De Grote Afwezige - Aldert Schuil


Van Uitgeverij Hartklopper mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Het lijk van haar vader wordt door de Thaise autoriteiten pas na negen maanden overgedragen. Er waren verdachte omstandigheden, maar uiteindelijk gaat zijn dood daar de boeken in als een overlijden ten gevolge van een noodlottig ongeval. Tijdens de uitvaartplechtigheid zijn er twee ongenode gasten actief, een fotograaf en een journalist. Het verontrust dochter Fleur, verslaggeefster van een vrouwenglossy. Als ze dan ook nog voor het eerst iets speciaals in het oogcontact tussen haar moeder en vaders beste vriend denk te zien, begint ze eindelijk de vragen en twijfels toe te laten. Ze neemt schoorvoetend het besluit op onderzoek uit te gaan naar het verleden van haar vader en de harde feiten over zijn dood. Al snel volgt een schokkende ontdekking. Maar dat is nog maar het begin....

Bron: Hebban

Omslagontwerp:
Aldert Schuil

Jaar van verschijnen:
2021

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789083081601

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
348

Genre:
Literatuur en romans

Verfilmd?
Het boek is nog niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden, misschien in dit geval wel tot een soapserie. Het heeft alle ingrediënten voor een soapserie.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De grote afwezige van Aldert Schuil wil je weten wie de vrouwen zijn, of dat ze moeder en dochter zijn of dat ze op een andere manier met elkaar van doen hebben. Het mooie van de cover is dat de cover via de zijkant doorloopt op de achterkant. Daarnaast is het mooi dat alles wat je op de cover ziet, ook in het boek kan terug vinden. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wie er afwezig is en waarom die persoon afwezig is. Wat er met de titel wordt bedoeld, wordt al heel snel duidelijk tijdens het lezen van het boek.
In De grote afwezige van Aldert Schuil kunnen Fleur en haar familie en de vrienden van haar vader na negen maanden eindelijk afscheid nemen van het lichaam Fleurs vader die al die maanden in Thailand verbleef voor onderzoek. Er waren verdachte omstandigheden waardoor het lichaam niet eerder naar Nederland kon komen, maar het bleek om een noodlottig ongeval te gaan. Althans, dat is wat men aan de familie heeft verteld. Ondertussen valt Fleur het een en ander op tijdens de uitvaartplechtigheid waar ze aan twijfelt, maar de gebeurtenissen van wat ze meent gezien te hebben laten haar niet los en uiteindelijk besluit ze op onderzoek uit te gaan. Ze wil niet alleen weten hoe het zit met wat ze heeft gezien tijdens de uitvaartplechtigheid, maar ze wil ook weten hoe het precies zit met de dood van haar vader. Langzaamaan komt ze steeds meer te weten en dat zijn nogal schokkende ontdekkingen.
Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in het verhaal van De grote afwezige van Aldert Schuil en kan je algauw niet meer stoppen met lezen, vooral tegen het eind heb je daar steeds meer moeite mee, omdat je wilt weten hoe het precies zit met Fleurs vader en tot hoever Fleurs moeder weet van het leven dat haar man leidde. Als je niet in het boek bezig bent, dan houdt het je (onbewust) bezig, ga je bedenken hoe het verhaal verder zal gaan. Het is een verhaal met diverse verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, een paar spannende momenten en het eind is een complete verrassing. Door het bizarre eind kan je niet wachten tot je het volgende deel hebt. Je wilt weten hoe het verder gaat. Zou Fleur het goed gezien hebben? Zijn haar vermoedens juist? 
Tijdens het lezen heb je soms het gevoel dat er iets te uitgebreid wordt stilgestaan bij bepaalde stukjes die eigenlijk niet zo zeer met het privéleven van de hoofdpersoon te maken hebben zoals bijvoorbeeld tijdens een redactiebijeenkomst over een interessant onderwerp op het werk van Fleur. Het is een onderwerp dat je aan het denken zet en voor veel mensen herkenbaar kan zijn en sommige stukjes zijn ontroerend. Daardoor is het ook weer niet echt storend dat er lang bij stil wordt gestaan, maar het is voor te stellen dat er mensen zijn die dat storend vinden. Wat echt jammer is, is dat er voor Joep geen grotere rol is gekozen in het verhaal, die had voor meer humoristische, maar tegelijkertijd ergerniswekkende reuring gezorgd. Desondanks dat heeft de auteur zich heel erg goed weten in te leven in Fleur en nog een paar personages en in de situaties. Je ziet Fleur groeien, daadkrachtiger worden in de loop van het verhaal. Ook heeft hij de spanning goed op weten te bouwen waardoor je steeds nieuwsgieriger wordt naar het eind van het verhaal. 
Kortom; De grote afwezige van Aldert Schuil is een verhaal waar je meteen in zit. Soms heb je het gevoel dat sommige stukjes ietwat te uitgebreid zijn, maar tegelijkertijd is dat niet storend, het is absoluut de moeite waard door te lezen. Tegen het eind kan je helemaal niet meer stoppen met lezen vanwege de bizarre onthullingen. Je kan niet wachten op het volgende deel omdat je benieuwd bent wat Fleur nog meer gaat ontdekken en hoe haar leven verder zal verlopen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, heel erg goed gekozen. Het is mooi dat alles wat je op de cover ziet ook terug kan vinden in het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het verhaal om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte, haast vertellende en beeldende manier geschreven waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt. De spanning is ook goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan kan je niet meer stoppen met lezen. Als je er niet in bezig bent, dan houdt het verhaal je onbewust bezig, je wilt weten hoe het precies zit, hoe het verder gaat, hoe het zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Laura, om wie ze is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik had aan niemand echt een hekel, wel irritaties zoals aan Joep, hoewel ik het stiekem jammer vind dat hij geen grotere rol heeft gekregen in het verhaal.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Ze klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed af gegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Ik kan niet teveel vertellen, maar waar Fleur achter komt, heeft me geschokt.

Mooie quote in het boek: 
Je weet pas dat het een verloren gewaande herinnering is als hij weer boven komt drijven.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van boekenseries houdt over familierelaties die niet blijken te zijn zoals altijd gedacht.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Door hoe het boek geëindigd is, denk ik wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
Dit is de debuutroman van Aldert Schuil.

Website van de auteur:
Uitgeverij Hartklopper

Website van de uitgever:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg