Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Drie Generaties Dochters - Victoria Schuurman


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Een directe ontmoeting van een grootmoeder met haar dochter en kleindochter. Thema is de jeugdervaring van de drie vrouwen, waarbij zij niet alleen hun pijn en teleurstellingen naar voren brengen, maar tegelijkertijd op zoek zijn naar de rode draad die hun levens verbindt. Een samenspel tussen gesprekken en gedachtes, dat uiteindelijk leidt tot onverwachte intimiteit en contact.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463388979

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
102

Genre:
Mens & Maatschappij

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek nog niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 14,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Drie generaties dochters van Victoria Schuurman wil je weten wie de mensen op de foto zijn en wat hun achtergrondverhaal is. Bij het lezen van de titel, die nieuwsgierig maakt naar het verhaal, vind je het jammer dat er voor deze foto is gekozen en niet voor een foto waar de drie generaties dochters, waar het verhaal over gaat, op staan. Pas tijdens het lezen krijg je op een gegeven moment door waarom er voor deze foto is gekozen en begrijp je de keuze van de foto.
In Drie generaties dochters van Victoria Schuurman komen drie generaties vrouwen bij elkaar om te praten over het verleden, over de complexe moeder-dochterband, hoe dat toch komt dat dat die band zo moeilijk is. Ze vertellen over hun ergernissen, over hun verdriet, over hoe ze zich hebben gevoeld in hun jeugd. Het blijkt dat ze meer gemeen hebben met elkaar dan verwacht. Daarnaast zijn ze op zoek naar de rode draad die ze alle drie verbindt. Het is een samenspel van gedachtes en gesprekken. De vraag is of de gesprekken de drie vrouwen dichter bij elkaar brengt of niet, of ze uiteindelijk begrip voor elkaar zullen hebben.
Victoria Schuurman heeft zich heel erg goed ingeleefd in de personages van Drie generaties dochters. Soms heb je het gevoel dat het verhaal autobiografisch is, dat ze zelf of de dochter of de kleindochter is, maar dan onder een andere naam. Je voelt de gevoelens van de personen, zoals bijvoorbeeld hun pijn, verdriet en boosheid. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden, want er zitten een paar emotionele momenten in. Ieder blijkt zo haar verhaal te hebben en soms moeten ze terugdenken aan iets wat de ander vertelt, worden ze terug in de tijd geworpen. Op een gegeven moment krijg je door wat de kleindochter vertelt even het gevoel dat de kleindochter iets verschrikkelijkers heeft meegemaakt dan wat er al besproken is en hoopt dan ook dat ze dat niet heeft meegemaakt.
Drie generaties dochters van Victoria Schuurman is een ontroerend en confronterend verhaal dat voor veel (groot)moeders en dochters (deels) bekend voor zal komen omdat ze zelf ook in zo'n soort situatie zitten, omdat ze ook die hindernissen hebben. Het is dan ook voor te stellen dat er veel (groot)moeders en dochters dankzij dit boek met elkaar in gesprek gaan, de confrontatie met elkaar aan gaan in de hoop dat hun band beter wordt als die niet goed is. Het is een verhaal dat je laat relativeren zoals bijvoorbeeld over de trouwtekst van een van de drie vrouwen. Een tekst die vast vandaag de dag ook nog wel wordt meegegeven in de diverse kerken tijdens een huwelijk. Het verhaal laat je zien dat je soms eerst wat levenservaring moet hebben voor je het een en ander kan begrijpen. Het verhaal laat ook zien hoe een gebeurtenis uit het verleden onbedoeld door kan spelen in de tijd erna.
Ondanks dat Drie generaties dochters van Victoria Schuurman een dun boek is, is het zeker geen boek dat je even tussendoor leest. Je moet namelijk goed opletten omdat steeds weer een ander aan het woord of in gedachten is. Ben je even afgeleid, dan kan het zomaar zijn dat je niet meer weet wie in gesprek of in gedachten is.
Kortom; Drie generaties dochters van Victoria Schuurman is een ontroerend en confronterend verhaal dat voor veel dochters en (groot)moeders (deels) herkenbaar kan zijn. Het is een verhaal waarin je meeleeft met de personen, een verhaal waarvan je hoopt dat een gelukkig eind heeft.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover. Eerst vond ik de foto niet goed gekozen, vond ik dat ze beter een foto van de drie generaties dochters hadden kunnen kiezen, maar tijdens het lezen begreep ik waarom zo voor deze foto hebben gekozen en kan ik het er alleen maar mee eens zijn.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar gaat het in het boek over.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verhaal verder zal gaan.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Omi, omdat ze een vrouw is die sterker is dan men in eerste instantie denkt en ook begripvoller is dan men verwacht.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik heb aan niemand een hekel in dit boek.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, dat denk ik wel.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. De verhalen van alle drie de dochters hebben me geraakt en is deels herkenbaar voor mij.

Mooie quote in het boek: 
Tijd is kostbaarder dan wat dan ook.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor (groot)moeders en dochters.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.
  
Website van de uitgever:






Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg