Een Kind Krijg Je Voor Het Leven - Trudy Scheele-Gertsen



Van BOEKERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Het persoonlijke en waargebeurde verhaal van een afstandsmoeder

Waar gaat het boek over? 
Het hartverscheurende verhaal van een afstandsmoeder die haar zoon niet mocht zien opgroeien

Trudy Scheele-Gertsen werd verliefd op een aardige jongeman uit Utrecht en raakte per ongeluk zwanger. Er was één probleem: ze waren nog niet getrouwd, en toen hij haar in de steek liet, werd haar probleem alleen maar groter. Opeens was ze een ongehuwde moeder, en ongehuwde moeders vond men tot in de jaren tachtig van de twintigste eeuw een schande en een gevaar voor de samenleving en de gevestigde huwelijksmoraal. Tussen 1956, toen de adoptiewet van kracht werd, en 1984 werden ongehuwde moeders dan ook vaak gedwongen hun kind af te staan.

Ook Trudy werd, net als al die andere jonge vrouwen, onder druk gezet door haar directe omgeving, door artsen en hulpverleners en door de kerk. Haar moeder, die aanstuurde op adoptie, zorgde ervoor dat ze werd opgenomen in een tehuis voor ongehuwde moeders. In februari 1968 werd Trudy daar de trotse moeder van een jongetje, maar dat werd haar al snel afgenomen. Pas na enkele moeizame jaren waarin zij vergeefs om haar zoontje vocht, werd het jongetje in een adoptiegezin geplaatst. Door de afstand kon ze geen band met hem opbouwen, wat zou leiden tot een levenslang verdriet.

In Een kind krijg je voor het leven vertelt Trudy haar verhaal, van het moment dat ze de vader van haar kind ontmoet tot aan haar rechtszaak tegen de staat. Een kind krijg je voor het leven laat zien wat de impact is op een mensenleven om afstand te moeten doen van je kind.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Trudy Scheele-Gertsen werd kort na de Tweede Wereldoorlog geboren en groeide op in een tuindersgezin in het Gelderse dorp Huissen. Na haar opleiding tot verpleegkundige en wijkverpleegkundige werkte ze in de zorg. Van 1995 tot 2000 studeerde ze klassieke homeopathie in Arnhem. Ze is getrouwd en heeft vier kinderen en acht kleinkinderen.

Bron: achterflap boek

Omslagontwerp:
DPS Design & Prepress Studio, Amsterdam

Binnenwerk:
Elgraphic

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789022592342

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
208

Genre:
Jeugd & Kinderbescherming

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 20,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Een kind krijg je voor het leven van Trudy Scheele-Gertsen krijg je een vermoeden dat het een foto is uit een kindertehuis in de jaren zestig of zeventig van de vorige eeuw. Je wordt nieuwsgierig naar het verhaal van de baby's. De titel spreekt voor zichzelf, je krijgt meteen een vermoeden waar het boek over zal gaan, maar de subtitel geeft pas echt weer waar het boek over zal gaan en je wordt er nieuwsgierig naar. Het is voor te stellen dat vooral de afstandsmoeders nieuwsgierig worden naar het boek. De foto's maken het boek compleet.
Trudy Scheele-Gertsen vertelt in Een kind krijg je voor het leven haar verhaal over dat ze zwanger werd van haar eerste vriend en afstand moest doen van haar kind. Waarom ze dat moest en van wie ze dat moest, wat voor impact dat had op haar verdere leven. Het is een schokkend en hartverscheurend verhaal dat laat zien hoe men indertijd met ongehuwde vrouwen die zwanger waren omging en hoe veel mensen op ongehuwde zwangere vrouwen reageerden. Je leest hoe het kon dat de vrouwen gedwongen afstand moesten doen van hun kind en wie er allemaal aan meewerkten. Wat voor leugens er in de dossiers van de vrouwen en hun kinderen werd gezet en wat voor leugens de moeders werd verteld als ze hun kind weer kwamen ophalen. Het verhaal laat zien wat voor impact dat had op moeder en kind en hoe eenzaam de moeders geweest moesten zijn omdat ze hun verhaal aan niemand konden vertellen. Je komt ook meer te weten over de adoptiewet van vroeger, hoe dat geregeld was.
Een kind krijg je voor het leven van Trudy Scheele-Gertsen is een verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten. Het is een schok om te lezen hoe men indertijd met zwangere ongehuwde vrouwen omging en niet alleen de buitenwereld, maar vooral vaak ook in het gezin van de moeder. Je kan je vandaag de dag haast niet meer voorstellen dat men vroeger dacht dat een ongehuwde moeder niet alleen voor haar kind zou kunnen zorgen. Het is een verhaal dat je wel in het tijdsbeeld moet plaatsen, dat wat toen normaal was, nu niet meer voor te stellen is zoals bijvoorbeeld dat alleen getrouwde echtparen een gezinshuis mochten kopen.
Het is moedig van Trudy Scheele-Gertsen dat ze met haar verhaal Een kind krijg je voor het leven naar buiten is gekomen. Met haar verhaal laat ze zien hoe kortzichtig men vroeger dacht, dat men niet keek naar wat de impact is als een moeder en kind van elkaar gescheiden worden en wat dat voor de toekomst zou betekenen voor zowel moeder als kind. Met haar verhaal laat ze aan afgestane kinderen zien dat hun moeders vaak buiten hun schuld om hun kind moesten afstaan. Voor veel afstandsmoeders kan het verhaal van de auteur herkenbaar zijn. Tijdens het lezen heb je steeds te doen met de auteur, je voelt haar eenzaamheid, wanhoop en verdriet. Je hoopt tijdens het lezen dan ook dat ze haar zoon ooit weer in de armen zal kunnen sluiten. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden. 
Kortom; Een kind krijg je voor het leven van Trudy Scheele-Gertsen is een aangrijpend verhaal van de auteur die vertelt hoe het was om ongehuwd zwanger te zijn toen zij voor de eerste keer zwanger was, hoe het was om ongewild haar kind te moeten afstaan en wat voor impact dat heeft op de rest van haar leven. 






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel erg goed gekozen, het geeft goed weer hoe de babykamers in kindertehuizen vroeger waren.
 
Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat voor soort boek je gaat lezen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De auteur heeft haar verhaal op een vlotte manier beschreven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft de auteur zeker. Haar hele verhaal heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Als er in de geschiedenis dingen fout zijn gegaan, moeten wij herkennen en erkennen, om generaties na ons te waarschuwen voor de effecten van gedachten en meningen over mensen die afwijken van ons ideaalbeeld.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de afstandsmoeders en hun kinderen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Mocht ze met nog een boek komen, dan ga ik die zeker lezen.

Leesfragment:
Ga naar de website van BOEKERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg