Onderweg Naar Ewa - Peter Mulhijzen



Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Het feit dat de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen ervan nog zo weinig een rol spelen bij de jeugd, is voor Nicky’s grootvader aanleiding met zijn kleindochter een avontuurlijke reis door Europa te maken. Samen bezoeken ze historische steden die de verschrikkingen van de oorlog hebben gezien – een levendige confrontatie met het verleden. Maar ook met het heden door de geschiedenis van hun eigen familie. Tijdens de reis vertelt grootvader een bijzonder verhaal over een meisje van Nicky’s leeftijd en haar onzichtbare vriend, een mysterieuze wijze man. Samen met hem ontmoet zij het Tapijtvolk, die haar helpen een donker geheim te ontrafelen en haar de weg wijzen naar wat het geheim van het leven is. Gedurende hun tocht door Europa ontdekt Nicky dat het haar grootvader zelf is die een donker geheim bij zich draagt. Twee verhalen waarin fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen, tot zij samenkomen in een verrassende ontknoping. Een indrukwekkende vertelling over de zoektocht van een man naar zijn eigen verleden en naar de vrouw die zijn eerste liefde was.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Peter Mulhuijzen is geboren in het tweede jaar van de oorlog. Opgegroeid in een gezin dat was getekend door de rol van de vader voor en tijdens de oorlog, werd de Tweede Wereldoorlog zijn levenslange fascinatie. Het zijn vooral de kind-slachtoffers die zijn interesse hebben.
Hij is getrouwd en vader van drie kinderen, waarvan twee uit een eerder huwelijk. Na een avontuurlijk leven dat hem in Australië deed belanden waar hij elf jaar in de outback heeft doorgebracht, woont hij nu samen met zijn vrouw Maja in het Bayerischer Wald.

Bron: achterflap boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
1e druk

EAN:
9789463652704

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
434

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel erg goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 24,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Onderweg naar Ewa van Peter Mulhijzen krijg je een vermoeden dat het boek zich zowel in het verleden als in het heden afspeelt. Het mooie van de cover is dat alles wat je op de cover ziet ook in het boek terug kan vinden. Daarnaast is het mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten waar Ewa ligt. Maar in dit geval wordt er geen plaats met de naam Ewa bedoeld. Diegenen die Pools spreken zullen weten wat er met Ewa wordt bedoeld.
In Onderweg naar Ewa van Peter Mulhijzen maakt een grootvader zich zorgen dat de jeugd van nu zo weinig van de Tweede Wereldoorlog af weet en besluit om met zijn kleindochter een reis door Europa te maken, een reis naar diverse plaatsen waar de verschrikkingen zich hebben afgespeeld. Zijn kleindochter mag meebepalen en heeft al snel een belangrijk thema naast de Tweede Wereldoorlog, maar wat daar wel mee te maken heeft. Om de reis boeiender te maken heeft de grootvader bedacht om een verhaal in gedeeltes tijdens de reis te vertellen. Het is niet zomaar een verhaal, het is een verhaal waarin diverse opdrachten verwerkt zitten die de kleindochter kan uitvoeren. Ondertussen wordt zijn kleindochter ook nieuwsgierig naar haar vader en naar de familiegeschiedenis van haar opa en haar moeder. Ook de grootvader wil opheldering over hoe het precies zit met zijn schoonvader, wat er in het verleden precies is gebeurd. Zonder dat de twee reisgenoten het weten zal blijken dat de reis grotendeels anders zal verlopen dan ze van tevoren bedacht hebben. Zal blijken dat het verhaal dat de grootvader aan  zijn kleindochter verteld veel overeenkomsten vertoond met de werkelijkheid. Zal het een reis worden met schokkende onthullingen.
Peter Mulhuijzen heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personages in Onderweg naar Ewa. Tijdens het lezen voel je de emoties van de personen en moet je soms even bijkomen van de verschrikkingen die vertelt worden, van de aantallen slachtoffers die genoemd worden, van de kinderen die zijn vermoord. Hij heeft het verhaal heel erg beeldend geschreven, waardoor je het gevoel hebt dat je erbij bent, het meemaakt. Meteen vanaf de eerste regel geloof je dat het verhaal helemaal zo is gegaan zoals het is beschreven. Feit en fictie heeft hij heel erg goed met elkaar weten te verweven. Ondanks dat bepaalde stukjes fictie zijn, zou het zomaar echt zo gegaan kunnen zijn zoals bijvoorbeeld het verhaal van Hannah en het verhaal van Rick. Je vraagt je dan ook af hoeveel kinderen die de oorlog hebben overleefd, ongeveer zo'n verhaal hebben als die twee personen. Het is mooi dat de auteur ervoor heeft gekozen om niet alles in het zwart of wit te plaatsen, maar ook grijze gebieden te laten zien zoals bijvoorbeeld dat sommigen werden gedwongen om te doen wat ze deden. Maar ook te laten zien dat niet alle bevrijders even aardig waren, dat er ook schurken tussen zaten.
Onderweg naar Ewa van Peter Mulhuijzen is geen boek dat je even tussendoor leest, het is een boek waar je je aandacht bij moet houden. Als je even niet oplet, dan kan je zo de draad kwijt zijn. Evengoed zou het goed zijn als scholen die lesgeven aan veertien-jarigen en ouder dit boek zouden laten lezen en erover zouden praten in de lessen. Dit boek geeft namelijk heel erg goed weer hoe het in de Tweede Wereldoorlog eraan toe ging en waarom de verhalen over de Tweede Wereldoorlog verteld moeten blijven worden. De opdrachten in dit boek zijn ook heel erg leuk voor leerlingen om te doen. Het is een verhaal dat je geregeld aan het denken zet zoals bijvoorbeeld wat jij zou doen als je krijgt te horen wat een persoon over zijn leven te horen heeft gekregen.
Kortom; Onderweg naar Ewa van Peter Mulhijzen is een indrukwekkend, maar ook aangrijpend en confronterend boek waarbij feit en fictie mooi met elkaar verweven zijn. Het is een boek waarbij je geregeld tissues nodig hebt vanwege de diverse emotionele momenten. Het is een boek dat in de lessen van leerlingen vanaf veertien jaar gelezen en besproken zou moeten worden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek. Het is mooi dat je alles wat je op de cover ziet ook in het boek kan terug vinden.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt. Ook is de spanning goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verhaal verder zal gaan, hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, ik had een ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Rick, omdat hij een geweldige opa is die ook zijn gevoelige kanten durft te laten zien, maar ook op een leuke manier de geschiedenis aan zijn kleindochter wil bijbrengen, ook al is dat niet altijd even makkelijk. Het is zo'n opa die je elk kind gunt.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi. Bepaalde plaatsen zoals Auschwitz ben ik nog niet uit of ik die wel ooit wil bezoeken. Terwijl ik Parijs en Wehr zeker een keer wil bezoeken.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
In het verleden niet, in het heden wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld de verhalen van Hannah en Rick hebben mij geraakt, maar ook die van de kind-slachtoffers en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Onderschat nooit de slimheid van jongeren.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor iedereen vanaf veertien jaar.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg