Erecode - Tom Clancy - Marc Cameron




Sciencefiction of realiteit?

Erecode van Marc Cameron is vertaald vanuit het Engels, de originele titel is Tom Clancy Code of Honor.
Ondanks dat Erecode van Marc Cameron fictief is, zou je je zomaar kunnen afvragen of het sciencefiction is waarvan je hoopt dat het nooit in het echt gaat gebeuren of dat het realiteit is, dat het al hier en daar gebeurt zonder dat je er erg in hebt.

De ergste vijand kon wel eens niet zichtbaar zijn

In Erecode van Marc Cameron komt een oude vriend van de president erachter dat er een ultrageheim project in Chinese handen dreigt te vallen. Hij kan nog net een sms naar de president versturen en verdwijnt dan spoorloos van de aardbodem. De vraag is of de president het bericht op tijd krijgt en hij hem kan helpen. De president besluit om naar zijn vriend in Indonesië te gaan en hem proberen te bevrijden. Ondertussen moet hij zien te achterhalen wat het voor een computerprogramma is dat voor problemen kan zorgen, of dat misschien wel de ergste vijand is die je je kan voorstellen en moet zijn zoon met zijn team zorgen dat ze het programma te pakken krijgen uit de verkeerde handen met alle gevolgen van dien. Ondertussen krijgt de president ook te maken met een andere vijand die gechanteerd wordt. De vraag is tot hoever die persoon zich laat chanteren.

Hier en daar te uitgebreid

Erecode van Marc Cameron is een verhaal waar je even in moet komen, je vooral in het begin goed moet concentreren vanwege de vele personages en diverse verhaallijnen die uiteindelijk bij elkaar komen. Het is goed dat de personages in het begin, als ze nieuw zijn in het verhaal, worden voorgesteld, maar soms zijn de voorstellingen van de diverse personages te uitgebreid waardoor het bijna langdradig wordt. Wat goed is, is dat termen en afkortingen zoals 'MEU' duidelijk worden uitgelegd, zodat je weet wat het is, wat er bedoeld wordt. Het is ook mooi dat de auteur laat zien dat de president ook een mens is en soms menselijkheid boven nationale betrekkingen stelt.
Erecode van Marc Cameron, kent diverse spannende en verrassende momenten, maar toch is het niet zo spannend als het vorige deel. Het eind is ook klef. Dat had voor dit verhaal wel wat minder gemogen. Ondanks dat blijf je toch, als je eenmaal aan het boek bent begonnen, lezen omdat je wilt weten hoe het verder zal gaan, hoe het zal eindigen, wat voor schade het project precies kan aanrichten of juist niet. Het verhaal laat zien hoe gemakkelijk leugens de wereld in worden geholpen, hoe mensen gechanteerd worden, dat je soms overal oren en ogen moet hebben en dat de verrader niet slaapt.

Zou zomaar echt kunnen gebeuren

Erecode van Marc Cameron is een verhaal waarvan het de vraag is hoe lang het verhaal sciencefiction is, hoe lang het zal duren voordat het in het echt ook voor zal komen, als het al niet in het echt voor komt. Tijdens het lezen heb je dan ook het gevoel dat het verhaal deels echt is gebeurd en deels fictie is. Erecode van Marc Cameron is overigens los te lezen, je hoeft niet eerst de vorige delen gelezen te hebben.

Mooie quote in boek:
De een z'n spion was de ander z'n patriot.

Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.

Website van auteur:

Website van uitgeverij:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg