Eerlijk Zeggen - Eva Hoeke



Van Meulenhoff mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Geestig, persoonlijk en herkenbaar: Eva Hoeke schrijft kleine verhalen over grote gebeurtenissen, en andersom

Voor de lezers van Sylvia Witteman, Paulien Cornelisse en Marcel van Roosmalen

Eva Hoekes observaties zijn herkenbaar, geestig en raken de lezer vol in het gezicht, of liever nog: in het hart. Verhalen over koffiedrinken met de schilders, vallen met de fiets, mensen die zich overal mee bemoeien en mensen die daar juist te beschroomd voor zijn, over de verhuizing van stad naar dorp, hoop en heimwee, oude en nieuwe vrienden en natuurlijk over De Dochters en De Man, in wie men schrijver en televisiepersoonlijkheid Marcel van Roosmalen zou kunnen herkennen.

Het zijn kleine verhalen over grote gebeurtenissen, en andersom. Bij elkaar vormt Eerlijk zeggen een kroniek van het moderne Nederland.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Eva Hoeke (1979) is journalist en schrijft een wekelijkse column voor Volkskrant Magazine. Verder interviewt voor onder andere de Volkskrant en LINDA, en was ze tafeldame bij DWDD. Eerder vercheen van haar de bundel De stad, de kroeg en de man en Als het maar niet op ons lijkt, het boek dat ze samen met haar man Marcel van Roosmalen schreef.

Bron: achterflap boek

Omslagontwerp:
DPS Design & Prepress Studio

Binnenwerk:
Steven Boland

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789029094313

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
248

Genre:
Non-fictie

Prijs:
€ 16,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Eerlijk zeggen van Eva Hoeke krijg je niet meteen een idee waar het boek over zal gaan. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat de auteur ermee bedoeld. 
Eerlijk zeggen van Eva Hoeke is een boek vol columns die ze eerder heeft geschreven voor de Volksrant. Het zijn columns waarin de auteur over haar persoonlijke leven vertelt, over haar werk en soms ook over wat ze heeft gehoord in het openbaar zoals bijvoorbeeld in een café. In haar columns is ze openhartig en eerlijk. Het zijn columns die uit het leven zijn gegrepen zoals bijvoorbeeld het verhaal van een bakkersechtpaar. Voor veel mensen zullen diverse columns (deels) herkenbaar zijn zoals de column waarin ze vertelt over haar slaapprobleem. Soms moet je om een column lachen zoals de column waarin ze vertelt over haar man en een zwembad en een balkon. Ze zet je soms aan het denken zoals bijvoorbeeld waarom er vandaag de dag nog steeds geen verschoningskussens zijn in veel mannentoiletten van horecagelegenheden. Ze is relativerend zoals bijvoorbeeld waarom buurtwinkels zo belangrijk zijn voor buurten. Bij sommige columns heb je tissues nodig omdat ze emotioneel zijn zoals de columns over een van haar vriendinnen en haar vader. Ze vertelt ook over het moederschap en het wonen in een dorp. Ze is taboedoorbrekend en durft eerlijk toe te geven dat ze, net als heel veel andere mensen, koken met pakjes heerlijk vindt. Ze legt in een van haar columns uit waarom ze dat vindt. En zo zijn er nog veel meer columns in dit boek die stuk voor stuk het lezen waard zijn.
Wat de columns in Eerlijk zeggen van Eva Hoeke met elkaar gemeen hebben, is dat de columns door de vlotte, beeldende en levendige schrijfstijl van de auteur vlot weglezen. Daarnaast hebben ze met elkaar gemeen dat iedereen zich wel in een column kan herkennen omdat ze zelf in een gelijksoortige situatie hebben gezeten of het zelf ook hebben meegemaakt of omdat ze zelf ook zo reageren op wat de auteur heeft geschreven. De auteur weet in haar columns goed haar gevoelens te verwoorden waardoor je ze zelf voelt tijdens het lezen. Je voelt de liefde voor haar gezin en haar vrienden en familie.
Omdat de columns niet zo lang zijn, hooguit twee bladzijdes per column, is dit echt een boek dat je tussendoor, of als je bijvoorbeeld bij de dokter in de wachtkamer moet wachten, kunt lezen. Mocht je onverhoeds moeten stoppen met lezen, dan is het niet zo heel erg om een stukje terug te lezen omdat je zo door hebt waar je ook alweer bent gebleven. Het is ook een heerlijk boek om te lezen nadat je zware kost hebt gelezen, of als je zomaar toe bent aan iets luchtigers.
Kortom; Eerlijk zeggen van Eva Hoeke is een boek vol columns die raken, die herkenbaar zijn, die je aan het denken zetten, die je aan het lachen maken, die je ontroeren, het zijn columns die uit het leven zijn gegrepen en waarbij je soms een traantje weg moet pinken. 

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, het is een titel dat nieuwsgierig maakt. 

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, beeldend en levendig waardoor de columns vlot weglezen.

Hoe origineel zijn de columns?
Ze zijn stuk voor stuk heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van de columns?
De columns zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de columns?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren zoals bijvoorbeeld de columns over Carlijn en haar vader.

Mooie quote in het boek: 
Dat was geen stretch maar stress.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van columns houdt die uit het leven zijn gegrepen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
De columns in dit boek zijn eerder verschenen in De Volkskrant.

Leesfragment:
Ga naar de website van Meulenhoff om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Eva Hoeke Twitter

Website van de uitgever:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg