Littekens - Milena Tzankova


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Het gedroomde Westen was een onbereikbare droom voor de gewone Bulgaar. Als je daar wilde wonen, moest je vluchten en de gevolgen daarvan dragen. Dat betekende: voor altijd afscheid nemen van familie en vrienden, zonder de mogelijkheid te hebben ze ooit weer te ontmoeten en contact te houden. Maar je moest eerst een vergunning hebben om naar het Westen te reizen. De jonge vrouw Rada probeert zich in het Bulgarije van voor de val van de Berlijnse Muur te ontwikkelen als kunstenares. Ze moet aan allerlei regels voldoen en de ‘partij’ met zijn verspieders volgt alles wat ze doet. Langzamerhand krijgt ze erkenning voor haar werk en kan zich steeds beter en verder ontwikkelen. Een keerpunt in haar leven is haar ontmoeting met Alex, een toerist uit Nederland, waar ze verliefd op wordt en hij op haar. Door hem leert ze de vrije wereld kennen, tot dan toe onbereikbaar. Maar als de Berlijnse Muur valt, verandert alles. In dit uitermate boeiende boek laat Milena Tzankova haar licht schijnen op een wereld waar langzaam de sfeer van controle en doem verdwijnt. Verontrustend als je ziet, hoe lang er nog heel veel van de oude machtsverdeling overblijft. Spannend en enerverend om te lezen wat er mogelijk is als de sluier wegtrekt. 

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Milena Tzankova is een Nederlandse kunstenares, oorspronkelijk afkomstig uit Bulgarije. Ze woont en werkt in Nederland vanaf 1992. Ze is afgestudeerd aan de kunstacademie in Sofia in 1986 en wijdde zich aan schilderen en fotografie. Ze werkte tevens als docente tekenen en kunstgeschiedenis aan het Nationale Professioneel Gymnasium voor polygrafie en fotografie in Sofia. Haar artistieke wijze van uitdrukking varieert van het schilderen van landschappen tot het grafisch bewerken middels de computer en fotografie.
Momenteel is zij betrokken bij een project betreffende de naweeën van het vallen van het IJzeren Gordijn, wat het lot van zoveel mensen heeft bepaald.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
1e druk

EAN:
9789463652735

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
386

Genre:
Literatuur & romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 22,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Littekens van Milena Tzankova wil je weten wie de vrouw op de cover is en wat haar verhaal is. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten. Leuk om te weten is dat het portret op de cover een van de werken van de auteur is.
Littekens van Milena Tzankova gaat over een vrouw die geboren is in Bulgarije en daar woont tot ze uiteindelijk met de liefde van haar leven gaat trouwen en in Nederland gaat wonen en werken. De hoofdpersoon heeft het niet makkelijk in Bulgarije en ook later, als ze geregeld teruggaat voor haar ouders, zal blijken dat ze het niet altijd makkelijk heeft, zeker niet met een vader die nogal bazig is en veel van haar verwacht. In de tijd dat ze nog in Bulgarije woont probeert ze haar droom na te jagen om kunstenares te worden, maar dat gaat niet zomaar, ze moet aan allerlei regels voldoen en precies doen wat men aangeeft. Langzamerhand ontwikkelt ze zich steeds meer en krijgt ze steeds meer grond aan de voeten. Op een dag ontmoet ze een Nederlandse man met wie het klikt en ze krijgen een relatie. Uiteindelijk besluiten ze te gaan trouwen, maar daar lopen ze tegen vele hindernissen aan alvorens ze getrouwd zijn. Eenmaal in Nederland probeert ze het te maken als kunstenares in Nederland.
Littekens van Milena Tzankova is een indrukwekkend en boeiend verhaal waarbij je steeds meer bewondering voor de hoofdpersoon krijgt, voor haar doorzettingsvermogen, maar ook voor haar man die veel te maken krijgt met de familie- en vrienden van zijn vrouw. Je ziet de hoofdpersoon groeien, sterker worden ook al heeft ze zo haar onzekere momenten. Tijdens het lezen erger je je geregeld aan diverse mensen zoals bijvoorbeeld aan de vader van de hoofdpersoon. Soms zou je tegen de hoofdpersoon willen zeggen dat ze eens aan zichzelf moet denken en wat vaker 'nee' moet zeggen als er bijvoorbeeld iemand belt waar ze geen zin in heeft, ook al klinkt dat onbeleefd. De auteur heeft zich dan ook heel erg goed ingeleefd in de mensen, je voelt hun gevoelens als verdriet, boosheid, verwarring en geluk. Ze heeft daarnaast heel goed de diverse plaatsen goed verbeeld waardoor je het gevoel hebt dat je erbij bent. Het is mooi om te lezen hoe de hoofdpersoon het ervaarde toen ze voor het eerst in Nederland was, hoe ze het in het begin vond toen ze hier net woonde en hoe de mensen in Bulgarije reageerden op dat ze in Nederland woont en werkt. 
Aan alles is te merken dat het verhaal autobiografisch is, dat de auteur weet waar ze over heeft geschreven. Alleen iemand die in Bulgarije heeft geleefd kan zo, vaak tot in details, vertellen over Bulgarije, over hoe het was voor en na de val van de Berlijnse Muur, hoe de mensen daar zijn, hoe het leven daar is en hoe het land eruit ziet en dan met name de plaatsen waar ze heeft gewoond en waar ze vaak kwam. Het is een indrukwekkend stuk geschiedenis van Bulgarije waarbij je een goed beeld krijgt van hoe het was en is in Bulgarije, waarbij het schokkend om te lezen is dat er nog heel lang een machtsverdeling in het land heerste ondanks dat de Berlijnse Muur jaren geleden al gevallen is. Je begrijpt beter waarom veel Bulgaren hun land ontvluchten en Bulgaarse vrouwen liever met een man uit het buitenland trouwden. 
Kortom; Littekens van Milena Tzankova is een indrukwekkend verhaal van een vrouw die tot haar trouwen in Bulgarije woont en vanaf haar trouwen in Nederland woont. Je merkt aan alles dat het autobiografisch is, dat de auteur veel zelf heeft meegemaakt. De auteur heeft feit en fictie heel mooi met elkaar weten te verweven. Je krijgt een goed beeld van hoe de mensen in Bulgarije zijn en hoe het leven in Bulgarije was en is.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. 

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraag.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Rada, omdat ze niet zomaar opgeeft, haar dromen najaagt, maar ook omdat ze voor haar liefde gaat en zich niet laat pushen als anderen het er niet mee eens zijn, ook al knaagt dat dan even aan haar, maar meer omdat mensen zo kunnen denken en doen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi. Voordat ik dit boek las had ik geen idee van hoe Bulgarije eruit zag, maar door de beschrijving van de diverse plaatsen door de hoofdpersoon, ben ik toch wel benieuwd naar het land.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren zoals bijvoorbeeld de manier hoe de vader van de hoofdpersoon met zijn vrouw en dochter omgaat. Dat veel vrouwen de rijkdom boven de liefde verkiezen. Ik weet dat dat niet specifiek Bulgaars is, maar het blijft me keer op keer verbazen dat er vrouwen zijn die zo denken. Dat de machtsverdeling in Bulgarije nog zo lang stand heeft gehouden en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Voor mij lagen er kansen en die moest ik benutten.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van boeken houdt waarin feit en fictie met elkaar zijn verweven.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
Het schitterende kunstwerk op de cover is geschilderd door de auteur zelf.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Milena Tzankova

Website van de uitgever:






Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg