder geval blijken ze het samen goed te kunnen vinden, het fietsen met de tandem gaat goed en ze besluiten om de tandem klaar te laten maken voor de lange fietstocht en andere voorbereidingen te treffen zoals bijvoorbeeld hoe ze naar Rome zullen gaan fietsen en wat ze meenemen. De auteur vertelt wat erbij komt kijken bij het fietsen op de tandem en hoe het zit met degene die vooraan zit en diegene die achteraan zit. In de loop van het verhaal geeft de auteur soms een tip weg zoals bijvoorbeeld om kleding zo strak mogelijk op te rollen. Later in het verhaal vertelt de auteur waarom ze niet van te voren overal hebben gereserveerd voor slaapplaatsen. Bij het lezen van zijn reden kan je alleen maar concluderen dat hij gelijk heeft dat ze dat niet van te voren hebben geregeld. 
Daarna begint de fietstocht. een fietstocht die niet altijd even meezit, geregeld hebben ze een lekke band die geplakt moet worden, het weer werkt niet altijd even mee en een enkele keer moeten ze wat meer moeite doen om een slaapplek te vinden. Maar bovenal is het een tocht die ze nooit zullen vergeten. Ze komen langs veel plaatsen, logeren op vele plekken waarbij de een gastvrijer is dan de ander, ontmoeten ze veel mensen en is de euforie groot als ze in Rome aankomen. Van dag tot dag vertelt de auteur van waar naar waar ze fietsen en hoeveel kilometers ze die dag hebben gefietst. De auteur is met zijn beschrijving van de reis kort maar krachtig. Hij weet met weinig woorden toch veel te vertellen over wat ze van dag tot dag meemaken. Je leert ondertussen veel over de route die ze fietsen, zoals bijvoorbeeld waarom er in een rivier bij Imber Sago een veer ligt en je leert een paar woorden Latijn, zoals bijvoorbeeld wat 'Alea iacta est' betekent. Geregeld moet je lachen om stukjes die hij heeft geschreven zoals bijvoorbeeld over Klaas die 's nachts een waar orgelconcert snurkt. Voor veel mensen zal dat herkenbaar zijn. In tegenstelling tot het laatste deel, heeft 2044 km van Wout de Lange maar weinig foto's. Het is jammer, maar ook weer niet heel erg. Tijdens het lezen heb je niet het gevoel dat je ze mist ook al waren meer foto's een mooie aanvulling geweest. 
Kortom; 2044 km van Wout de Lange is een boek die je mee kan nemen als je ook een fietstocht naar Rome wilt fietsen. Ook als je er niet naar toe wilt fietsen is het boeiend om te lezen. De auteur heeft op een kort, maar krachtige manier de fietstocht beschreven. Na het lezen van dit boek kan je alleen maar bewondering voor deze twee mannen hebben, dat ze die fietstocht hebben gemaakt. Gelukkig gaan ze nog twee keer op pad, maar dat wisten ze ten tijde van het verschijnen van dit boek nog niet. Of misschien stiekem toch wel. ;)

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want zoveel kilometer hebben ze ook gefietst.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is kort, maar krachtig. Er is geen woord teveel of te weinig gebruikt.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het verhaal van de auteur.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen kan je niet meer stoppen met lezen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Amsterdam, Maastricht en Urk zijn mooie plaatsen, de andere plaatsen klinken over het algemeen ook mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar ik heb genoten van het verhaal waarbij ik soms moest lachen om de humor van de auteur en zijn vriend.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van fietstochten houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg