Van
UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel:
Vier verhalen
Waar gaat het boek over?
Mary Copeland – Victoriaanse detective, deel 2 borduurt voort op de eerste verhalenbundel met vier verhalen van de vrouwelijke detective gedurende de eind jaren tachtig van de 19e eeuw. De detectiveserie gaat in op het leven van Mary Copeland, die door haar oom en tante in het London van de late negentiende eeuw wordt opgevoed en zich ontwikkelt tot een detective van allure, die in opdracht werkt van Scotland Yard. De vier verhalen in dit deel brengen Mary Copeland naar de wereld van de anarchisten in ballingschap in Londen, de Mediterrané, waar ze in Nice een zaak moet oplossen en weer terug in Londen. Ze krijgt te maken met een seriemoordenaar die het ook op haar heeft gemunt en een zaak rond een bordeel waar schandknaapjes worden misbruikt door welgestelden. Ze wordt daarbij opnieuw geholpen door medewerkers van Scotland Yard, die samen met haar een geheim team vormen. De titels van de vier verhalen zijn weer ontleend aan schilderijen of andere kunstwerken uit die tijd, vervaardigd door kunstenaars die behoorden tot de Prerafaëlitische Broederschap of de navolgers daarvan. Swiers weet weer op indrukwekkende wijze het London (en Nice) van die tijd neer te zetten, net na The Ripper Murders en voor The London Dock Strike.
Robbert Jan Swiers (Middelburg, 1959) heeft veel publicaties op zijn naam staan: kinderboeken, historie, archeologie, natuur, poëzie, romans en hij werkte mee aan taal- en geschiedenismethodes. Daarnaast is hij actief (geweest) in muziek, muziektheater, film en kleinkunst en werkt hij mee aan actuele ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur.
Bij Uitgeverij Aspekt verschenen eerder onder meer de romans De Landmeter (2013) en De zeven van Strak (2016) en de korte verhalenbundels Een kwestie van schaal (2014), De taal van het water (2014), Het Achteloze Universum (2015), Belle Epoque (2017) en Mary Copeland – Victoriaanse detective deel 1 (2019).
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Laura Mars
Binnenwerk:
Sükran Yürekli
Jaar van verschijnen:
2020
EAN:
9789463388696
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
318
Genre:
Victoriaanse detective
Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek nog niet verfilmd, maar het boek leent zich er, net als het vorige boek, goed voor om te verfilmen in een serie.
Prijs:
€ 19,95
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van Mary Copeland 2 van Robert Jan Swiers weten diegenen die het eerste deel hebben gelezen meteen over wie het gaat. Voor diegenen die het eerste deel niet hebben gelezen is het voor te stellen dat ze nieuwsgierig zijn naar wie de persoon op de cover is. Het is mooi dat ze alleen de kleur achter de fotolijst en de vlekken, diegenen die bekend zijn met de serie weten wat voor vlekken het zijn, veranderd hebben en niet de portretfoto zelf waardoor het herkenbare van de serie duidelijk is. De titel spreekt voor zichzelf, je weet meteen dat de hoofdpersoon weer vier avonturen gaat beleven.
Mary Copeland 2 van Robert Jan Swiers is in principe los te lezen, maar toch is het beter om eerst het eerste deel te lezen mocht je dat nog niet gelezen hebben, want soms wordt er teruggeblikt op stukjes uit het vorige deel waardoor je in dit deel met vragen komt te zitten als je niet eerst het eerste deel hebt gelezen. Gezien het open einde van dit deel, is het sowieso verstandig om de serie op volgorde te lezen.
Net als het vorige deel is ook dit deel beeldend en vlot geschreven waardoor de verhalen vlot weglezen. Waar het in het vorige deel nogal voorspelbaar is, is het in dit deel beduidend minder voorspelbaar, zitten er meer verrassende wendingen in die je niet ziet aankomen. Net als in het vorige deel krijgt Mary Copeland ook in dit deel weer met de meest verschrikkelijke kant van de maatschappij te maken, met gebeurtenissen die het daglicht niet kunnen verdragen, de een nog schokkender dan de ander. Ondanks dat de verhalen in Mary Copeland 2 van Robert Jan Swiers fictief zijn, zijn het verhalen die helaas zomaar echt gebeurd zouden kunnen zijn. Tijdens het lezen heb je ook dat gevoel dat het allemaal echt is gebeurd. De vier verhalen in dit deel hebben allen gemeen dat ze laten zien dat criminele praktijken ook in de hoogste kringen niet geschuwd wordt. Ze laten ook zien dat bepaalde criminele praktijken zoals de zaak rond een bordeel van alle tijden zijn. Uiteraard hoop je dat er ooit gezegd kan worden dat dat iets is van het verleden, dat dat niet meer voorkomt.
Aan alles is te merken dat Robert Jan Swiers weet waar hij over schrijft in Mary Copeland 2, hij heeft zich goed verdiept in het Londen en Nice van in de tijd dat de verhalen zich afspelen. Het boek moet je dan ook zeker, net als het vorige deel, in het tijdsbeeld plaatsen, dat wat toen gebruikelijk was, nu niet meer is zoals bijvoorbeeld iemand die de gaslantaarns op straat aandeed. De verhalen geven hiermee een mooi tijdsbeeld weer waarvan je van sommige dingen blij bent dat dat vandaag de dag anders is zoals bijvoorbeeld dat vrouwen mogen stemmen, maar andere dingen stiekem ook wel mist omdat het een romantisch beeld geeft zoals bijvoorbeeld de gaslantaarns.
De auteur heeft zich niet alleen goed in de tijd ingeleefd, maar ook in de gevoelens van de diverse personen. Door zijn beschrijvingen van de gevoelens van de diverse personen voel je die ook. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden, want er zitten niet alleen genoeg momenten in dat je boos wordt op sommige personen zoals bijvoorbeeld op een aantal anarchisten, je schokken zoals bijvoorbeeld het verhaal over een bordeel, soms doet laten lachen zoals bijvoorbeeld op wat Mary tegen haar oom zegt in het mortuarium waardoor de sfeer weer even luchtig wordt, maar ook een aantal emotionele momenten zoals het stukje met een puppy waarbij je tegelijkertijd boos bent op iemand anders. Je ziet in dit deel dat het team van Mary Copeland meer naar elkaar toe groeit en meer van elkaar leert. Je krijgt steeds meer bewondering voor de hoofdpersoon, dat ze haar eigen gevoelens ondergeschikt kan maken aan wat ze te zien krijgt. De verhalen laten hiermee zien dat haar beroep, ook vandaag de dag, niet voor iedereen is weggelegd.
Kortom; Mary Copeland 2 van Robert Jan Swiers is een boek dat een mooi tijdsbeeld weergeeft, waar je bewondering hebt voor de hoofdpersoon en waarvan je hoopt dat er nog vele delen met haar zullen volgen. In ieder geval verheug je je al op het volgende deel waarvan je hoopt dat er antwoord komt op het open einde van dit deel. De auteur heeft dat heel slim aangepakt, het zo laten eindigen dat de lezer het volgende deel ook wil lezen.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.
Wat vind je van de cover?
Die is schitterend. Je weet meteen over wie het boek gaat en bent benieuwd wat ze in dit deel gaat beleven.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is goed gekozen.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is lekker vlot en beeldend.
Hoe origineel zijn de verhalen?
Redelijk origineel.
Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn alle vier goed opgebouwd, waarbij de spanning vooral tegen het eind van de verhalen goed opgebouwd is.
Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat er direct in.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je eenmaal aan een verhaal bent begonnen kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verhaal zal eindigen.
Hebben de plots je verrast?
Ja, dat hebben ze over het algemeen.
Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, alle vier de verhalen zijn geloofwaardig.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, ze zijn stuk voor stuk geloofwaardig.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Zonder meer Mary, omdat ze lef heeft, zich niet snel uit het veld laat slaan, maar ook humor heeft en een groot hart.
En aan wie had je een hekel en waarom?
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.
Wat vond je van de locaties in het boek?
Londen is een mooie stad en Nice lijkt me ook een mooie plaats, ook in de tijd waarin het boek zich afspeelt.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat zou ik wel kunnen.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals het verhaal over de bordeel. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.
Mooie quote in het boek:
'Soms kun je het verleden maar beter laten rusten.'
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van Victoriaanse detectives houdt.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, ik ga het volgende deel ook lezen.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de auteur:
Koop het boek bij bol.com
Reacties
Een reactie posten