Het Einde Is Nu - Aniana Taelman


Van Aniana Taelman mocht ik haar boek lezen en recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In haar aangrijpend literair debuut 'Het Einde Is Nu' beschrijft Aniana Taelman het dementieproces van haar moeder, dat onverwacht haar onverwerkte trauma over de zelfmoord van haar vader blootlegt.

Aniana Taelman levert met Het Einde Is Nu een aangrijpend, autobiografisch literair debuut af. De confrontatie met de aftakeling van haar moeder aan de ziekte van Alzheimer ontmaskert onverwachts haar allesoverheersende, maar radicaal verdrongen, verdriet sinds de zelfmoord van haar vader. Het boek toont de strijd, de pijn, maar ook het teruggevonden geluk van de auteur. Taelman fileert haar eigen emoties en gaat geen enkele confrontatie uit de weg. Haar debuut culmineert in een intimistisch, ontroerend slotstuk dat inspiratie biedt voor iedereen die op zoek is naar kracht om weer zin in het leven te vinden, zelfs na de zwaarste tegenslagen. “Ik heb 20 jaar lang mijn vaders zelfmoord doodgezwegen. Het was te pijnlijk. Verwoesting in de brutaalste zin van het woord. Tot ik het besluit nam: Genoeg dood. Ik wil zó graag weer leven!” Even krachtig als haar verhaal is ook de cover van het boek. Zonder titel. Zonder naam van de auteur. Enkel een foto. Door titel noch auteur te vermelden, verwijst het coverbeeld enkel naar zichzelf en ben je als lezer reeds emotioneel betrokken voor je één woord hebt gelezen. Het gaat niet om de auteur, het gaat om het verhaal. Een verhaal dat veel mensen meemaken en nog meer mensen aangaat. Taelman wil met haar verhaal inspiratie en kracht bieden aan lotgenoten om na een tegenslag, hoe zwaar die ook is, het leven weer opnieuw op te pakken. Het is haar ultieme droom om met haar autobiografie mensen te redden van zelfmoord omdat die niet één, maar ettelijke levens verwoest. “Het schrijven van Het Einde Is Nu was een moeizaam proces. Ik was geen schrijver, ik heb het vak geleerd door me drie jaar lang van de buitenwereld af te sluiten. Maar het schrijven van mijn verhaal kon niet eens ter sprake komen zonder de verwerking ervan. Ik ging de strijd aan tegen het onverwerkte, alsmaar weggeduwde, trauma in mezelf. Het verwerkingsproces was bikkelhard, maar zo noodzakelijk. Geluk ligt op ons te wachten, geloof me, maar enkel wanneer we het aandurven de pijn eerst recht in de ogen te kijken.” www.GelukNaZelfmoord.com www.ExpressYourI.com

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Aniana Taelman

Binnenwerk:
Aniana Taelman

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789463886628

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
240

Genre:
Persoonlijke ontwikkeling

Verfilmd?
Het boek is voor zover bekend nog niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden. 

Prijs:
€ 23,-

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Het einde is nu van Aniana Taelman wil je weten wat het verhaal van de vrouw op de cover is. Aan de ene kant is het jammer dat er geen titel op de voorkant staat en dat de naam van de auteur mist op de voorkant, aan de andere kant begrijp je na het lezen van dit boek waarom er voor gekozen is om geen titel en naam op de voorkant te plaatsen. Het enige minpuntje van dit boek is is dat de oranje tekst op de achterkant moeilijk te lezen is voor leesbrildragers. Als het een paar tinten lichter was geweest, was het beter te lezen geweest. Je bent benieuwd wat er met de titel wordt bedoeld.
In Het einde is nu van Aniana Taelman vertelt de auteur over het dementieproces waarbij ze ook onverwacht wordt geconfronteerd met onverwerkt trauma van de zelfmoord van haar vader jaren eerder. Ze vertelt over hoe het is als iemand alzheimer heeft, hoe het verloopt en hoe het is voor de omgeving. Ook vertelt ze over haar herinneringen van de zelfmoord van haar vader. 
Het einde is nu van Aniana Taelman is een confronterend, aangrijpend verhaal waarbij de auteur zichzelf niet heeft gespaard, waarbij ze niets uit de weg is gegaan. Ze is heel erg openhartig, ze weet haar gevoelens goed te verwoorden. Zo goed, dat je ze zelf ook voelt. Je voelt bijvoorbeeld haar boosheid, haar twijfels, haar schuldgevoelen en haar onmacht, maar boven alles voel je de liefde voor haar moeder, haar zus en haar nichtje. Het is aan te bevelen om tissues bij de hand te houden. De auteur laat met haar verhaal zien wat alzheimer met mensen doet, op welke manieren alzheimer zich laat zien en wat voor impact dat heeft op de omgeving, wat voor impact het heeft op het dagelijkse leven. De auteur heeft diverse metaforen voor alzheimer zoals 'inwonend kwaad'. Ze beschrijft de fases waar zij doorheen gaat en hoe ze reageert op anderen en wat voor effect dat heeft op haar persoonlijk. Naast dat ze moest omgaan met de alzheimer van haar moeder, dat ze op een gegeven moment naar een verzorgingshuis moest, zat ze met een onverwerkt verdriet wat in die tijd ook naar buiten kwam. 
Voor veel mensen kan het verhaal van de auteur (deels) herkenbaar zijn. Vooral de fases waar de auteur doorheen is gegaan, het eerst ontkennen en uiteindelijk accepteren. Maar ook de reacties van mensen die niet bekend zijn met alzheimer kan herkenbaar zijn. Ook als ze het heeft over de zelfmoord van haar vader kan het voor veel mensen (deels) herkenbaar zijn.
Dit boek is taboedoorbrekend. Dit boek zou iedereen moeten lezen om meer begrip te krijgen voor mensen met alzheimer, dat men inziet dat alzheimer niet iets is om te lachen, maar dat het heel zwaar is, niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor de omgeving. Het verhaal laat zien dat alzheimer mensen steeds weer anders laat reageren. Je leest wat voor invloed het op de naasten heeft als iemand zelfmoord heeft gepleegd. Voor diegenen die denken dat het zware kost is, dat valt mee. Het boek leest vlot weg door de vlotte schrijfwijze van de auteur. Je zit er meteen in en kan het boek niet meer wegleggen als je er eenmaal in bent begonnen. Wel is het boek confronterend, het grijpt je bij de strot en gaat het soms door merg en been.
Kortom; Het einde is nu van Aniana Taelman is buitengewoon confronterend, maar tegelijkertijd ook taboedoorbrekend. De auteur laat met haar verhaal zien wat een onverwerkt trauma met iemand kan doen, hoe dat op je lichaam kan werken en hoe het is om een ouder te hebben met alzheimer. Welke fases ze zijn doorgegaan en hoe haar dat uiteindelijk sterker heeft gemaakt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. Aan de ene kant is het jammer dat de titel van het boek en de naam van de auteur niet op de voorkant staan, aan de andere kant is het ook wel goed.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Haar hele verhaal heeft mij geraakt. Persoonlijk ben ik in mijn familiekring een paar keer geconfronteerd met alzheimer en herkende het een en ander zoals bijvoorbeeld de onwetendheid van buitenstaanders en de schuldgevoelens die zij had toen ze haar moeder achter liet in het verzorgingshuis. Zo zijn er nog een aantal stukjes dat ik herkende.

Mooie quote in het boek: 
Ze moet een soort engel zijn, gehuld in mensenkleren, in een mantel van goedheid en mededogen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die op een of andere manier te maken heeft met alzheimer en voor eenieder die ook met zelfmoord in zijn omgeving te maken heeft gehad.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Geluk na zelfmoord

Website van de uitgever:

















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg