Het Ven - Ciska Borger



Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Soms vrat het aan haar. Was ze echt gelukkig? Misschien moest ze het zich niet afvragen. En trouwens, ze had immers Eva, haar vriendin met wie ze gezellige dingen deed. Bovenal had ze haar viool, een heerlijk instrument om zich in te verliezen… Wat doe je als je een vriendschapsverzoek op Facebook krijgt van je allereerste echte vriendje? Het vriendje waarmee je je voor het eerst op het pad der naïeve liefde begaf? Maar waaraan je toch ook bizarre, weggestopte herinneringen hebt? Tessa Koningsberg-Frijling is doordacht, accuraat en secuur maar voegt in een ondoordachte bui en misschien tegen beter weten in haar eerste liefde toe op Facebook. Tessa heeft haar leven keurig op orde. Naast haar huishouden en gezin vindt ze afleiding bij strijkorkest Sole donne, een plek waar haar muzikale ambities tot uiting komen. Een plek ook voor steelse romantische momenten en gevoelens die ze nooit eerder heeft gevoeld. Langzaam maar zeker verliest ze zich in zaken die haar aandacht eigenlijk niet verdienen. En steeds vaker bekruipt haar ook een onheilspellend gevoel. Meer en meer ontdekt ze dingen die niet kloppen in haar georganiseerde leven. Hoe kan dat? Wie doet dat? Wie heeft het op haar voorzien…? Een romantische thriller over aandacht, afwijzing en obsessie.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Ciska Borger (1972) heeft sinds 2007 haar eigen bureau voor creatieve teksten en communicatie, Bizzy Bee Communications. In opdracht schrijft ze voor online marketingbureaus, reclamebureaus, het MKB, overheden en uitgeverijen. Met Het ven brengt ze haar eerste roman uit.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
1e druk

EAN:
9789463652711

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
360

Genre:
Literatuur & romans, thrillers

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel erg goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 21,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Het ven van Ciska Borger ben je benieuwd wie die violiste is en wat haar verhaal is. Het mooie van de cover is dat alles wat je op de voor- en achterkant ziet, ook in het verhaal terug kan vinden. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten. 
In Het ven van Ciska Borger vraagt de hoofdpersoon zich af of ze wel echt gelukkig is met het leven dat ze leidt, met haar man, of ze nog wel van hem houdt en of hij nog wel van haar houdt. Op een dag krijgt ze een vriendschapsverzoek op Facebook van haar eerste liefde. Ze vraagt zich af of ze hem zal accepteren of niet, omdat ze leuke herinneringen aan hem heeft, maar dan komen daar ook de bizarre en weggestopte herinneringen bovendrijven. Ze besluit hem in een ondoordachte bui toe te voegen, maar of dat wel zo verstandig was? Ondertussen zit ze bij een strijkorkest en krijgt ze nooit eerder ontdekte gevoelens. Langzaamaan raakt ze steeds meer de controle over haar zo georganiseerde leven kwijt als ze ontdekt dat er steeds meer dingen in haar leven niet kloppen.
Het ven van Ciska Borger is een boek waar je meteen in zit. Waar je meteen al niet meer kan stoppen met lezen als je er eenmaal in bent begonnen omdat je wilt weten hoe het precies zit, hoe het verhaal verder gaat en hoe het verhaal zal eindigen. Je wilt weten hoe het met bepaalde personen zit, wat de werkelijke reden is waarom Tessa haar eerste liefde niet meer wilde zien. Het is een verhaal met diverse verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Op een gegeven moment heb je een vermoeden hoe het verhaal zal eindigen, maar dan blijkt het toch anders te eindigen dan je had verwacht. De spanning is goed opgebouwd. Het is goed van de auteur dat ze de betekenissen van de passende hoofdstuktitels bij de hoofdstuktitels, zoals Affettuoso, erbij heeft geplaatst zodat je als leek weet wat ze betekenen. Het boek telt 360 pagina's, maar leest door de vlotte en beeldende schrijfstijl van de auteur vlotter weg dan je in eerste instantie verwacht. De snelle lezers kunnen het boek in een dag uit hebben. Ondanks dat het een goed eind is, is het ergens jammer dat er geen epiloog is waarin wordt verteld hoe het met bepaalde personen gaat.
Ciska Borger heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personages van Het ven. Ze heeft de belangrijkste personages goed uitgediept. Je voelt de gevoelens van de personages en ondanks dat je het handelen van bepaalde personages afkeurt, begrijp je, doordat er langzaamaan steeds meer bekend wordt over de achtergrond van bepaalde personages, waarom ze zo zijn als ze zijn, je krijgt zelfs haast medelijden met bepaalde personages. Ook heeft de auteur de omgeving waar het verhaal zich afspeelt beeldend beschreven waardoor je de omgeving voor je ziet. Het verhaal is van begin tot eind zo geloofwaardig geschreven, dat je gelooft dat het hele verhaal echt zo is gebeurd. En ondanks dat het een fictief verhaal is, zou het ook zomaar echt kunnen gebeuren. Het is een verhaal waarbij je aan het denken wordt gezet zoals bijvoorbeeld wat je op social media plaatst.
Kortom: Het ven van Ciska Borger is een spannende thriller die je meteen vanaf de eerste bladzijde pakt en pas loslaat als je het boek uit hebt. Bepaalde gewoontes die je misschien hebt, zul je tijdens het lezen van dit boek snel afleren.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. Het mooie is, dat je alles wat je op de voor- en achterkant ziet, ook in het verhaal terug kan vinden.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is in chronologische volgorde geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het precies zit.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, ik had een ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Netty, omdat ze een zorgzame vrouw is die duidelijk dol is op haar zoon en hem alleen maar het beste toewenst. 

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, dat denk ik niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren zoals bijvoorbeeld de reden dat Tessa haar eerste liefde niet meer wilde zien.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Ciska Borger Twitter

Website van de uitgever:



Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg