Het Lied Van Ezra Makakea Poeta - Jan Tomasowa



Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Sporen van verraad en bedrog

Waar gaat het boek over? 
In de roman Het lied van Ezra Makakea Poeta verweeft de schrijver het levensverhaal van Ezra met dramatische gebeurtenissen tijdens de oorlog in 1950 op de Molukken en de exodus van de duizenden Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen naar Nederland. De auteur schrijft over het verraad van de Nederlandse regering jegens deze soldaten, over de schrijnende levensomstandigheden van de Molukse kampbewoners en over Bung, die deelneemt aan de bezetting van de Indonesische ambassadeurswoning in Wassenaar. Tijdens de bittere jaren van gijzelingen door Molukse gijzelnemers zet Ezra zich in om het leven van ex-gedetineerden en werklozen te verbeteren. Het boek vertelt ook het verhaal over Ezra’s jarenlange, avontuurlijke zwerftochten door Nederland en andere Europese landen. En over zijn liefde voor de Molukse jonge vrouw Kariawatti en het Nederlandse vrijgevochten hippiemeisje Carla om uiteindelijk zijn geluk te vinden bij zijn Molukse vriendin en collega Eleonoor. 

Bron: achterkant boek

Over de auteur:
Jan Tomasowa leidde een avontuurlijk leven. Hij werd tijdens de Japanse bezetting van Indië op Java geboren. Zijn vader diende bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger en verbleef tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim drie jaar in een Japans krijgsgevangenkamp. In 1951 vertrok het gezin Tomasowa naar Nederland, waar het terecht kwam in het Molukse kamp ‘De Biezen’ in Barneveld.
In Indonesië werkten Jan en zijn vrouw Dolly Hitipeuw respectievelijk als community developmentworker en als vrouwenwerkster van niet gouvernementele organisaties te midden van arme boeren op Lombok en Irian Jaya. Jan werkte ook als docent bij Universitas Pattimura op Ambon, als projectevaluator van buitenlandse hulporganisaties en als onderzoeker van het ministerie van SOZAWE. In Nederland werkte hij als fabrieksarbeider en post-HBO docent. Zowel Jan als zijn vrouw waren werkzaam bij het Moluks wijkcentrum Ina Ama en als directeur-eigenaren van twee bedrijven.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Mark Heuveling, Snezhina Uzunova

Binnenwerk:
Brigitte de Graaf

Jaar van verschijnen:
2018

EAN:
9789463384292

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
368

Genre:
Literatuur en romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Het lied van Ezra Makakea Poeta van Jan Tomasowa wil je weten wie de man is, wat zijn verhaal is. Het is mooi te zien hoe een gezicht in de loop van de jaren zo veranderd. De titel van het boek geeft weer wie de man op de cover is. Je wilt weten wat er in het leven van Ezra is gebeurd, waar de subtitel op slaat.
Het Lied van Ezra Makakea Poeta van Jan Tomasowa is het laatste deel in de serie over de Molukse familie Radja Da Costa Makakea Poeta. Op zich is het boek los te lezen, maar toch is het verstandiger om eerst de eerste twee delen te lezen voordat je dit boek gaat lezen mocht je dat nog niet gedaan hebben. In het eerste deel van dit boek wordt er soms naar verwezen. Het is overigens geen boek dat je even tussendoor leest, je moet er echt je aandacht bijhouden.
Het lied van Ezra Makakea Poeta van Jan Tomasowa vertelt het levensverhaal van Ezra Makakea Poeta. Je leert hem kennen als hij als jonge jongen samen met zijn familie in het Molukse Kamp 'De Biezen' in Barneveld woont. Je ziet hem van een jonge jongen opgroeien tot een volwassen man die uiteindelijk zijn eigen weg volgt en door hard werken zijn dromen waarmaakt. Al vanaf dat hij nog maar een kind is hoort hij de verhalen van zijn vader en ooms over hun tijd als KNIL-militairen en hoe ze daarna behandeld werden, later hoort hij van een neef weer een andere kant erover en weer later hoort hij dat er ook veel Nederlanders waren die het er niet mee eens waren met hoe de Nederlandse regering met de Indonesiërs omging. Daardoor vormt Ezra zijn eigen mening en krijgt hij op een gegeven moment zijn eigen mening erover. Ook kom je langzaamaan steeds meer te weten over hem en zijn familiegeschiedenis. Ezra zet zich uiteindelijk in om het leven van de ex-gedetineerden en werklozen te verbeteren nadat hij vele avontuurlijke zwerftochten over de wereld heeft gemaakt.
Aan alles is te merken dat het een autobiografische roman is. Alleen iemand die het zelf heeft meegemaakt, die het zelf persoonlijk heeft ondervonden en de verhalen heeft gehoord, kan het boek schrijven zoals Jan Tomasowa dat heeft gedaan. Hij heeft feit en fictie heel erg mooi met elkaar weten te verweven. Vanaf het begin geloof je dat het helemaal gegaan is zoals in het boek beschreven. Hij heeft de personen goed weten uit te diepen. De zwerftochten en de protestacties zullen bij veel van de leeftijdgenoten van de hoofdpersoon bekend voorkomen. Ook de stukjes waarin de hoofdpersoon als jonge jongen soms kattenkwaad uithaalde zoals appels stelen bij een boer, zullen veel mensen gaan grinniken omdat ze dat zelf ook wel eens hebben gedaan als kind. Je leert een aantal woorden Moluks zoals bijvoorbeeld 'nenek'. Sommige woorden blijken een andere betekenis te hebben dan je eerst denkt zoals bijvoorbeeld 'api'.
Het lied van Ezra Makakea Poeta van Jan Tomasowa laat zien hoe men indertijd met de KNIL-militairen om ging en hoe er later in Nederland met ze om werd gegaan. Ondanks dat je het in het tijdsbeeld moet plaatsen, wordt al snel duidelijk dat het ook voor die tijd al een schande was hoe de Nederlandse regering met de KNIL-militairen en hun gezinnen omgingen. Dit is een boek dat iedereen zou moeten lezen, om te lezen hoe het indertijd echt is gegaan, om te lezen hoe de Nederlandse regering en het Nederlandse koningshuis de ex-KNIL-militairen en hun gezinnen uiteindelijk in de steek liet en hoe veel kinderen van die KNIL-militairen daarop reageerden. Al snel begrijp je waarom er voor de subtitel is gekozen. Veel stukjes zullen voor diegenen die vaker over de Molukkers hebben gelezen bekend voorkomen zoals bijvoorbeeld hoe soms gezinnen uit elkaar werden gehaald bij het verlaten van Indonesië. Het is een van de stukjes die hartverscheurend zijn en waarbij je tissues nodig hebt.
Kortom; Het lied van Ezra Makakea Poeta van Jan Tomasowa is een verhaal waarbij feit en fictie heel erg mooi met elkaar verweven zijn. Het verhaal laat zien hoe de KNIL-militairen door de Nederlandse regering in de steek zijn gelaten, maar het geeft ook een mooi tijdsbeeld weer waarin velen van de leeftijd van de hoofdpersoon veel zullen herkennen zoals de tijd van de hippies.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait dit boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het verhaal zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat, hoe het zal eindigen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig. Je gelooft dat het vanaf het begin tot en met het eind zo is gegaan.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ezra, omdat hij zich niet laat leiden door anderen, maar zijn eigen pad volgt, opkomt voor anderen als het moet en een verhaal van meerdere kanten durft te bekijken alvorens hij een mening geeft.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Amsterdam, Rotterdam en Londen zijn mooie steden en de andere plaatsen klinken ook mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat lukt me wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld het verhaal van de moeder van de hoofdpersoon voordat ze met zijn vader trouwde, maar ook de manier hoe de Nederlandse regering met de KNIL-militairen is omgegaan heeft me geraakt. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
De Nederlandse regering heeft Molukse militairen slecht behandeld, maar de gewone Nederlandse burgers zijn niet verantwoordelijk voor de daden van hun regering.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in familieverhalen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Dit is het laatste deel, maar ik wil de vorige delen ook lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg