Als Het Bloedt - Stephen King


Van BOEKERIJ mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:

Waar gaat het boek over? 
Een must voor King-fans! Als het bloedt bevat vier gloednieuwe verhalen van de geliefde meesterverteller. Naast het titelverhaal ‘Als het bloedt’, met oude bekende Holly Gibney in de hoofdrol, bevat deze bundel ook de verhalen ‘De telefoon van meneer Harrigan’, ‘Het leven van Chuck’ en ‘Rat’.

De telefoon van meneer Harrigan

Na het overlijden van zijn enige vriend raakt Craig in een diep dal. Zoekend naar troost blijft hij meneer Harrigan bellen en zijn voicemail inspreken. Op een dag vertelt Craig dat hij wordt gepest. Maar als hij de volgende dag op school komt, is de pestkop spoorloos verdwenen…

Het leven van Chuck

Marty Anderson had zich het einde der tijden heel anders voorgesteld. Terwijl de Apocalyps met rasse schreden nadert, verschijnen overal advertenties die ene ‘Chuck’ bedanken voor 39 geweldige jaren dienst. Wie is deze Chuck? En kan het eind van de wereld nog worden afgewend?

Als het bloedt

Een bomaanslag op een basisschool eist tientallen slachtoffers, voornamelijk kinderen. Als Holly Gibney het nieuws op het journaal hoort, gaan haar nekharen overeind staan. Ze is ervan overtuigd dat de nieuwslezer iets met de gruwelijke aanslag te maken heeft. Maar wat?

Rat

Om in alle rust te kunnen schrijven, trekt Drew Larson zich terug in een afgelegen hut. Dat is niet zonder gevaar: de laatste keer dat Drew een verhaal kwijt moest, kostte hem dat bijna zijn verstand. Dit keer lijkt alles goed te gaan, tot er een mysterieuze rat verschijnt die aanbiedt hem te helpen. Tegen een prijs. 

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een begrip. Zijn boeken zijn stuk voor stuk bestsellers en wereldwijd werden er circa 400 miljoen exemplaren van verkocht. Vanaf 2019 verschijnen de boeken van Stephen King bij Meulenhoff Boekerij.

Bron: achterflap boek

Vertaald door:
Annemarie Lodewijk

Omslagontwerp:
Will Staehle / Unusual Corporation, bewerkt door DPS Design & Prepress Studio

Binnenwerk:
ZetSpiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789022590256

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
416

Genre:
Thrillers en spanning

Prijs:
€ 24,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Als het bloedt van Stephen King wil je weten wat het verhaal van de kat is, of de kat een hoofd- of een bijrol speelt in het boek. De titel doet vermoeden dat je een bloederig verhaal gaat lezen. De titel doet ook vermoeden dat je maar één verhaal gaat lezen, maar op de achterkant kan je lezen dat het vier verhalen zijn die je gaat lezen in het boek. In het nawoord vertelt de auteur waarom hij voor de titel voor het boek heeft gekozen en vertelt hij ook hoe hij aan de ideeën voor de verhalen kwam.
In Als het bloedt van Stephen King kan je vier verhalen lezen die alle vier verschillend zijn: De telefoon van meneer Harrigan, Het leven van Chuck, Als het bloedt en Rat. Alle vier de verhalen hebben gemeen dat ze vlot weglezen, dat je niet meer kan stoppen met lezen als je eenmaal aan een verhaal bent begonnen. De auteur weet met alle vier de verhalen de spanning zo op te bouwen, dat je op een gegeven moment op het puntje van je stoel zit van de spanning. Vooral met de verhalen Het leven van Chuck en dan met name in het derde en eerste bedrijf en Als het bloedt heeft de auteur de spanning goed weten op te bouwen. Zo goed, dat je op een gegeven moment niet meer kan stoppen met lezen en alleen maar verder wilt lezen om te weten te komen hoe het afloopt. Het laatste verhaal is misschien wel het minst spannend, maar niet minder leuk om te lezen. De spannende momenten worden in alle vier de verhalen op tijd afgewisseld met luchtigere stukjes, zodat je even bij kan komen van de spanning. Het bijzondere van het tweede verhaal is dat het verhaal in omgekeerde volgorde is geschreven. De auteur heeft daar heel goed aan gedaan. De auteur heeft zich in alle vier de verhalen heel erg goed in de mensen, de omgeving en de situaties weten in te leven. Je leeft mee met de personen, je hebt het gevoel dat je het zelf allemaal meemaakt. Alle vier de verhalen hebben verrassende wendingen en verrassende eindes die je niet ziet aankomen. Vooral bij het derde verhaal verwacht je door de eerste bladzijde van het verhaal een totaal ander eind.
Verder zijn het vier totaal verschillende verhalen die verder niets met elkaar gemeen hebben. Elk verhaal heeft wel iets wat herkenbaar is voor veel mensen zoals bijvoorbeeld in het eerste verhaal dat de hoofdpersoon een overleden dierbare belt om zijn stem te horen. Het tweede verhaal laat onder andere zien dat achter een kantoorklerk vaak meer zit dan de saaie grijze muis die hij op het eerste gezicht lijkt. Het derde verhaal geeft precies aan waar veel mensen van lijken te genieten. Het vierde verhaal kan voor veel schrijvers het schrijversleven deels herkenbaar zijn. In het nawoord vertelt de auteur dat in het derde verhaal een oude bekende zit die al eerder een rol heeft gespeeld in zijn boeken. Mocht je dat boek niet hebben gelezen, dan heb je tijdens het lezen niet het gevoel dat je dat hebt gemist, maar na het lezen van het nawoord wil je alsnog dat boek gaan lezen om meer te weten te komen over waar de hoofdpersoon eerder mee te maken heeft gehad.
Kortom; Als het bloedt van Stephen King doet denken dat je één verhaal gaat lezen, maar je gaat vier totaal verschillende verhalen lezen die alle vier spannend zijn en die deels herkenbaar kunnen zijn. Het zijn vier verhalen die stuk voor stuk vlot weg lezen. Het zijn verhalen waar je niet mee kan stoppen met lezen als je er eenmaal aan bent begonnen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, heel erg goed gekozen. Gelukkig is ervoor de originele cover gekozen en niet voor een ander die misschien totaal niet bij het boek had gepast.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is fijn dat er is gekozen om de originele titel letterlijk te vertalen. Dat is meestal het beste als het om een vertaald boek gaat.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend waardoor de verhalen vlot weglezen.

Hoe origineel zijn de verhalen?
Heel erg origineel, vooral verhaal twee is heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn goed opgebouwd. Ze zijn chronologisch geschreven waarbij het tweede verhaal bij het eind begint en eindigt bij het begin.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat direct in de verhalen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, kan je niet meer stoppen met lezen.

Hebben het plots je verrast?
Ja, dat hebben ze stuk voor stuk. Vooral het plot in verhaal drie heeft mij verrast, ik had door de eerste bladzijde van het verhaal een totaal ander plot verwacht.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, alle vier de verhalen zijn van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Holly, omdat ze haar mannetje weet te staan, naar buiten toe niet snel laat zien dat ze ook haar angsten heeft, haar angsten juist overwint om toch datgene te doen waarvan ze vindt dat ze dat moet doen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld dat de verslaggever van het derde verhaal die kickt op bloed. Helaas is dat in het echte leven ook zo, dat er mensen zijn die graag naar andermans leed kijken, die erop kicken. Persoonlijk begrijp ik het niet, vind ik het juist erg als een ander leed heeft en wij rijden ook altijd door als we bijvoorbeeld langs een ongeluk op de weg rijden als daar al hulp is. Wij gaan niet staan blijven kijken.

Mooie quote in het boek: 
Tranen kunnen helend werken.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van spannende thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker. 

Leesfragment:
Ga naar de website van BOEKERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
STEPHEN KING

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg