Een Korte Geschiedenis Van Het Nederlandse Onderwijs - Leo Rademaker


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Schets van ons onderwijs vanaf de middeleeuwen tot aan het begin van de twintigste eeuw

Waar gaat het boek over? 
Een korte geschiedenis van het Nederlandse onderwijs biedt een systematische en toegankelijke schets van ons onderwijs vanaf de middeleeuwen tot aan het begin van de 21e eeuw.

Leo Rademaker is gepromoveerd socioloog en woont in Oegstgeest. Hij volgde zijn doctoraal het onderdeel onderwijssociologie te Leiden en in Amsterdam. Hij redigeerde en schreef diverse sociologische overzichtswerken en publiceerde bij uitgeverij Aspekt een vijftiental publicaties, waarvan de meest recente: Ten strijde: militante meningen over problemen en personen (2019).

Deze oriënterende publicatie is toegankelijk voor de belangstellende leek en nuttig voor ouders met schoolgaande kinderen, studenten aan de Pabo of de studie onderwijskunde, voor onderwijsgevenden en werknemers van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen.

Bron: achterkant boek

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463388368

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
38

Genre:
Geschiedenis

Prijs:
€ 12,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Een korte geschiedenis van het Nederlandse onderwijs van Leo Rademaker zullen de oudere lezers het leesplankje herkennen en misschien weer even aan hun jeugd denken. In ieder geval krijg je al een vermoeden waar het boek over zal gaan. De titel spreekt voor zichzelf, die geeft precies aan waar het boek over gaat.
In Een korte geschiedenis het Nederlandse onderwijs van Leo Rademaker vertelt de auteur in het kort de geschiedenis van het Nederlandse onderwijs. Hij weet met weinig woorden toch veel te vertellen. Je ziet het onderwijs vanaf het moment dat men voor het eerst les begon te geven langzaamaan veranderen naar het huidige onderwijs. Ondanks dat het Nederlandse onderwijs vandaag de dag ook niet supergoed is, is het maar goed dat bepaalde gebruiken van vroeger vandaag de dag niet meer gebeuren in het Nederlandse onderwijs zoals bijvoorbeeld lijfstraffen. Het is schokkend te lezen dat men dat in vroeger tijden normaal vond. Je moet dan vooral de eerste hoofdstukken in het tijdsbeeld bekijken. Dat wat vandaag de dag niet meer kan, was vroeger heel normaal ook al zullen er vroeger ook mensen zijn geweest die bepaalde gebruiken afkeurden.
Aan het eind van het boek heeft de auteur afsluitende notities geplaatst waarin hij zijn persoonlijke mening geeft over de actuele situatie zoals bijvoorbeeld over het feit dat er steeds meer leerlingen zijn die de Nederlandse taal niet goed kunnen lezen en schrijven. Je merkt dat hij aan zijn notities dat hij weet waar hij het over heeft, dat hij onderzoek heeft gedaan alvorens zijn mening te geven. Voor sommige mensen kunnen sommige van zijn meningen hard zijn terwijl andere mensen hem alleen maar gelijk kunnen geven. In ieder geval zet hij de lezer aan het denken en hoop je dat eenieder die met het onderwijs te maken heeft het boek zal gaan lezen om te lezen wat er veranderd kan worden in het onderwijs. Het boek moedigt je in ieder geval aan om meer over het onderwijs te lezen, boeken die uitgebreider schrijven over bijvoorbeeld het onderwijs in het begin.
Kortom; Een korte geschiedenis van het Nederlandse onderwijs van Leo Rademaker is een interessant boek waarbij je ziet hoe het onderwijs in de loop van de tijden is veranderd en dat niet altijd ten goede. Dit is een mooi boek om tussendoor te lezen of om te lezen als je een reading challenge wilt halen. Het boek heb je namelijk zo uit. Dit boek is door iedereen, van laag- tot hoogopgeleid, te lezen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, is heel erg goed gekozen. Zelf heb ik vroeger als kind ook zo'n leesplankje gehad.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, je weet meteen waar het boek over gaat.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is goed. Met weinig woorden weet de auteur veel te vertellen.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Ondanks dat ik al wist dat men vroeger leerlingen sloeg met bijvoorbeeld een liniaal, blijft het schokkend om te lezen. Wat mij ook schokte en wat ik op social media al heb meegekregen, is dat er heel veel leerlingen niet goed kunnen lezen en schrijven. En zo zijn er nog een paar stukjes die me geraakt hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die in het onderwijs werkt, eenieder die met het onderwijs te maken heeft en ouders van schoolgaande kinderen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg