Lotgevallen - Nara Vidal


Van Uitgeverij Nobelman mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:

Oorspronkelijke uitgever:
Editora Moinhos, Belo Horizonte, Brazilië

Waar gaat het boek over? 
Brasil of Hy-Brasíl is een mythisch eiland voor de Ierse westkust waar de zee loodkleurig is. Het is een fantasie-eiland, verzonnen, gebaseerd op een illusie. Altijd in mist gehuld, is het slechts één dag in de zeven jaar te zien, maar ook dan is het onbereikbaar. Ontdekkingsreizigers die het eiland waarnamen, raakten betoverd en keerden terug met verhalen over mensen met verschillend gekleurde ogen, grote zwarte konijnen en een tovenaar die teruggetrokken in een kasteel woont. Brasil, of Brazilië, is ook het land waar de familie van Margareth Cunningham heentrekt op de vlucht voor de aardappelhonger in Ierland in 1827. Ze komen aan in Rio de Janeiro midden in de oorlog van Cisplatina, de zuidelijkste provincie van Brazilië, die een jaar later onafhankelijk zal worden als Uruguay. Brazilië was sinds 1822 een keizerrijk, met Peter I (Dom Pedro, 1798-1834) op de troon. De onderdrukking door de katholieke kerk die zowel in Ierland als Brazilië normaal was dwingt de vertelster om, zwanger, haar familie en haar vriendschap voor de slavin Mariava achter zich te laten en toevlucht te zoeken in een huis in de wildernis, net buiten Rio de Janeiro. Dat huis wordt door nonnen gerund die de baby’s van ‘gevallen vrouwen’ schaamteloos verkopen. Door een onvoorspelbare actie van Mariava maken we kennis met twee jongens, broertjes in vriendschap, de een wit, de ander zwart, en hun lotgevallen aan de oevers van de Rio Pomba. Ciço en Mané zullen de afschaffing van de slavernij niet meer meemaken, maar zetten wèl de overlevering van de mythische aarde voort, gebouwd op verzinsels en illusies: Brasil, Brazilië.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Nara Vidal is Braziliaanse. Ze schrijft korte verhalen en romans. Ook schrijft ze voor kinderen. Lotgevallen (Sorte) is haar eerste roman en won de Oceanos Award in 2019. Ze woont in Engeland.

Bron: achterflap boek

Vertaald door:
Gerrit Brand

Binnenwerk:
Studio Keck

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789491737640

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
114

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek nog niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Lotgevallen van Nara Vidal krijg je niet meteen een idee waar het boek over zal gaan. Je wilt weten wie die jongeman is en wat zijn verhaal is. Het is in ieder geval duidelijk dat hij niet gelukkig was op het moment dat de foto werd genomen. Het mooie van de cover is is dat de cover op de achterkant doorloopt waar je een andere jongeman ziet. Het is jammer dat de titel niet één of twee punten groter is, dat had de titel beter leesbaar gemaakt. Nu is het niet echt duidelijk. Meestal is het niet verstandig om de oorspronkelijke titel niet letterlijk te vertalen, maar in dit geval hebben ze er goed aan gedaan door dat wel te doen, want deze titel past beter bij het boek dan als men de oorspronkelijke titel, maar dan in het Nederlands had aangehouden. Die voelt wat misplaatst ook al is er een moment van geluk geweest bij een van de personages.
Een gezin gaat naar een ander land omdat de vader heeft gehoord dat ze daar een beter leven kunnen leiden en geen honger meer hoeven te lijden. Eenmaal daar blijkt de hoofdpersoon zwanger en wordt ze gedwongen om haar beste vriendin en haar familie achter te laten. Ze komt in een huis dat door nonnen wordt gerund om daar uiteindelijk te bevallen. De vraag is of ze nu wel zoveel vooruit is gegaan. Het eind is een eind die je niet ziet aankomen. Door een onvoorspelbare actie van de beste vriendin van de hoofdpersoon leer je de twee broertjes kennen die alles samen doen en dus ook samen niet luisteren naar de waarschuwing van hun moeder waardoor ze uiteindelijk samen hun pad vervolgen met alle gevolgen van dien. De rode draad in het verhaal is een illusie dat keer op keer aan diverse personen wordt verteld. 
Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in Lotgevallen van Nara Vidal. Ondanks dat het verhaal grotendeels fictie is, zitten er stukjes in die op waarheid zijn gebaseerd zoals bijvoorbeeld het huis dat door nonnen wordt gerund en hoe men vroeger omging met gekleurde mensen, hoe men over ze dacht. Maar ook hoe men vroeger met vrouwen en meisjes om ging, hoe zwaar het voor hen was en hoe streng het katholieke geloof was. Het is dan ook zeker een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen. De auteur heeft zich niet alleen heel erg goed ingeleefd in de personages, maar ook in de tijd, waardoor het verhaal van begin tot eind geloofwaardig is. Je gelooft dat het hele verhaal zo is gegaan. 
Lotgevallen van Nara Vidal is een aangrijpend, schokkend en indringend verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten. Je hebt te doen met diverse personen, hoopt steeds dat ze het uiteindelijk beter zullen krijgen, dat ze niet meer bang hoeven zijn. Het verhaal is op een vertellende manier geschreven waardoor het lijkt dat de hoofdpersoon bij jou op de bank haar verhaal verteld. Door haar beeldende manier van vertellen heb je het gevoel dat je erbij bent, dat je het zelf meemaakt. Geregeld moet je een brok in de keel wegslikken omdat het emotioneel is zoals bijvoorbeeld het verlies van een dierbare, maar je wordt ook geregeld boos zoals bijvoorbeeld op de manier hoe de vader met zijn vrouw en dochters omgaat. Als jet verhaal van het huis dat door de nonnen werd gerund enigszins kent krijg je op een gegeven moment al een idee hoe het verhaal verder zal gaan als de hoofdpersoon erheen gaat. In gedachten wil je tegen haar zeggen dat ze moet vluchten en dat ze haar beste vriendin en zussen moet proberen mee te krijgen om samen te vluchten. Voor diegenen die ooit zwanger zijn geweest kunnen de zwangerschapskwalen bekend voor komen.
Kortom; Lotgevallen van Nara Vidal is een verhaal dat in je gaat zitten, dat je nog even bezig houdt als je het boek uit hebt. Een verhaal waarbij je het niet altijd droog houdt. Het is dan ook aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden. Maar ook een verhaal waarbij je geregeld boos wordt op diverse personen vanwege de manier hoe ze met anderen omgaan. Dit is overigens een mooi boek voor als je een reading challenge wilt halen doordat het een dun boek is met korte hoofdstukken.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi. Het is alleen jammer dat de titel niet duidelijk is. Als de titel en naam van de auteur één of twee punten groter was geweest, was het beter leesbaar geweest.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Gelukkig heeft men ervoor gekozen om de originele titel niet te vertalen, want de Nederlandse titel past beter bij het verhaal dan de originele titel.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vertellende manier geschreven waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dit boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Margareth, omdat ze zoveel mogelijk haar eigen gang probeerde te gaan, zich niet al teveel van anderen aantrok. Dat ze op het laatst werd wie ze werd, begrijp je volkomen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Het hele verhaal heeft me van begin tot eind geraakt. Ik had het steeds te doen met de hoofdpersoon, haar zussen, haar vriendin en de meisjes die in het huis kwamen. Toevallig heb ik een paar maanden geleden in een ander boek gelezen over hoe het er aan toe ging in de huizen die de nonnen runden waardoor ik mijn vermoedens kreeg hoe het verder met de hoofdpersoon zou gaan. Het blijft schokkend om te lezen hoe de nonnen met de zwangere vrouwen omgingen. 

Mooie quote in het boek: 
Martha slaagde erin mijn geduld op te rekken alsof het van elastiek was.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van diepgaande verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Nara Vidal Twitter

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg