Srebrenica: De Schuldigen - Charlef Brantz


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Dit boek is in feite een analytisch verslag van een falende cultuur binnen onze overheid, politieke elites en instanties, de Nederlandse Strijdkrachten niet uitgezonderd. Een schokkende analyse over de gebeurtenissen 25 jaar geleden in Srebrenica, Bosnië, dat ook blootlegt wat er tot op de dag van vandaag misgaat in ons land. De auteur, kolonel b.d. Charlef Brantz heeft het allemaal zelf meegemaakt; hij was ter plekke en zag de ‘goede intenties’, zoals die destijds door de Tweede Kamer en de regering waren geformuleerd aan de legerleiding, voor zijn ogen in rook opgaan. Duizenden mensenlevens werden opgeofferd aan persoonlijke ambities en carrière-perspectieven en aan de politieke onwil en onmacht tot het erkennen van ongelijk. Mensen werden geofferd voor het ideaal van de Bosnische leiders om, zoveel jaren na de Ottomaanse nederlagen sinds 1683, opnieuw een islamitische enclave in het ‘Avondland’ te hebben. Voor de Amerikaanse president Clinton was het een kans om, na desastreus verlopen ‘mid-term’ verkiezingen, nog even iets ‘geweldigs’ te doen. Niet alleen moslims hebben in Bosnië talloze slachtoffers te betreuren. De internationale gemeenschap heeft niet weinig mensenlevens opgeofferd om het islamitische ideaal gestalte geven in Bosnië, zeer tegen de zin van het overgrote deel van de inwoners van het voormalige Joegoslavië. Het resultaat; een concept voor een eeuwigdurend conflict. Dat en veel meer, werd door politici toen – en ook nu nog – liever niet begrepen en in hun ambitie tot promotie en betere perspectieven, waren de topmilitairen graag bereid veel van hun ethiek opzij te zetten. En toch ging het om echte mensen van vlees en bloed, moslim of niet; zwart, blank, paars, rood of groen: doodgewone mensen met verlangens, idealen en wensen voor hun toekomst. Zij werden kil en achteloos geofferd op het altaar van belangen. Charlef Brantz wordt tot op de dag van vandaag onheus en nagenoeg crimineel bejegend door een rancuneuze overheid en militaire leiding, die hun ongelijk en onkunde wegens hun vermeende statuur niet kunnen accepteren. Dat zegt genoeg over de werkelijke schuldigen.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463389020

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
244

Genre:
Geschiedenis

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Srebrenica: De schuldigen van Charlef Brantz krijg je een vermoeden dat dit niet een boek is waarbij je vrolijk wordt. De titel geeft het ook al aan. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt, je wilt weten wie de schuldigen zijn en waarom ze de schuldigen zijn, wat hun verhaal is. Al snel tijdens het lezen kan je alleen maar concluderen dat het goed is dat men voor deze cover heeft gekozen, want het zijn zwarte bladzijdes uit de wereldgeschiedenis.
Srebrenica: De schuldigen van Charlef Brantz is het vervolg op De Srebrenica-dagboeken, maar dit boek is los te lezen. Al is het wel voor te stellen dat je na het lezen van dit deel ook het vorige deel wilt lezen als je dat nog niet hebt gedaan. Zeker, omdat de auteur er ook een paar naar verwijst in dit boek. Je wilt dan weten wat de auteur precies heeft geschreven, wat hij met sommige stukjes bedoeld.
In Srebrenica: De schuldigen van Charlef Brantz vertelt de auteur over zijn tijd in Srebrenica, over wat hij heeft meegemaakt, hoe hij die tijd heeft ervaren, heeft beleefd, hoe men met hem omging, hoe men hem behandelde en over de nasleep ervan. Wat de rol van de regering en het westen was in het Srebrenica-drama. Aan alles is te merken dat hij het zelf heeft meegemaakt, heeft ervaren, dat hij weet waar hij het over heeft. Hij weet zijn kritieken op de vele personen en situaties goed te onderbouwen. Hij komt met feiten en voorbeelden. Geregeld komt hij keihard over, neemt hij geen blad voor de mond. Je voelt daarin zijn boosheid, zijn frustratie van hoe er met hem is omgegaan en hoe velen vandaag de dag nog steeds met hem omgaan. Hij laat met zijn verhaal zien wat vandaag de dag meer aan de hand is, dat carrières belangrijker zijn dan de waarheid, dat men liever liegt over andermans rug en zichzelf verrijkt, dan dat men in de spiegel kijkt en bedenkt dat ze wel eens ongelijk konden hebben en onkundig konden zijn geweest. Hij laat met zijn verhaal zien hoe bepaalde personen carrières kunnen maken en kunnen breken. Het is schokkend om te lezen hoe men met de auteur is omgegaan. Je valt soms van de ene verbazing in de andere bij het lezen van het relaas van de auteur. Je leest een kant van het Srebrenica-drama die niet zo bekend is. Alleen daarom al is het goed dat dit boek is geschreven, zodat men ook een andere kant van het drama leest. Je krijgt een nog beter inzicht dan je al had in hoe het indertijd is gegaan. Al is het voor te stellen dat niet iedereen even blij zal zijn met dit boek.
Srebrenica: De schuldigen van Charlef Brantz is zeker geen boek dat je even tussendoor leest, je moet er echt de tijd voor nemen. Sommige stukjes moet je even goed tot je laten doordringen om bewust te worden dat je het echt goed hebt gelezen zoals bijvoorbeeld hoe Van Baal met de auteur is omgegaan. Daarnaast staat het boek boordevol lange zinnen en afkortingen. Als je even niet oplet, dan kan je zo de draad kwijt zijn. De meeste afkortingen worden meteen voor of na de afkorting uitgelegd. Ondanks dat is het boek ook goed te lezen door diegenen die niet hoog opgeleid zijn. De foto's maken het boek compleet.
Kortom; Srebrenica: De schuldigen van Charlef Brantz is een onthullend verhaal van de auteur over het Srebrenica-drama. Over hoe er met hem is omgegaan en hoe het gegaan is indertijd.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel erg goed gekozen. Het zijn namelijk zwarte bladzijdes uit de wereldgeschiedenis.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het om.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is zoals de auteur het heeft ervaren, heeft beleeft.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft de auteur. Het is schokkend en verbazingwekkend om te lezen hoe men met hem is omgegaan, hoe het er indertijd aan toe ging.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in het Srebrenica-drama.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Mocht er een volgend deel komen, dan ga ik die zeker lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:
















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg