De Magische Vijfduizendmetergrens - Frank Van Rijn



Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een avontuurlijke reis door Argentinië, Chili, Bolivia en Peru

Waar gaat het boek over? 
In zijn boek Revanche in de Andes schreef Van Rijn dat hij duizend-en-één redenen had om terug te gaan naar Zuid-Amerika, omdat de tijd hem ontbrak alles te zien wat hij wilde. Jaren later keerde hij, gedreven door die 1001 redenen, terug naar dit boeiende continent om goed te maken wat hij toen gemist had. Uiteraard gebruikte hij voor deze nieuwe reis weer zijn favoriete vervoermiddel: de fiets. Hij fietste dwars over de enorme zoutvlakte van Uyuni in Bolivia, doorkruiste de kurkdroge Atacamawoestijn, bezocht enkele ‘maanvalleien’ o.a. in Argentinië, aanschouwde enorm tot de verbeelding sprekende rotsformaties en canyons en klom met zijn fiets en ook te voet herhaaldelijk tot ijzige hoogten in de Andes. Een paar keer passeerde hij zelfs de magische vijfduizendmetergrens waar bergop fietsen zonder zuurstof een hele uitdaging is. Het culminerende punt was de 5559 meter hoge vulkaan Chuquiamanta. De uitzichten die hij bijna dagelijks had over zoutmeren, vulkanen, woestijnen en bijna surrealistisch geërodeerde landschappen, deden hem in zijn verbeelding toeven op een verre planeet. Processies en bezoeken aan historische plaatsen en natuurlijk de vele ontmoetingen met allerlei mensen, waarbij zich bijzondere dialogen ontsponnen, maakten deze reis tot een onvergetelijke ervaring. Met dit levendig geschreven boek geeft Frank van Rijn de lezer een goede indruk van wat het betekent om met een fiets door Zuid-Amerika te reizen. Frank van Rijn heeft met zijn maar liefst zestien boeken een trouw eigen lezerspubliek aan zich gebonden. Hij beschrijft wat hij doet en waar hij fietst, maar hij is nog altijd onovertroffen als hij op zijn eigen droge manier beschrijft hoe zijn eigen beleving is.

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789038927817

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
248

Genre:
Fietsen & Onderhoud

Verfilmd?
Voor zover bekend is dit boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 21,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van De magische vijfduizendmetergrens van Frank van Rijn krijg je al een idee van wat je kan gaan verwachten. De titel maakt nieuwsgierig, maar zal al snel tijdens het lezen duidelijk worden. De subtitel geeft duidelijk aan in welke landen de auteur heeft gefietst.
In De magische vijfduizendmetergrens van Frank van Rijn vertelt de auteur op een boeiende, beeldende en soms humorvolle manier over zijn avontuurlijke fietstocht door Argentinië, Chili, Bolivia en Peru. Soms heeft hij het ook duidelijk tegen de lezers, zoals bijvoorbeeld op het eind, waar hij vertelt dat hij blij is dat hij iets niet heeft meegemaakt, maar zich voor kan stellen dat de lezer dat wel leuk had gevonden als hij dat had meegemaakt. 
Waar de meeste auteurs beginnen met een inleiding of een voorwoord, heeft de auteur dat niet gedaan, hij begint meteen tijdens de reis en schrijft een korte tijd later pas over hoe hij de reis is begonnen. Voor de een zal dat een gemis zijn, terwijl het voor de ander niet uitmaakt zolang het boek maar goed loopt en chronologisch is geschreven. En dat is het boek, het is op een chronologische manier geschreven waarbij er maar een enkele keer wordt teruggeblikt in de tijd als het verslag erom vraagt. Als hij al terugblikt, dan is dat op zijn fietstocht die hij jaren eerder maakte en wat hij tijdens deze fietstocht anders wil doen, welke keuzes hij gaat maken. Je vraagt je tijdens het lezen een korte tijd af of hij voor de makkelijkste weg gaat kiezen of toch doorzet op de fiets ondanks de ontberingen. Iets waar hij tijdens zijn fietstocht vaker last van heeft, welke keuze hij zal gaan maken en daar kan hij lang over dubben. Ook vergelijkt hij soms de plaatsen waar hij door fietst, benoemt hij veranderingen die sommige plaatsen in de loop van de jaren hebben ondergaan zoals bijvoorbeeld de Abra Anticona. Hij is er open en eerlijk in over wat hij daarvan vindt. Sowieso is hij open en eerlijk zoals bijvoorbeeld wat hem stoort in diverse gelegenheden. Dat zet je overigens ook aan het denken aan hoe het bij jou thuis is. Ook over die dag dat hij ziek was en een hotel zocht is hij eerlijk, hoe hij die dag heeft geleden. Als lezer heb je met hem te doen en bent blij voor hem als hij weer in de bewoonde wereld is en naar een arts kan. Hij laat hiermee zien dat ondanks dat het over het algemeen leuk en indrukwekkend is om zo'n fietstocht te maken, het soms ook wel zwaar is. Daarentegen kan hij ook relativeren. Door middel van twee dagboekfragmenten laat hij zien hoe een nachtje slapen zijn gedachtes veranderen van de fietstocht van de dag ervoor.
In De magische vijfduizendmetergrens van Frank van Rijn laat de auteur zien dat de wereld groot mag zijn, maar tegelijkertijd ook klein kan zijn als hij diverse Nederlanders ontmoet zoals een man die bij een reisbureau werkt. Hij ontmoet ook andere fietsers. Fietsers die laten hoe verschillend iedere fietser is. Daarnaast wordt hij diverse keren door diverse journalisten geïnterviewd. Hij vertelt ook over de ontmoetingen met bijzondere mensen met hun vaak bijzondere verhalen die hij heeft, zoals bijvoorbeeld met een man die over een mijn waakt. Ondertussen kom je wat meer over diverse plaatsen zoals bijvoorbeeld Ayo Cucho te weten. Je krijgt een goed beeld van de culturen van de diverse landen, hoe de mensen in de diverse plaatsen zijn.
Kortom; De magische vijfduizendmetergrens van Frank van Rijn is een indrukwekkend reisverslag waarbij je door de beeldende schrijfwijze van de auteur het gevoel hebt dat je met hem meefietst, de leuke en minder leuke momenten zelf mee beleeft, de obstakels die hij tegenkomt, maar ook geniet van de natuur. De foto's maken het boek compleet, je krijgt een nog beter beeld van wat de auteur heeft gezien en wilt de plaatsen zelf gaan bezoeken, al dan niet per fiets.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, beeldend en soms humorvol waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is zoals de auteur het heeft beleeft, heeft ervaren.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het boek is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verslag erom vraagt. Dat is met name het geval als de auteur de plaatsen vergelijkt met toen hij daar eerder was.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi en wil ze zeker ook eens bezoeken.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld die dag dat hij ziek was en er geen auto langs kwam die hem een lift kon geven naar de bewoonde wereld. Het is knap dat hij het uiteindelijk heeft gehaald. Wat me ook heeft geraakt is hoe veel mensen met de natuur om gaan. Iets wat me overigens altijd al heeft verbaasd, hoe makkelijk mensen hun troep achterlaten. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Een mooi uitzicht met een goed gevoel is mooier dan een mooi uitzicht met een gehinderd gevoel.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in reisverslagen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
FRANK VAN RIJN

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg