mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Vrijheid, identiteit en relatie
Waar gaat het boek over?
Goed en gelukkig leven: Wat is het en hoe bereik je het? Veel filosofen, vanaf de oudheid tot heden, hebben erover geschreven. Ik maak gebruik van hun inzichten en van uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek in verschillende disciplines. Voorkennis is niet nodig om mijn verhaal te kunnen volgen en jargon heb ik zoveel mogelijk vermeden. Het gaat o.a. over kennis en onbewuste impulsen, vrije wil, identiteit, authenticiteit en conformisme. Hier volgt een greep uit de inhoud: Als je in een bepaalde richting kijkt kun je niet tegelijk in alle andere richtingen kijken. De blik van kennis is altijd beperkt. Je hebt andere mensen nodig om je beperkte visie aan te vullen of te corrigeren. Of een idee ‘juist’ is hangt ervan af of het werkt in de praktijk van het leven (pragmatisme). Alles wat de mens doet, in kennis en oordelen, is imperfect, maar dat betekent niet dat er geen verbetering kan zijn. Het is ‘imperfectie in beweging’. Mens en samenleving worden voor een groot deel gestuurd door onbewuste impulsen. Die zijn ten dele aangeboren, verankerd in genen, omdat ze in de evolutie bijdroegen aan overleving en voortplanting. Zij zijn ten dele gewoonten opgedaan in opvoeding, onderwijs en ervaring in handelen. Voor een deel zijn die gewoonten van denken opgenomen in een min of meer gedeelde ideologie van denken en doen, die in een gegeven cultuur niet ter discussie staat, en waarvan men zich niet bewust is. Hoe verhouden zich authenticiteit en conformisme? De mens is sociaal, heeft interactie met anderen nodig om zichzelf te worden, maar doet dat met zijn aangeboren gaven, in zijn omgeving, langs zijn unieke levenspad, en is daardoor individu.
Snegina Uzunova
Binnenwerk:
Sükran Yürekli
Jaar van verschijnen:
2020
EAN:
9789463389075
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
172
Genre:
Filosofie
Prijs:
€ 17,65
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de cover van Het goede leven van Bart Nooteboom krijg je niet een idee waar het boek over zal gaan. De titel en subtitels geven daarentegen heel goed aan wat je kan verwachten van het boek.
In Het goede leven van Bart Nooteboom maakt de auteur gebruik van de vele inzichten en uitkomsten van verschillende disciplines. Geregeld haalt hij filosofen zoals Epicurus aan. De auteur geeft er zijn visies op, maar dringt zijn meningen niet aan de lezer op. Hij bekijkt diverse inzichten en uitkomsten van diverse kanten en geeft daar zijn meningen over zodat de lezer het ook van meerdere kanten kan bekijken om zo zijn mening te vormen over de diverse onderwerpen die aan bod komen. De auteur graaft diep in de filosofie en daar heeft hij zo zijn redenen voor die je in het boek kan lezen.
Het goede leven van Bart Nooteboom is een interessant boek om te lezen. Ondanks dat er veel ook te lezen is andere gelijksoortige boeken, is het door de eigen perspectieven van de auteur een boek dat het verdient om gelezen te worden zodat je een andere kijk krijgt op de diverse disciplines, zodat je beter begrijpt hoe het het leven van de mens in elkaar zit, waarom een mens bijvoorbeeld een sociaal mens is. Na elk stukje dat je gelezen hebt, ga je nadenken over hoe jij erover denkt, wat jouw kijk erop is. Het enige minpuntje is, is dat hij soms in herhaling valt, maar dat is ook weer niet echt storend.
Het goede leven van Bart Nooteboom kan door iedereen gelezen worden. Ondanks dat het een diepgaand filosofisch boek is, is het boek goed leesbaar. De auteur gebruikt zelden moeilijke woorden en als hij een vermoeden heeft dat niet iedereen bekend is met een bepaald woord, zoals 'rationaliteit', dan heeft hij dat op een duidelijke manier uitgelegd. Hij komt met vele vragen, zoals wat de mens is biologisch gesproken, geeft daar antwoord op en hoe diverse filosofen er tegenaan keken en wat hij van die meningen vindt. Geregeld komt hij met voorbeelden uit het leven zoals bijvoorbeeld waarom veel mensen zo gedreven zijn om rijk te willen zijn en wat dat met veel mensen doet. Hij laat soms ook zien waarom iets wel of niet goed is zoals bijvoorbeeld de fusies en overnames van veel bedrijven. Je gaat er je eigen mening over vormen waarbij je hoopt dat anderen dat ook zullen doen.
Kortom; Het goede leven van Bart Nooteboom laat zien hoe de mensheid in elkaar zit, waarom mensen sociaal zijn, hoe het kan dat iedereen weer anders denkt en hoe het zit met diverse disciplines. Het is een interessant boek om te lezen waarbij je je eigen mening kan vormen aan de hand van de inzichten van de auteur en de diverse filosofen.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.
Wat vind je van de cover?
Niet echt mooi, maar de cover past wel bij het boek.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.
Wat vind je van de schrijfstijl?
De auteur heeft het boek, precies zoals in de subtitel is te lezen, op een filosofische manier geschreven en daar heeft hij goed aan gedaan.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek.
Mooie quote in het boek:
Geluk vergt het dragen van ongeluk, dat onvermijdelijk en onvoorspelbaar is.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van filosofische boeken houdt.
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Nee, dat ga ik niet.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Ik ga het boek weggeven.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de auteur:
Reacties
Een reactie posten