Nieuwste recensie

Diender In Naam Van De Koning(in) - Ed Jissink

Afbeelding
Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zijn enerverende belevenissen en persoonlijke ontwikkeling als mens onder de politiepet. Waar gaat het boek over?  Politiemensen komen in hun werk doorlopend dilemma’s tegen. Juridische kennis naast eigen moreel kompas helpt om die te benaderen. Dat heeft Ed Jissink bij uiteenlopende dilemma’s in zijn langjarige politieloopbaan op een boeiende en integere wijze gedaan en helder opgeschreven. Een mooi leerboek om te komen tot authentiek(politie)leiderschap.’Joep Pattijn, programmadirecteur Nationale Politie voor Vreemdelingenzaken, Migratiecriminaliteit, Grenzen en Veiligheid. Dat wat hij deed en (bewust) niet deed als agent en leidinggevende bij tt-rellen, treinkapingen, hulpverlening, discriminatie, levensbedreiging, krakersoproer, zingeving, loyaliteitsvragen en veel meer.Ed Jissink beschrijft zijn loopbaan waarin hij niet altijd situaties benaderde zoals verwacht. Als een vis ...

Het Geluk Van Fietsen - Kees Valkenburg


Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Grappige en absurde verhalen van een fietsfreak

Waar gaat het boek over? 
In dit boek fietst Kees Valkenburg door zijn hobbyleven en beschrijft hij de meest humoristische en onverwachte voorvallen. Met veel zelfspot beschrijft hij van alles wat met twee wielen te maken heeft: fietsreizen, kasseien, fietsgeschiedenis, marktplaats, studentenfietsen, mountainbikes en racefietsen. Het wiel is de beste uitvinding in de menselijke geschiedenis. De tweede plek is voor de fiets. Dat is logisch want als je het beste vermenigvuldigt met twee, dan heb je een tweewieler, een fiets. Wiskundig gezegd: wiel x 2 = ı Je zou niet kunnen verzinnen in hoeveel lachwekkende en bizarre situaties je met een fiets terecht kunt komen. En dat hoeft ook niet. Dat heeft Kees al gedaan…
 
Bron: bol.com.

Over de auteur:
Kees Valkenburg (1971) is inkoopmanager en schrijft al langer persoonlijke verhalen (op een laag pitje). Tijdens een sabbatical in 2019 heeft hij zijn eerste boek geschreven. Hij geniet van fietsen, de natuur en van het dagelijks leven. Van het zien van details die anderen ontgaan. Met zijn scherpe waarnemingsvermogen ziet hij de absurde en humoristische kant van het leven.

Bron: achterkant boek

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789038927862

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
194

Genre:
Voertuigen

Prijs:
€ 17,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Het geluk van fietsen van Kees Valkenburg vraag je je af waarom de man zo vrolijk is. De meeste mensen zullen niet zo vrolijk fietsen als het plenst en onweert. Al heel snel kom je erachter dat de auteur het daarentegen weer niet begrijpt dat mensen niet fietsen met onweer als het niet nodig is. De titel spreekt voor zichzelf, je krijgt al een idee waar het boek over zal gaan. De subtitel schept hoge verwachtingen, maar geeft ook precies weer wat je kan verwachten. De foto's en grappige tekeningen maken het boek compleet.
In Het geluk van fietsen van Kees Valkenburg vertelt de auteur in 31 hoofdstukken met even zovele verhalen over zijn fietsleven vanaf dat hij een ukkie was tot en met 2019. Hieruit blijkt dat, op tien jaar na, het fietsen een hele belangrijke rol speelt in zijn leven. Niet alleen het fietsen zelf, maar ook het klussen aan fietsen en de volmaakte fiets bouwen. Waar de meeste mensen het over het algemeen houden bij een of twee  soorten fietsen in zijn leven, mag de auteur graag vele soorten fietsen testen waarbij hij dan zo zijn oordelen geeft over wat er goed is en wat eraan verbeterd kan worden. Dat brengt hem uiteindelijk op het ambitieuze plan om de volmaakte fiets te gaan bouwen. De vraag is of het hem uiteindelijk zal lukken. 
De verhalen in Het geluk van fietsen van Kees Valkenburg zijn stuk voor stuk pareltjes om te lezen. Geregeld moet je lachen om zijn verhalen. Het ergste leed, zoals bijvoorbeeld een fietsongeluk van zijn dochter in Uganda, weet hij nog om te buigen naar een vrolijk verhaal waarbij je moet lachen. Met het laatste stukje van de tekst kan je als lezer het alleen maar eens zijn. Het is raar dat ze zo reageerden in het ziekenhuis in Uganda. 
De auteur beschikt over zelfkennis zoals bijvoorbeeld zijn eigenzinnige karakter waar hij ook geregeld de spot mee drijft en wist hij al jong wat hij beter maar niet kon gaan doen. Hij laat je met andere ogen naar het fietsen kijken zoals bijvoorbeeld, inmiddels ook uit eigen ervaring, als wielrenners tijdens een tour over kasseien moeten fietsen. Als je ze nu erover ziet fietsen dan kan je er alleen maar bewondering voor hebben.
Hij maakt graag vergelijkingen zoals onweer dat hij ergens mee vergelijkt. De ene lezer zal aan het denken worden gezet en hem misschien gelijk geven, terwijl een andere lezer zo zijn eigen gedachte er over blijft houden. 
Soms geeft hij een tip zoals bijvoorbeeld een band goed te plakken. Hij vertelt niet alleen over zijn avonturen en stommiteiten (zoals bijvoorbeeld de ergste huwelijksreis ooit) met de fiets, de fietsen waaraan hij heeft geklust, maar ook over de geschiedenis van de fiets en wat hij van de fietsen vindt uit het verleden. In alle verhalen voel je zijn liefde voor de fiets en af toe ook voor de natuur. Door zijn beeldende schrijfstijl zie je alles voor je waardoor het boek vlot wegleest.
Kortom; zit je in zak en as en kan je wel wat vrolijkheid gebruiken, maar ook als je zin hebt in een vrolijk boek, is Het geluk van fietsen van Kees Valkenburg een absolute aanrader om te lezen. Het is een boek dat je vrolijk maakt en waar je meer komt te weten over fietsen in het algemeen. Veel is overdreven, maar wel op een humorvolle manier.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. 

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker luchtig, beeldend en vlot.

Hoe origineel zijn de verhalen?
Heel erg origineel. Het zijn de verhalen zoals de auteur ze heeft beleefd, heeft ervaren waarbij hij er niet voor heeft geschroomd om hier en daar flink te overdrijven.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
Ze zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek. Als je er eenmaal in bent begonnen kan je nauwelijks stoppen met lezen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij een paar keer zoals bijvoorbeeld het verhaal over zijn dochter in Uganda heeft me geraakt. Ik las met verbazing hoe ze op haar reageerden, maar moest door de manier zoals de auteur het beschreef ook lachen.

Mooie quote in het boek: 
Winter kan zó mooi zijn.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van humorvolle verhalen houdt waarbij je soms ook wat kan leren.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dit was zijn eerste boek, maar mocht hij met een nieuw boek komen, dan wil ik zeker lezen.

Website van de auteur:
KEES VALKENBURG

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

  1. Hoi Anneke,
    Dank voor je recensie. Ik ben nog steeds verbaasd als mensen het een leuk boek vinden en zeker bij iemand die zo veel leest als jij. Succes met je blog!
    Kees

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg