Het Leven Is Als Een Gedachte - Pauline Kastelijn



Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Meer dan driehonderd lentes op Kolderveen

Waar gaat het boek over? 
Dit boek beschrijft de wederwaardigheden van een familie in het grensgebied Drenthe-Overijssel. Uitgangspunt is een oude boerderij op Kolderveen die vanaf 1674 tot 1967 is bewoond door leden van één familie die elkaar in de tijd opvolgen. Het verhaal begint met het jonge gezin Huijsman, dat in het Hollandse veenweidegebied geen boerentoekomst meer ziet voor hun kinderen. Zij ‘emigreren’ halverwege de 17e eeuw naar de Kop van Overijssel. De middelste van drie zoons, Hendrik, wordt boer-vervener op Kolderveen. De vervening van Zuidwest Drenthe en de Kop van Overijssel blijft altijd in handen van particulieren. Een boer heeft vee, verveent en is vaak ook schipper. Het boek volgt de ontwikkelingen door de eeuwen heen. Dit levert een interessant en levendig beeld op van de tijd waarin de familieleden leefden. Als in 1965 tante Femme overlijdt, eindigt dit familieverhaal in de deftige, oude boerderij op Kolderveen. Na ruim driehonderdvijftig jaar wordt het met alle verhalen die erin geherbergd zijn een Rijksmonument. Het wordt ingrijpend gerestaureerd en gaat met ‘vreemde mensen’ een nieuw leven tegemoet. Eén van die mensen is Pauline Kastelijn, de schrijfster van dit boek.”

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Pauline Kastelijn werd 1 oktober 1943 geboren in Utrecht en groeide op in Harmelen. Op latere leeftijd begon Pauline met schrijven, in eerste instantie van korte verhalen. Haar verhuizing naar de boerderij in Kolderveen gaf haar de inspiratie om de geschiedenis van deze historische plek uit te zoeken en de vroegere bewoners een gezicht te geven. Met oog voor detail en op een geheel eigen wijze vertelt Kastelijn over de familie die de boerderij eeuwenlang bewoonde. Personen en omstandigheden zijn alle gebaseerd op de historische werkelijkheid. De uitgave van dit boek heeft Pauline helaas niet meer mogen meemaken. De opbrengsten van dit boek gaan naar goede doelen, waaronder stichting Alzheimer Nederland.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
1e druk

EAN:
9789463652889

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
378

Genre:
Familieroman

Verfilmd?
Voor zover bekend is dit boek (nog) niet verfilmd. Het boek leent zich er ook niet echt voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 21,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Het leven is als een gedachte van Pauline Kastelijn wil je weten wat verhaal is van de boerderij, wie er hebben gewoond, hoe lang de boerderij er al staat en wie er nu wonen. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt. Het is een titel dat je aan het denken zet. De subtitel geeft precies aan wat je kan verwachten van het boek.
Ondanks dat Het leven is als een gedachte van Pauline Kastelijn valt onder familieromans, zou het boek ook onder Nederlandse geschiedenis kunnen vallen omdat er, vooral in de laatste hoofdstukken, veel geschreven is over Nederlandse geschiedenis en dan met name hoe de provincie Drenthe erin stond in het verleden. Gaan de meeste hoofdstukken vooral om de families die op Kolderveen hebben gewoond en wordt het gecombineerd met de geschiedenis van Drenthe en Nederland, lijkt het in de laatste hoofdstukken of het precies andersom is, dat de geschiedenis van Nederland en Drenthe belangrijker is dan de laatste generaties die in de boerderij hebben gewoond. Vooral in het laatste hoofdstuk heb je het gevoel dat de familiegeschiedenis is afgeraffeld. Dat is jammer, want het was juist interessant om over de familie te lezen, over de generaties die op de boerderij hebben gewoond, hoe hun leven was en wat ze dachten. Doordat het in het laatste hoofdstuk in het kort is beschreven over de laatste generaties, heb je het gevoel dat je een heel stuk mist zoals bijvoorbeeld hoe ze de Tweede Wereldoorlog hebben ervaren, hebben overleefd. Het kan natuurlijk zijn dat de auteur op het laatst te ziek was om uitgebreid het laatste hoofdstuk te schrijven en er misschien nog een paar hoofdstukken aan vast te plakken. Je vraagt je dan af of er geen aantekeningen van haar waren, zodat het laatste hoofdstuk door een ander uitgebreider in de woorden van de auteur geschreven had kunnen worden. 
Ondanks dat, is Het leven is als een gedachte van Pauline Kastelijn verder een interessant boek om te lezen. Je kan aan alles merken dat de auteur zich goed heeft ingelezen alvorens ze dit boek schreef, dat ze heel goed heeft nagedacht voor ze iets aan het papier toevertrouwde. Ze heeft zich heel erg goed weten in te leven in de diverse personen waarbij je soms het gevoel hebt dat ze bepaalde dingen, zoals een kind verliezen, zelf heeft meegemaakt. Het is aan te raden een doos met tissues bij de hand te houden, want er zitten een aantal emotionele momenten in waarbij de tranen over je wangen lopen. Ze heeft zich ook heel erg goed weten in te leven in de diverse periodes waarin het boek zich afspeelt waardoor het geloofwaardig overkomt. Feit en fictie heeft ze heel goed met elkaar weten te verweven. Je krijgt een goed beeld van hoe het vroeger was, wat de mensen vroeger deden, hoe ze dachten en hoe de omgeving waar het verhaal zich afspeelt eruit zag. Je moet je overigens wel geregeld verplaatsen in de tijd, dat wat toen normaal was, zoals dat broertjes en zusjes samen in één bed sliepen, nu niet meer gewoon is. Je ziet de tijden veranderen en soms heb je het gevoel dat de geschiedenis zich herhaalt, dat je bepaalde gebeurtenissen uit het verleden in het heden herkent. Door de beeldende schrijfstijl van de auteur heb je tijdens het lezen het gevoel dat je het zelf meemaakt, dat je erbij bent. Je leeft mee met de personen in het boek. De foto's maken het boek compleet.
Dit is overigens geen boek dat je even tussendoor leest, je moet namelijk goed opletten. Geregeld wordt er een sprong in de tijd gemaakt. Daarnaast heten veel personen hetzelfde, maar komen ze uit een ander gezin of familie waardoor je soms even moeite hebt om te begrijpen wie wie ook alweer is.
Kortom; ondanks dat vooral het laatste hoofdstuk in Het leven is als een gedachte van Pauline Kastelijn is afgeraffeld, is het een interessant boek om te lezen. Je krijgt een goed beeld van hoe het vroeger was en hoe men vroeger leefde, dacht en wat de gewoontes waren. De bewoners komen allemaal weer even tot leven in dit boek.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had er meer van verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat je aan het denken zet.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend waardoor het boek vlot wegleest.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er een enkele keer teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Giethoorn is een mooie plaats en de andere plaatsen klinken ook heel mooi,

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren zoals bijvoorbeeld de vele baby's die overleden en het verdriet dat dat met zich meebracht, maar ook de andere personen die overleden hebben me geraakt. Wat me ook raakte, was dat men vroeger veel meer met elkaar verbonden was, dat je meer en beter op je buren kon rekenen. Niet alleen bij nare momenten, maar ook bij vrolijke momenten. En zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Een regenboog in de morgen is niet alleen de voorbode van nieuwe regenbuien, maar ook een teken van hoop en vertrouwen in de toekomst.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt waarbij feit en fictie met elkaar zijn verweven.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast. 

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dit is het laatste boek van de auteur omdat ze is overleden, maar ik ben benieuwd naar haar vorige verhalen.

Leuk weetje over het boek:
De opbrengsten van dit boek gaan naar goede doelen.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg