Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Een Marokkaanse Jood Van Analfabete Ouders - Prof. Dr. David Pinto


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Met inleidingen van Prof. dr. Paul Cliteur en de Vlaamse schrijver en filosoof Wim van Rooy.

Waar gaat het boek over? 
David Pinto is in deze biografie open, eerlijk en leermeester tegelijk. Wie voor straf de urine met peper van zijn moeder heeft moeten drinken en toch van haar houdt als van geen andere vrouw: die kent het leven van zowel de ruwe en premoderne kant, alsook de kant van de onvoorwaardelijke liefde. Naast de straf stond er namelijk ook het eten klaar en de troost van steun als het nodig was, zo laat hij ons weten. Zijn gevechten om meer kennis op te doen brachten hem door heel Marokko en later, in Israël wordt hij opnieuw student en groeit uit tot een gerespecteerd leraar, ondanks de dramatische ervaringen als frontsoldaat in de 'Zesdaagse Oorlog'. Hij beschrijft dat èn zijn aansluiten avonturen in Nederland op een pakkende en uiterst moderne wijze. Zijn seksuele ambities of zijn gevoelens: hij heeft niets overgeslagen en durft zijn kwetsbaarheden en tekortkomingen frank en vrij te benoemen.

En dat is beslist opmerkelijk voor een Marokkaanse Jood van analfabete ouders.

Het 'verhaal van z'n leven' stemt ook tot nadenken; hoe komt het dat slechts een handjevol Marokkanen succesvol kan zijn en dan ook nog pas nadat ze uit Marokko zelf zijn vertrokken? Gelukkig maakt Pinto ook dat duidelijk en dat vormt, samen met zijn avonturen, een goede reden om dit boek aan te schaffen.

Bron: achterkant boek.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463388375

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
202

Genre:
Biografieën

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Een Marokkaanse Jood van analfabete ouders van Prof. dr. David Pinto weten de mensen die de auteur kennen meteen dat het de auteur zelf is die een rondvaart gaat maken in onze hoofdstad. Aan vooral de auto's is te zien dat dat al een tijdje geleden is. De titel spreekt voor zichzelf, je weet meteen waar het boek over gaat en hebt al gelijk een vermoeden dat het over de auteur zelf gaat.
In Een Marokkaanse Jood van analfabete ouders van Prof. dr. David Pinto vertelt de auteur zijn levensverhaal. Hij laat met zijn levensverhaal zien dat een oud Nederlands spreekwoord 'wie voor een dubbeltje is geboren nooit een kwartje zal worden' niet altijd opgaat, dat er uitzonderingen zijn die dat wel worden. Dankzij zijn leergierigheid waar maar geen einde aan lijkt te komen en zijn doorzettingsvermogen wist hij ver te komen, maar ook onder andere doordat hij de juiste mensen op zijn pad tegen kwam die hem hielpen om verder te komen. Soms had hij ook geluk zoals bijvoorbeeld bij het behalen van zijn rijbewijs. Tijdens het lezen vraag je je soms wel eens af of hij nog tijd had voor zijn gezin, zoveel werk heeft hij gedaan en zoveel heeft hij gestudeerd tijdens zijn leven. Gelukkig lees je op een gegeven moment dat hij ook genoeg tijd neemt voor andere dingen dan alleen werk en leren en dat hij daar ook van geniet.
In Een Marokkaanse Jood van analfabete ouders van Prof. dr. David Pinto weet de auteur op een boeiende manier zijn levensverhaal te vertellen. Zijn levensverhaal dat begint in een dorp aan de voet van een berg in Marokko en hem uiteindelijk via Israël naar Nederland brengt. Hij is openhartig en eerlijk, hij spaart zichzelf niet, vertelt ook over zijn tekortkomingen. Soms is het schokkend zoals bijvoorbeeld een van de straffen die zijn moeder gaf, maar je voelt tegelijkertijd ook de liefde voor haar. Dat laatste is zo sterk, dat hij op een gegeven moment door haar mee naar Israël ging waar hij een gerespecteerd leraar werd en een korte tijd frontsoldaat was. Door omstandigheden kwam hij uiteindelijk met zijn gezin in Nederland waar hij soms meerdere banen tegelijk had en uiteindelijk datgene werd wat hij graag wilde worden.
De auteur schuwt in zijn biografie niet om zijn mening te geven over diverse onderwerpen zoals bijvoorbeeld de politiek en de samenleving. Hij weet dat goed te onderbouwen, waarom hij zo kritisch is en hoe bepaalde dingen volgens hem weer teruggedraaid zouden moeten worden, zoals bijvoorbeeld gescheiden zwemmen. Je krijgt een goed beeld van hoe het zit tussen de Marokkanen en de Joden, het Jodendom, de islam en hoe veel Marokkanen denken en hoe de auteur het Marokkanenprobleem in Nederland ziet, maar ook uit wat voor familie hij komt, hoe zijn karakter is, wat zijn kinderen zijn geworden, hoe hij terugkijkt op zijn leven, wat hij anders had gedaan als hij zijn leven over kon doen en wat hij hetzelfde gedaan zou hebben. De foto's maken het boek compleet.
Kortom; na het lezen van Een Marokkaanse Jood van analfabete ouders van Prof. dr. David Pinto kan je alleen maar respect hebben voor de auteur, voor de manier waarop hij zich steeds vasthield aan wat hij voor ogen had en voor zijn doorzettingsvermogen. 

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat doet het boek.

Wat vind je van de cover?
Die is heel mooi, is goed gekozen. 

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De auteur heeft zijn verhaal op een pakkende, boeiende manier geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het levensverhaal van de auteur en hoe hij denkt over vele onderwerpen.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms een sprong in de tijd wordt gemaakt of teruggeblikt als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Amsterdam en Groningen zijn mooie steden en de andere plaatsen klinken over het algemeen ook mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld dat hij in zijn jeugd in zijn geboorteplaats aan de dood is ontsnapt en wat hij heeft meegemaakt tijdens de 'Zesdaagse Oorlog'.

Mooie quote in het boek: 
Hou vol, ga door geef niet op, probeer het weer.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van biografieën houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat sommige stukjes uit het boek mij nog even bezig gaan houden al dan niet bewust.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
David Pinto

Website van de uitgever:


















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg