Hemelse Modder - Gaby Rasters


Van BOEKERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een hartverwarmend kerstverhaal over liefde, verlies en krachtige band tussen zussen.

Waar gaat het boek over? 
De zussen Iselle en Dagmar zijn altijd close geweest. Dat ze op jonge leeftijd hun ouders verloren en op elkaar aangewezen waren, heeft hun band versterkt. Maar door de jaren heen zijn de zussen wel erg veranderd. Waar Iselle een sportschool runt en het gemis van haar ouders wegstopt in veel sporten en gezond eten, vindt Dagmar juist troost in wijn en lekkers.

Toch is er één ongezonde voorliefde die de zussen bindt: de hemelse modder die hun vader vroeger maakte. Helaas was het recept strikt geheim en hebben de zussen de vertrouwde smaak nooit helemaal kunnen nabootsen – zelfs al proberen ze het elke Kerstmis. Als hun contrasterende levensstijlen op een dag hard botsen, dreigt voor het eerst hun gezamenlijke kerst in het water te vallen. Maar in het jaar dat volgt kan veel gebeuren. Brengt het recept van hun vaders hemelse modder hen weer bij elkaar voor het jaar uit is? En wie zit er tegen die tijd nog meer aan tafel?

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Gaby Rasters' is de auteur van de trilogie Follow, Like, Share en de romans Nooit meer bang en Hou me vast zoals ik was. Voor Nooit meer bang won ze zowel de jury- als de publieksprijs van de Valentijnprijs 2019. Hou me vast zoals ik was werd lovend besproken in o.a. Vriendin, Story en Koffietijd.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
DPS Design & Prepress Studio

Binnenwerk:
Mat-Zet bv, Huizen

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789022586488

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
305

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek nog niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 15,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Hemelse modder van Gaby Rasters weet je meteen wat voor soort verhaal je gaat lezen. Het boek is niet alleen aan de buitenkant mooi vormgegeven, maar ook vanbinnen is het boek mooi vormgegeven. De hartjes die op de zijkant staan, vind je ook in het boek terug. De titel maakt nieuwsgierig. Voor diegenen die het gerecht kennen zullen meteen trek krijgen in het gerecht en het misschien ook maken alvorens ze aan het boek beginnen. Voor diegenen die het gerecht niet kennen, die worden er nieuwsgierig naar en gaan het gerecht googelen. De titel van het boek wordt al heel snel duidelijk.
Hemelse modder van Gaby Rasters gaat over twee zussen die op jonge leeftijd hun ouders verloren hebben en op volwassen leeftijd ieder een heel verschillend leven leiden. Ze gaan allebei op hun manier met het verdriet om het verlies van hun ouders om. Van jongs af aan zijn ze door het verlies van hun ouders heel erg close met elkaar, maar door hun verschillende levensstijlen botst het op een dag en dreigt hun gezamenlijke kerst in het water te vallen. In het jaar dat volgt gebeurt er van alles en is het de vraag hoe ze er beide de volgende kerst voor staan. Het verhaal van de zussen, maar ook van andere personages kan (deels) herkenbaar zijn.
Hemelse modder van Gaby Rasters is een verhaal waar je meteen in zit en pas los laat als het boek uit hebt. Het is een verhaal dat door de vlotte en beeldende schrijfstijl van de auteur vlot wegleest. Je sluit de diverse personen in je hart. Gelukkig heeft de auteur het verhaal zo beeldend geschreven, dat je het gevoel hebt dat je erbij bent, dat je het zelf meemaakt. Ze heeft zich heel erg goed weten in te leven in de diverse personages waardoor je de gevoelens ook voelt en soms heb je tijdens het lezen het gevoel dat ze zelf het een en ander heeft meegemaakt. Het is een verhaal dat voorspelbaar is, je weet al min of meer hoe het zal eindigen, maar dat is niet storend en past ook wel bij dit verhaal. Evengoed zitten er genoeg verrassende wendingen in die je niet ziet aankomen. Het is alleen jammer dat de jeugd van de zussen niet wat meer uitgediept is. Tijdens het lezen kom je met vragen te zitten, wil je weten hoe het een en ander zit ook al is het niet echt belangrijk voor het verhaal omdat het belangrijkste al wordt beschreven.
Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden want er zitten een paar emotionele momenten in zoals bijvoorbeeld het stukje over als de zussen hun ouders verliezen. Gelukkig valt er ook genoeg te lachen zoals bijvoorbeeld als een van de zussen een bericht stuurt aan iemand over een ijsberg. Daarnaast kan je maar beter zorgen dat je hebt gegeten voor je aan het boek begint, want door de diverse gerechten die beschreven zijn krijg je spontaan trek.
Het verhaal laat zien hoe een zussenband kan verstevigen als ze uiteindelijk alleen elkaar nog maar hebben, hoe een tragisch verlies op jonge leeftijd door kan werken in je verdere leven, hoe verschillend zussen kunnen reageren en hoe eenzaam men zich kan voelen. Een van de mooie dingen van het Hemelse modder van Gaby Rasters is, dat het verhaal je soms een spiegel voorhoudt, dat het verhaal laat zien dat achter iedereen een verhaal schuilt zoals bijvoorbeeld achter de pizzaman, dat uiterlijk niet altijd alles zegt. Daarnaast krijg je ook af en toe tips zoals bijvoorbeeld dat je van het leven moet genieten. 
Kortom; Hemelse modder van Gaby Rasters mag dan wel een kerstverhaal zijn, maar ook als het geen kersttijd is, is het verhaal leuk om te lezen. Sommige stukjes houden je een spiegel voor en van weer andere stukjes kan je nog wat leren. Het verhaal laat zien hoe sterk een zussenband kan zijn en dat achter iedereen een verhaal schuilt, de een vrolijker dan de ander.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt, maar tegelijkertijd krijg je er ook trek in.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Niet echt origineel, maar dat is in dit geval niet erg.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat, of je goed hebt gedacht hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Nee, dat heeft het plot niet, maar dat is in dit geval niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Jorn, omdat er in hem geen kwaad schuilt.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan de man van Kate, maar kan niet zeggen waarom want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren zoals bijvoorbeeld het verhaal van Jorn, maar ook van de zussen en van Doris hebben me geraakt. Meer kan ik niet zeggen, en ja, ik weet het, ik klink nu flauw, maar ik wil zoals gebruikelijk niets verraden. 😉 

Mooie quote in het boek: 
'Probeer vooral dansende beren op je weg te zien in plaats van alleen maar beren.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van voorspelbare kerstverhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van BOEKERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Gaby Rasters

Website van de uitgever:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg