De Mol - Mark Koster


Van Uitgeverij Balans mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De machtigste mediafamilie van Nederland

Waar gaat het boek over? 
In dit familie-epos schetst Mark Koster aan de hand van vier generaties De Mol hoe één familie nu al decennialang bepaalt wat wij aan nieuws, muziek en vermaak krijgen voorgeschoteld.

Van Medisch Centrum West tot Big Brother, van Koffietijd tot The Voice en van LINDA. tot Talpa. John, Linda en Johnny de Mol zijn overal. Zij zijn de grote spelers van de entertainmentindustrie. Op dit moment bezit John de Mol, een van de rijkste en machtigste Nederlanders, een handvol radiostations, een tv-zender, een persbureau, een magazine, muziekrechten en data van 7,5 miljoen Nederlanders. En nog altijd breidt hij zijn imperium uit. Zijn ambitie is een multimediaal bedrijf dat op tv, radio en online de strijd aan kan met giganten als Google, Facebook, Netflix en Amazon. Maar waar komt het enorme succes van de familie eigenlijk vandaan? Hoe kon de ambitieuze en gedreven John de Mol uitgroeien tot de gevreesde mediamagnaat van vandaag, aan het hoofd van een ware dynastie? Hoe werden de De Mols opgevoed? Wat drijft hen? Hoe ze zijn geworden tot wie ze nu zijn? Op zoek naar antwoorden op deze vragen dook Mark Koster in de familiegeschiedenis. Hij kreeg toegang tot het persoonlijke archief en sprak met hoofdrolspelers en hun inner circle. In dit fascinerende en onthullende familie-epos schetst hij aan de hand van vier generaties De Mol hoe een hyperambitieuze familie via netwerken, werklust en zakelijk opportunisme haar dromen wist waar te maken en nu al decennialang bepaalt wat wij aan nieuws, muziek en vermaak krijgen voorgeschoteld.

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463820257

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
608

Genre:
Biografie

Prijs:
€ 24,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De Mol van Mark Koster weet je meteen over wie het boek gaat. De titel en subtitel spreken voor zichzelf.
De Mol van Mark Koster gaat inderdaad over de beroemdste familie van Nederland. Een familie die bepaalt wat voor nieuws men voorgeschoteld krijgt, waar we naar luisteren en waar we naar kijken. Een familie die niet graag 'nee' hoort, zeker niet van buitenstaanders, hooguit van de eigen familie. Een familie die moeite heeft met verliezen. In dit boek krijg je een mooi kijkje over wat de familie drijft, hoe ze zo beroemd zijn geworden, wat ze daarvoor hebben moeten doen. Het boek vertelt over vier generaties De Mol waarbij de nieuwe generatie succesvoller is dan de vorige generatie. Dit boek laat zien wat vooral de heren De Mol met elkaar gemeen hebben. De auteur sprak met de familie en mocht het familiearchief induiken. Aan de hand daarvan kon hij dit boek, dat grotendeels in dagboekvorm is geschreven, schrijven. Niet alleen de familie komt aan het woord, maar ook diverse mensen, al dan niet anoniem, die met hen werken of gewerkt hebben komen aan het woord zoals bijvoorbeeld Erik de Zwart. Ze vertellen hun ervaringen met de familie en die is niet altijd even positief. In dit boek lees je niet alleen over de successen en de risico's die ze hebben genomen, maar ook over de dieptepunten zoals bijvoorbeeld een sportzender.
Aan alles kan je merken dat Mark Koster veel onderzoek heeft gedaan voor De Mol. Hij komt met feiten en weet dat vaak ook te weerleggen. Bij sommige stukken heb je soms het gevoel dat het allemaal wel heel erg negatief is, dat het lijkt of er niets positiefs te vertellen is over de familie. Soms lijkt het ook wel wat op geroddel. Gelukkig zijn er genoeg momenten die het tegendeel laten zien. Het verhaal laat heel goed zien wat macht en geld met mensen kan doen, hoe mensen kunnen veranderen. Je krijgt een mooi kijkje achter de schermen van de familie, hoe ze zakelijk zijn en hoe ze onder elkaar zijn, maar ook hoe het er bij de familie De Mol aan toe gaat, hoe ze elkaar en vrienden aan banen helpen, hoe het is om voor ze te werken. Om sommige stukjes moet je lachen, vooral de vergelijkingen die worden gemaakt, zijn over het algemeen humorvol. 
Het is mooi dat de auteur teruggaat naar de 'eerste' John de Mol die is gestart in de media. Zo krijg je een goed beeld van wanneer het De Mol-imperium is begonnen en hoe ze sindsdien steeds meer een vinger in de pap kregen, steeds bepalender werden voor Nederland, maar ook daarbuiten. Je krijgt daardoor ook een mooi tijdsbeeld van hoe het vroeger was, waarbij je het een en ander, zoals bijvoorbeeld roken, in het tijdsbeeld moet plaatsen. Iedere generatie die dit boek leest zal een 'oh ja, dat weet ik nog'- gevoel krijgen, omdat ze genoemde programma's hebben gezien, zich een bepaalde flop van John de Mol nog kunnen herinneren of iets anders wat ze aan een van De Mols doet denken. Ondanks dat er veel bekend is, staat er ook genoeg in dat minder of niet bekend is over de familie.
Kortom; De Mol van Mark Koster is een indrukwekkend verhaal over de beroemdste familie van Nederland. Je krijgt een goed beeld van hoe ze zijn, wat ze precies doen, hoe ze zo beroemd zijn geworden en hoe het is om voor ze te werken. Het verhaal laat zien wat de familie gemeen heeft met elkaar, maar waarin ze ook verschillen van elkaar.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. Je ziet meteen waar het boek over gaat. Het is voor te stellen dat de familie ieder een vergrootte foto ervan heeft.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Over het algemeen leest het boek door de vlotte schrijfstijl vlot weg, maar er zijn een paar stukjes die ietwat langdradig zijn waardoor het op dat moment minder vlot wegleest.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld hoe vooral John de Mol met mensen omgaat, maar tegelijkertijd is zijn standvastigheid bewonderenswaardig ook al gelooft een ander er niet in. Ook de stukjes over hoe Johnny voor zijn oma zorgde heeft me geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben. Ik heb een heel andere kijk op de familie gekregen en ben er nog niet uit of ik daar wel zo blij mee ben.

Mooie quote in het boek: 
Beck is een grofgebekte zangeres/pianiste met een ego groter dan de Eiffeltoren en een gevoel voor humor dat mannen soms doet blozen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van biografieën houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:


















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg