Van
UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel:Met medewerking van corrupte opsporingsambtenaren en illegalen
Waar gaat het boek over? In een oorlog ontstaan kansen die zich onder normale omstandigheden niet voordoen. Terwijl de één de oorlog uitzit, sluit de ander zich aan bij het verzet of werd juist gegrepen door het nationaalsocialisme en de strijd tegen het Bolsjewisme. Het typische zwart/wit beeld over de oorlog. Daartussen lag echter ook een grijs gebied. Waar de motieven om zich of bij de ene groep aan te sluiten of bij andere minder duidelijk waren. Een aantal collaboreerde uit economische motieven, uit (geloofs-) overtuiging of uit antisemitisme. Er was echter een schimmiger deel dat gedurende de oorlog schipperde tussen beide zijdes. Deze mannen of vrouwen assisteerden de Duitse contraspionage- en opsporingsdiensten als informant, Jodenjager, politieagent of rechercheur, maar boden tegelijkertijd ook hun diensten aan het verzet, waardoor ze dubbel gedekt waren in een oorlog die toen nog alle kanten op kon gaan. Toen de Duitse nederlaag in het zicht was gingen ze volledig overstag en werden de rollen ten aanzien van hun Duitse meesters omgedraaid. Nu hadden zij de touwtjes in handen. In de laatste dagen van de oorlog traden verzetsstrijders toe tot de geallieerde opsporingsdiensten. Hiertoe sloten zich niet alleen illegalen aan die uit een puur rechtsvaardigheidsstreven Justitie wilde assisteren in het opsporen van ondergedoken collaborateurs en spionnen, maar ook die leden die in de oorlog contacten onderhielden met de bezetter. Als opsporingsambtenaar waren zij meester van de situatie. In ieder geval zolang niemand achter hun schimmige deals met de bezetter kwam en welke clandestiene activiteiten zij voor of na de bevrijding er op na hielden. Dat de misstanden niet lang op zich liet wachten werd duidelijk toen er talloze schandalen uitbraken over het reilen en zeilen van het Bureau Nationaal Veiligheid. Een selecte groep bleek zich bezig te houden met zwarthandel, het toe-eigenen van bezittingen van gedeporteerde Joden, prostitutie, chantage en handel in inlichtingendossiers. Sterker nog deze groep was betrokken in het wegsluizen van zware collaborateurs als Andries Riphagen naar Latijns-Amerika. Andere spionnen konden hun vrijheid afkopen en met SD kopstukken werden deals gesloten in ruil voor hun samenwerking of “zwijgen.” Dit onderzoek is een vervolg van de eerdere publicaties over De gebroeders Sassen (2013), Nazis to the Core (2015) en Pierre Sweerts, De Tarzan van Limburg (2019), waarin de rol van inlichtingendiensten en het verzet in het laten ontsnappen van zware collaborateurs naar Latijns-Amerika wordt toegelicht.
Mark Heuveling - Mark Maker
Binnenwerk:
Mark Heuveling - Mark Maker
Jaar van verschijnen:
2020
EAN:
9789463389037
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
262
Genre:
Geschiedenis
Prijs:
€ 24,95
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van Beruchte collaborateurs op vrije voeten van Jochem Botman krijg je door de krantenkoppen al een vermoeden wat voor boek je gaat lezen. Voor diegenen die (redelijk) bekend zijn met de verhalen over de Tweede Wereldoorlog kan het zijn dat ze één of meer personen op de foto's herkennen van andere verhalen over hen. De titel en subtitel spreken voor zichzelf, je weet meteen waar het boek over gaat.
Beruchte collaborateurs op vrije voeten van Jochem Botman is onderdeel van een serie, maar je kan het boek los lezen. Als je het boek hebt gelezen en je hebt de vorige delen nog niet gelezen, dan wil je de vorige delen lezen en ben je benieuwd naar het volgende deel. Ook wil je de andere boeken lezen waarnaar diverse keren wordt verwezen.
In Beruchte collaborateurs op vrije voeten beschrijft Jochem Botman een aantal collaborateurs die dankzij corrupte opsporingsambtenaren en illegalen na de oorlog konden vluchten naar een ander land of om een andere reden werden bevrijd als ze gevangen zaten, hun leven verder konden leven zoals ze wilden. Het zijn korte biografieën van diverse personen waar je meer komt te weten over hun achtergrond, wat ze deden voor de oorlog, hoe ze collaborateur werden, wat voor daden ze hebben gepleegd, door wie ze geholpen werden en hoe het hen na de oorlog is vergaan. Tijdens het lezen van de eerste biografie denk je te weten wat de genoemde collaborateurs gemeen hebben met elkaar, waarom ze collaborateur werden, maar dat blijkt dan toch niet zo te zijn. Wat opvalt is dat ze uit verschillende kringen kwamen, dat het niet alleen maar personen waren die een slechte jeugd hadden. Daarnaast valt op dat veel personen via via met elkaar verbonden waren, dat diverse personen ook bij de anderen worden genoemd. Veel collaborateurs bleken een dubbelspel te spelen. Het waren niet alleen mannen die collaborateur waren, er waren ook veel vrouwen die dat waren. Sommige gevallen laten zien hoe complex hun verhaal kan zijn, dat er ook grijze gebieden zijn aan een verhaal. De verhalen laten zien dat het schoonpoetsen van een verleden van een persoon van alle tijden is.
Aan alles is te merken dat Jochem Botman in Beruchte collaborateurs op vrije voeten veel onderzoek heeft gedaan voor dit boek, dat hij niet zomaar wat heeft opgeschreven. Hoewel het makkelijk is voor een auteur om ook zijn eigen mening te geven, weet de auteur in dit boek over het algemeen objectief te blijven. Hier en daar geeft hij zijn eigen toelichting op een getuigenverslag of feit. Hij weet dat goed te onderbouwen. Je krijgt dankzij zijn beschrijvingen van de collaborateurs een goed beeld van wie en hoe ze waren, wat hun motieven waren. De biografieën laten duidelijk zien waarom en hoe die mensen vrijuit konden gaan, maar ook hoe ze konden worden wie ze waren.
Jochem Botman heeft op een vlotte manier Beruchte collaborateurs op vrije voeten geschreven waardoor het voor iedereen goed leesbaar is. De informatie in het boek neigt je om meer informatie over diverse personen op te zoeken, hoe het ook alweer zit met een hele beroemde man, die genoemd wordt, en zijn diverse dubieuze connecties. Je wilt, zoals eerder gezegd, de boeken waarnaar verwezen wordt lezen om meer te weten te komen over de diverse achtergronden. De foto's maken het boek compleet.
Kortom; Beruchte collaborateurs op vrije voeten van Jochem Botman is een indrukwekkend boek dat laat zien hoe veel collaborateurs vrijuit konden gaan. De verhalen laten zien dat niet elk verhaal alleen maar zwart of wit is, maar dat er ook een grijs gebied is zoals bijvoorbeeld de reden dat iemand collaborateur werd.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.
Wat vind je van de cover?
Die is schitterend, je krijgt meteen een idee wat voor soort boek het is.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen. Je weet meteen waar het boek over gaat.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is lekker vlot waardoor het boek vlot wegleest.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren. Het is schokkend om te lezen hoe veel collaborateurs weg konden komen met de daden die ze hebben gepleegd en dat ze vaak ook nog eens een hoge positie kregen bij een bedrijf waar je het niet van verwacht, zich konden bevinden in de hoogste kringen.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog.
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Nee, dat ga ik niet.
Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de uitgever:
Koop het boek bij bol.com
Reacties
Een reactie posten