De Jongen - Tova Gerge


Van Uitgeverij Nobelman mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:

Oorspronkelijke uitgever:
De roman onderzoekt hoe sociale machtsstructuren een relatie binnendringen met elementen van dominantie en onderwerping. Gerge portretteert de twee hoofdpersonages en hun tekortkomingen met tederheid, laster en absurde humor. Het resultaat is een roman die volledig op zichzelf staat, waar niets veilig, maar alles noodzakelijk is.

Bron: Uitgeverij Nobelman

Over de auteur:
Tova George (1982) woont in Stockholm. De jongen is haar derde boek.

Bron: achterkant boek

Vertaald door:
Eline Jongsma

Omslagontwerp:
Moa Schulman

Binnenwerk:
Studio Keck

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789491737657

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
262

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek nog niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 22,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van De jongen van Tova Gerge zullen er mensen zijn die het ding op de cover meteen herkennen en bij hen kan het zijn dat er verschillend gereageerd wordt, geshockeerd of gewaagd. Diegenen die niet weten wat het is, zullen nieuwsgierig zijn naar wat het is. Het antwoord kan je al heel snel in het verhaal lezen en dan is het voor te stellen dat er dezelfde reacties komen als bij diegenen die het al wisten. De titel maakt nieuwsgierig, je wil weten wie de jongen is en wat zijn verhaal is. De titel zal ook al heel snel duidelijk worden.
De jongen van Tova Gerge gaat over een man die is gaan studeren (hij is de verteller van het verhaal) en tijdens zijn studie iemand tegen komt die hem intrigeert. Ze krijgen een relatie waarbij de een de macht wil uitoefenen op de ander, de een steeds verder probeert te gaan. De vraag is hoe lang dat goed kan blijven gaan, tot hoe ver ze gaan en of ze de grenzen wel kennen, hoe lang de ander het machtsvertoon van de een accepteert tot hij in opstand komt.
Het is voor te stellen dat er lezers zullen zijn die na het lezen van een paar bladzijdes in De jongen van Tova Gerge het boek wegleggen omdat ze klaar zijn met het boek, niet meer verder willen of kunnen lezen omdat het te shockerend is of omdat ze zich ergeren aan de verteller en dan met name over zijn denkwijze en hoe hij sommigen behandeld. Terwijl anderen ondanks dat ze zich ergeren aan de diverse personen, door willen lezen omdat ze willen weten welke kant het verhaal op gaat, willen weten hoe het verhaal zal eindigen. Het is een verhaal met diverse verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Steeds als je even denkt te weten welke kant het op zal gaan, blijkt het verhaal een andere kant op te gaan. Op een gegeven moment krijg je door een gedachtegang van de verteller een vermoeden hoe het verhaal zal eindigen, maar blijkt het toch anders te eindigen dan je in eerste instantie verwacht. Soms moet je lachen om bepaalde stukjes zoals bijvoorbeeld hoe de verteller op een gegeven moment denkt over zijn kamer, wat zijn kamer voor moet stellen.
Tova Gerge heeft zich in De jongen heel erg goed ingeleefd in de personages, zij heeft de gevoelens, de fantasieën en de gedachtes goed weten te verwoorden. Je ergert je geregeld aan de verteller en krijgt soms haast medelijden met een andere persoon tot je merkt dat hij weer terug gaat om hem uiteindelijk te bewonderen, dat blijkt dat hij ook zo zijn grenzen heeft. Over het algemeen is het verhaal geloofwaardig geschreven, toch zijn er momenten dat het wat ongeloofwaardig over komt omdat je je niet kan voorstellen dat iemand zoveel pikt van wat hem overkomt door de ander, dat die het zo ver laat komen en zoveel over heeft voor de ander. Het is een hedendaags verhaal waarin gender, sadomasochisme, seksueel misbruik, macht willen uitoefenen op een ander, de zoektocht naar jezelf en feminisme een hoofdrol spelen. 
Kortom; De jongen van Tova Gerge is een heel erg goed geschreven verhaal waarbij je je geregeld ergert aan diverse personen, maar desondanks dat, niet kan stoppen met lezen omdat je wilt weten welke kant het verhaal op zal gaan, hoe het verhaal zal eindigen, of je meer komt te weten waarom sommigen zijn zoals ze zijn. Het is te begrijpen dat dit boek in Zweden zoveel stof deed opwaaien.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Hij is mooi en gelukkig hebben ze geluisterd naar de auteur door niet voor iets anders op de cover te kiezen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het verhaal om. Gelukkig heeft men de oorspronkelijke titel letterlijk vertaald naar het Nederlands.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is vlot en beeldend waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. 

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. Door een gedachtegang van de verteller kreeg ik op een gegeven moment het vermoeden dat het verhaal totaal anders zou eindigen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Over het algemeen wel, maar er zitten stukjes in die ietwat ongeloofwaardig over komen omdat je je niet kan voorstellen dat iemand zich zo laat behandelen. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
 John, omdat hij overkomt als een stoere man, maar ook zijn zachte kanten blijkt te hebben.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan de verteller, maar ik kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, dat zou ik niet kunnen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat me goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren zoals bijvoorbeeld de manier waarop een van de personen behandeld wordt, ik had het echt af en toe met hem te doen, maar daarna ergerde ik me weer aan hem, om uiteindelijk bewondering voor hem te krijgen als hij voor zichzelf opkomt. Het verhaal van Mel en een van haar eerdere liefdes heeft me ook geraakt. En zo zitten er meer stukjes in die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Ik wil geen portie snel slap wordende friet zijn.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van spraakmakende romans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg