Een Zomer Lang Geleden - Fiona Valpy


Van BOEKERIJ mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog verandert Ella's leven volledig als ze een zomer lang verblijft op een Frans eiland

Oorspronkelijke titel:

Waar gaat het boek over? 
De rust van een schitterend Frans eiland wordt ruw verstoord door het geweld van de Tweede Wereldoorlog

Ella voelt haar einde naderen en kijkt terug op een leven dat veel vreugde, verdriet en ingrijpende keuzes heeft gekend. Ze vraagt haar kleindochter Kendra of die haar levensverhaal wil opschrijven.

In 1938 verandert het leven van de zeventienjarige Ella volledig als ze een zomer lang verblijft op het prachtige Franse eiland Île de Ré. Daar ontmoet ze de charismatische, creatieve Christophe en ze worden onafscheidelijk. Voor het eerst in haar leven voelt Ella zich echt vrij, maar die vrijheid is van korte duur: de Tweede Wereldoorlog staat op het punt uit te breken. Ella wordt teruggeroepen naar Schotland en ze meldt zich aan bij het verzet. De oorlog wordt steeds grimmiger en Ella voelt zich onherroepelijk verder verwijderd raken van de zorgeloze dagen op Île de Ré. Ze wordt gedwongen een beslissing te nemen die haar -leven drastisch zal veranderen.

De gesprekken met haar grootmoeder geven Kendra, die worstelt met een moeilijke periode in haar leven, een rust en inzicht die ze anders misschien nooit zou hebben gevonden. En beide vrouwen realiseren zich dat het niet erg is als je fouten maakt, dat maakt het leven uniek, bijzonder en de moeite waard.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Fiona Valpy verhuisde in 2007 naar Frankrijk en het land inspireerde haar zo, dat ze romans begon te schrijven. Inmiddels woont ze in Schotland, maar Frankrijk blijft haar tweede thuis

Bron: achterkant boek

Vertaald door:
Titia Ram

Omslagontwerp:
Johannes Wiebel | Punchdesign

Binnenwerk:
ZetSpiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789022590348

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
322

Genre:
Historische romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 15,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Een zomer lang geleden van Fiona Valpy krijg je al een vermoeden van wat voor soort boek je gaat lezen. Je bent nieuwsgierig naar het verhaal van het verliefde stelletje op de cover. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wat er een zomer lang geleden is gebeurd, wat het verhaal is van die zomer.
Een zomer lang geleden van Fiona Valpy is een verhaal over een vrouw die op haar oude dag haar levensverhaal vertelt aan haar kleindochter. Dat doet ze niet zomaar, ze hoopt met haar verhaal dat ze het goed kan maken met een belangrijk persoon. Ondertussen brengt het schrijven van het levensverhaal van haar oma Kendra rust en ook inzicht in haar eigen huwelijk dat in zwaar weer verkeerd. Ella blijkt een leven achter de rug te hebben met hoogte- en dieptepunten. Als zeventienjarig meisje gaat ze naar een Frans eiland waar ze niet alleen verliefd wordt op het eiland. Ze wordt verliefd op een man, maar helaas kan ze daar niet lang van genieten, want al heel snel begint de Tweede Wereldoorlog en moet ze weer terug naar Schotland waar ze op een gegeven moment in het verzet gaat. Haar leven zal voor altijd volledig veranderd zijn. Ze komt in haar leven voor diverse, soms onmogelijke keuzes te staan, de risico's die ze soms moest nemen en krijgt naast de vreugdevolle momenten in haar leven ook het nodige verdriet te verwerken.
Fiona Valpy heeft zich in Een zomer lang geleden heel erg goed weten in te leven in de personen die voorbij komen. Tijdens het lezen voel je de gevoelens van de personen. Je leeft tijdens het lezen met de personen mee, je voelt onder andere hun pijn, spanningen, verliefdheid, verdriet, de gemengde gevoelens, schuldgevoelens, onmacht, boosheid en blijdschap. Dit is een boek dat je niet zonder tissues kan lezen, want er zitten heel veel emotionele momenten in zoals bijvoorbeeld als Ella een bloem krijgt van een geliefd persoon. De auteur heeft het verhaal zo beeldend geschreven dat je het gevoel hebt dat je erbij bent. Je begrijpt de liefde van Ella voor het Franse eiland. Je wilt zelf naar het eiland om het met eigen ogen te zien, om te genieten van alles wat het eiland te bieden heeft, om te logeren in het familiehuis en te varen met de blauwe boot.
Een zomer lang geleden van Fiona Valpy is een verhaal dat heel erg vlot wegleest. Als je eenmaal aan het boek begint, kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe de verhalen van Ella en Kendra verder gaan en of het tussen twee personen weer goed komt. Je gaat de personen in het verhaal missen als je het boek uit hebt. Het is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. De verhalen van Ella en Kendra kunnen voor veel mensen deels herkenbaar zijn. Ella kan je aan het denken zetten zoals bijvoorbeeld over je huwelijk als die in zwaar weer verkeerd. 
Kortom; Een zomer lang geleden van Fiona Valpy is een verhaal dat voor veel mensen deels herkenbaar zal zijn. Na het lezen van dit boek ga je de personen en het Franse eiland missen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. Ook de originele cover past heel erg goed bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, maar misschien was het beter geweest om de originele titel letterlijk te vertalen, 'Een zee van herinneringen', die past beter bij het boek, want het boek gaat niet alleen over die ene zomer lang geleden, maar over meer herinneringen uit het verleden van Ella.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, ik had een iets ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ella, omdat ze een vrouw is die lef heeft, die zich niet snel laat afschrikken door gevaar als het erop aankomt.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik had aan niemand een hekel in dit boek.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Het Franse eiland lijkt me heel erg mooi en ook de andere plaatsen klinken mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse malen zoals bijvoorbeeld het verdriet dat Ella krijgt te verduren in de oorlog en daarna. Meer kan ik niet zeggen want dan zou ik teveel verraden.

Mooie quote in het boek: 
Leven zonder hoop is een levende dood.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van historische romans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Leesfragment:
Ga naar de website van BOEKERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
FIONA VALPY

Website van de uitgever:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg