De Schemermoorden - Neletta Van Heuven



Van Neletta van Heuven mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Na haar succesvolle debuut De doveman (2019), waarin Neletta van Heuven God op het matje roept om zich te verantwoorden, komt zij sterk terug met een reeks misdaadverhalen, waarbij de crux niet is wie deed het, maar waarom en hoe werd het gedaan? Door voor deze invalshoek te kiezen, kon zij zich in haar verhalen meer richten op het karakter van de personages en de manier waarop zij zich gedragen. Daarmee laat zij en passant zien dat de scheidingslijn tussen 'de misdadiger' en 'de gewone man of vrouw' dun is, zo niet denkbeeldig. Door dit inzicht verhoogt zij bij de lezer de empathie voor haar personages en volgt de lezer geboeid hun avonturen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Netletta van Heuven studeerde cum laude af in de theologie en filosofie. Ze volgde post-docteraal de opleiding tot psycholoog.

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
1e druk

EAN:
9789082799781

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
154

Genre:
Thrillers en spanning

Prijs:
€ 15,74

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van De schemermoorden van Neletta van Heuven weten de Deventenaren meteen dat boek zich afspeelt in Deventer. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten.
De schemermoorden van Neletta van Heuven is een verhalenbundel vol met verhalen waarbij moord een hoofdrol speelt. Het bijzondere van de verhalen is, dat het dit keer niet over de slachtoffers gaat, hoewel sommige zowel slachtoffers, maar ook daders zijn. Daarnaast zijn het niet alleen mannen die daders zijn, maar ook vrouwen zijn in diverse verhalen dader. En soms zijn de moordplannen net een boemerang waarbij partners zonder zich van elkaar bewust te zijn dezelfde gedachte hebben. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personen. Ze laat met haar karakters zien hoe iemand ertoe komt om een ander te vermoorden, wat voor proces er soms aan vooraf gaat of wat op een gegeven moment de klik geeft om iemand te vermoorden. De verhalen laten zien dat veel moorden in huwelijken en relaties voorkomen en waarom dat is. Ondanks dat je de moorden niet goedkeurt, krijg je evengoed haast sympathie voor de daders, krijg je begrip voor ze zoals bijvoorbeeld bij een echtpaar waar een van de partners jarenlang onderdrukt is door de partner. Dat verhaal heeft, net zoals diverse andere verhalen, een humorvol en herkenbaar stukje. Bijna iedereen heeft wel eens zo'n echtpaar gezien, medelijden gehad met een van de partners, maar waar je tegelijkertijd ook stiekem om moest lachen vanwege de taferelen. Het is voor te stellen dat stellen die geen stabiele relatie hebben, angstig worden na het lezen van de verhalen, dat ze hun partner met andere ogen gaan bekijken.
De verhalen in De schemermoorden van Neletta van Heuven zijn los te lezen. Je kan zelf bepalen met welk verhaal je begint, welk verhaal je daarna leest en met welk verhaal je eindigt. Het zijn over het algemeen korte verhalen die je tussendoor kan lezen. De verhalen lezen over het algemeen vlot weg. Sommige verhalen kan je maar beter niet onder het eten of voor het slapen gaan lezen omdat ze op een gegeven moment luguber worden zoals bijvoorbeeld een verhaal over een man en twee hondjes. De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd. Ze hebben allemaal verrassende wendingen die je niet ziet aankomen en de meeste verhalen hebben een verrassend plot. Door de beeldende schrijfstijl van de auteur heb je het gevoel dat je er zelf bij bent. Voor de Deventenaren en diegenen die geregeld in Deventer komen kan het zijn dat veel van de genoemde plaatsen bekend voorkomen. 
Kortom; De schemermoorden van Neletta van Heuven is een verhalenbundel vol met verhalen over daders waarom die een moord plegen, wat hun redenen zijn en hoe ze tot hun daad overgaan. Het zijn verhalen die je los kan lezen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn stuk voor stuk op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor de verhalen vlot weglezen.

Hoe origineel zijn de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je eenmaal aan een verhaal bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat, hoe het zal eindigen.

Hebben de plots je verrast?
Over het algemeen wel.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, ze zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Deventer is een mooie stad.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren zoals bijvoorbeeld het verhaal van de man en zijn kwaadaardige echtgenote, ik moest er ook wel om lachen en herken het wel. Ik heb vaak genoeg van dat soort echtparen gezien. Meer kan ik er niet over vertellen, want dan zou ik teveel verraden. Zo zijn er meer verhalen die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Verliefdheid maakt niet alleen blind, het maakt ook een dwaas van ons.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van psychologische thrillers houden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een gesigneerd exemplaar, die gaat terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Neletta van Heuven

Website van de uitgever:
















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg