Van
UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel:De dansende kamer
Waar gaat het boek over? Dit boeiende boek belicht het lot van zigeunerinnen in de tweede wereldoorlog. Het waren niet alleen maar de joden die tot een ongewenst ras werden gerekend maar ook de zigeuners; waaronder de mooie Petruska en haar tante Paula, die moesten vernietigd worden. We volgen hun leven en de aparte manier waarop zij aan hun einde komen. Ook de houding van twee Nederlandse jongemannen wordt nader bekeken. Met name David, een kok uit Hilversum, speelt een opmerkelijke rol. Het verhaal neemt tegen het einde een zeer verrassende wending!
Snegina Uzunova
Binnenwerk:
Sükran Yürekli
Jaar van verschijnen:
2020
EAN:
9789463389204
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
56
Genre:
Tweede Wereldoorlog
Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.
Prijs:
€ 9,95
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van Bajour van Ben Kahmann wil je weten wie de vrouw is en wat haar achtergrond is. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt, wat het betekent. In het verhaal wordt het al heel snel duidelijk wat men met de titel van het boek bedoeld. Ook de subtitel maakt nieuwsgierig. Je vraagt je af of je dat letterlijk moet nemen of figuurlijk. Het is voor te stellen dan de visueel ingestelde mensen het letterlijk voor zich zien.
In Bajour van Ben Kahmann wordt het verhaal van twee zigeunervrouwen verteld. Twee vrouwen die volgens Hitler en zijn consorten ongewenst waren vanwege wie ze waren en daarom vernietigd moesten worden. Ze komen uiteindelijk op een hele bijzondere manier aan hun einde. Je kan het niet laten om je af te vragen hoe hun leven was gegaan als er eerder een andere keuze was gemaakt of dat het uiteindelijk toch op de manier geëindigd zou zijn zoals het is geëindigd. Daarnaast worden ook twee mannen gevolgd. Een van de mannen speelt een opmerkelijke rol, waarbij je je afvraagt of hij dat bewust deed of zich echt van geen kwaad bewust was bij een opvallende ontmoeting. Als lezer kan je het niet laten om stiekem even te glimlachen om die zet. Het verhaal eindigt op een manier die deels voorspelbaar is, maar tegelijkertijd ook weer verrassend is.
Zoals gewend van Ben Kahmann weet hij ook in Bajour zijn verhaal kort maar krachtig te houden en maakt hij af en toe een sprong in de tijd. Ondanks dat dit een boek is dat je tussendoor kan lezen en heel erg geschikt is voor als je nog even snel een reading challenge wilt halen, is het in dit geval jammer dat hij niet wat meer heeft geschreven. Het is niet zo dat de auteur zijn verhaal heeft afgeraffeld, dat zeker niet, maar de twee vrouwen en twee mannen had hij meer mogen uitdiepen, want dat verdienen ze alle vier. Vooral de twee vrouwen hebben een indrukwekkend leven geleid waarbij je als lezer graag wat meer over had gelezen. Hij had daarmee met de tante een sprong terug in de tijd kunnen maken om haar levensverhaal te vertellen en dan op een gegeven moment haar leven laten kruisen met haar nichtje. Daarnaast was het leuk geweest als je geen sprong in de tijd maakt, maar had kunnen lezen hoe het in die tijd was gegaan, wat de twee vrouwen hebben meegemaakt. Wat in ieder geval bijzonder is, is dat dit verhaal niet echt over joden gaat, maar over een andere bevolkingsgroep die volgens Hitler en consorten ook uitgeroeid moest worden, de zigeuners. Dat is iets waar niet echt veel over geschreven is.
Bajour van Ben Kahmann is een verhaal waar je meteen vanaf de eerste bladzijde in wordt meegezogen. Door de beeldende en vlotte schrijfstijl van de auteur heb je het gevoel dat je het verhaal zelf meebeleefd. Daardoor leest het boek vlot weg. De auteur heeft zich goed weten in te leven in de diverse personen waardoor je de gevoelens haast voelt. Net als bij veel andere boeken, is het ook bij dit boek verstandig om een doos met tissues bij de hand te houden voor de emotionele momenten die erin voorkomen. Soms vraag je je af wat jij gedaan zou hebben als je in de schoenen van bepaalde personen had gestaan, hoe jij gereageerd zou hebben.
Kortom; Bajour van Ben Kahmann is een verhaal waarbij je het jammer vindt dat het verhaal zo kort is, dat het niet wat uitgebreider is. Je had graag wat meer gelezen over vooral de twee vrouwen. Buiten dat is het einde spectaculair, is het een einde die je niet verwacht tijdens het lezen.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek, want als je de boeken van de auteur kent, dan weet je dat hij kort en bondig is, dat hij niet te veel woorden gebruikt in zijn verhalen.
Wat vind je van de cover?
Die is schitterend, past bij het boek.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is lekker vlot en beeldend waardoor het boek vlot wegleest.
Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. De auteur heeft het verhaal op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het verhaal zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen.
Heeft het plot je verrast?
Deels niet, deels wel.
Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Petruska, omdat zij het leven, hoe hard die ook is, positief blijft bekijken. Veel mensen kunnen nog wat van haar leren.
En aan wie had je een hekel en waarom?
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.
Wat vond je van de locaties in het boek?
Die klinken mooi.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat zou ik niet gekund hebben.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij een paar keer zoals bijvoorbeeld het eind, dat heeft me geraakt. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen over de Tweede Wereldoorlog houdt.
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de uitgever:
Koop het boek bij bol.com
Reacties
Een reactie posten