Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over? Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek? Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...
Link ophalen
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Andere apps
Ons Vonnis Werd In Feite Levenslang - Martin Van Der Linde & Key-Leigh De Weerdt
Link ophalen
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Andere apps
Van WBOOKS mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel: De oorlogsherinneringen van kampoverlevende Gerrit Pit Waar gaat het boek over?
Steenwijker Gerrit Pit zit tijdens de Tweede Wereldoorlog mede door toedoen van zijn broer Piet, die lid was van de NSB, zo’n tweeënhalf jaar lang in de kampen Amersfoort en Sachsenhausen. Tegen het einde van de oorlog overleeft Gerrit een dodenmars van twaalf dagen, waarbij hij met duizenden medegevangenen onder erbarmelijke omstandigheden te voet wordt meegevoerd door nazi-Duitsland. In mei 1945 keert Gerrit terug naar Steenwijk en in juni wordt hij staflid van het interneringskamp De Eese. Met broer Piet als een van de te bewaken NSB’ers. Na de bevrijding schrijft Gerrit een indrukwekkend relaas over de verschrikkingen die hij meemaakte. Meeslepend vertelt hij hoe hij zijn principiële keuze tegen zijn broer en de Duitse bezetter moet bekopen met langdurige gevangenschap en talloze ontberingen. Het is voor hem het begin van een levenslange verwerking van een oorlog die hem nooit meer los zou laten en tevens een poging om nauwkeurig onder woorden te brengen hoe het leven in de kampen daadwerkelijk was. Na zijn overlijden in september 2019 hebben Gerrits vrouw en kinderen zijn memoires vrijgegeven voor publicatie. Zijn aangrijpende verhaal weerspiegelt de onmogelijke keuzes waarvoor mensen in oorlogstijd worden gesteld. De oorlog hield Gerrit de rest van zijn leven in z’n greep. Zijn vonnis werd in feite levenslang.
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om te verfilmen.
Prijs:
€ 19,95 Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de mooie cover van Ons vonnis werd in feite levenslang van Martin van der Linde & Key-Leigh de Weerdt wil je weten wie de man op de cover is en wat zijn verhaal is. In de subtitel lees je wie de man is. De titel en subtitel maken nieuwsgierig, maar je weet ook meteen dat je geen vrolijk boek gaat lezen waarin ze nog lang en gelukkig leven. Je weet meteen dat het, net als de meeste van dit soort boeken, een heftig verhaal is dat je niet in de koude kleren gaat zitten. De foto's maken het boek compleet.
In Ons vonnis werd in feite levenslang van Martin van der Linde & Key-Leigh de Weerdt vertelt Gerrit Pit zijn verhaal over de Tweede Wereldoorlog zoals hij die ervaren heeft. Hij vertelt wat hij deed voor hij voor de eerste keer werd opgepakt en hoe de band met zijn broer Piet was. Het blijkt dat twee broers al voor de oorlog lijnrecht tegenover elkaar stonden. Door toedoen van Piet wordt Gerrit twee keer opgepakt en zal hij uiteindelijk in twee kampen verblijven. Hij vertelt over waar hij gevangen heeft gezeten, de reizen naar de kampen en over de dodenmars die hij heeft weten te overleven. Na de oorlog wordt hij staflid van een interneringskamp waar hij onder andere zijn broer moet bewaken. Het gevangenschap is hem niet in de koude kleren gaan zitten en het kost hem de rest van zijn leven om het te verwerken. Na zijn overlijden in 2019, hebben zijn vrouw en zijn kinderen besloten om zijn verhaal te laten publiceren.
Het bijzondere van Ons vonnis werd in feite levenslang van Martin van der Linde & Key-Leigh de Weerdt is, dat niet alleen wordt beschreven hoe het er in de kampen aan toe ging, maar dat Gerrit Pit ook beschrijft hoe hij met anderen gevangen heeft gezeten in een gevangenis, hoe het daar was. Daarnaast heeft hij ook heel uitgebreid beschreven hoe hij naar de stations werd gebracht en hoe de treinreizen waren. Er zijn veel boeken geschreven over de Tweede Wereldoorlog en hoe mensen opgepakt werden en werden afgevoerd naar diverse kampen, maar zelden wordt de treinreis erheen uitgebreid beschreven. Dat maakt dit boek nog interessanter om te lezen. Je krijgt een haast uniek kijkje in hoe de treinreizen naar de kampen was. Daarnaast heeft Gerrit Pit zijn tijd in de kampen vrij nauwkeurig weten te beschrijven. Hij heeft heel nauwkeurig zijn ervaringen weten te beschrijven hoe het er in de twee kampen, waar hij heeft gezeten, werkelijk aan toe ging, wat voor werk hij heeft gedaan, hoe het in het revier was waar hij heeft gelegen, hoe het de laatste dagen in het kamp was, hoe de dodenmars was en hoe hij zijn leven weer probeerde op te pakken na de oorlog. In zijn gedichten geeft hij kort en bondig weer hoe zijn ervaringen waren. De gedichten zijn niet lang, maar vertellen meer dan dat Gerrit Pit in woorden heeft beschreven. Hij laat zien hoe zwaar en onmenselijk het was in de kampen en hoe hij wist te overleven.
Ons vonnis werd in feite levenslang van Martin van der Linde & Key-Leigh de Weerdt is een aangrijpend en schokkend verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten. Het verhaal van Gerrit Pit laat zien hoe familieleden soms tegenover elkaar kunnen komen te staan en wat dat doet met de rest van de familie. Het verhaal laat ook zien hoe normen en waarden in bepaalde omstandigheden kunnen veranderen, kunnen vervagen zelfs. Dat het niet altijd zwart of wit is, maar dat er ook vele grijze gebieden zijn. Iets wat Gerrit Pit ook heel erg goed weet te relativeren, zoals bijvoorbeeld over mensen in kampen die eten stelen. Tegelijkertijd is hij kritisch naar de Nederlandse regering van toen, geeft hij zijn kritieken.
Kortom; Ons vonnis werd in feite levenslang van Martin van der Linde & Key-Leigh de Weerdt is een schokkend verhaal van Gerrit Pit die twee kampen en een dodenmars wist te overleven. Hij heeft zijn treinreizen naar de kampen en zijn ervaringen in de kampen uitgebreid en vrij nauwkeurig beschreven. Veel is al bekend door anderen die hun ervaringen in kampen hebben beschreven, maar toch wist Gerrit Pit nog genoeg te vertellen over wat niet of nauwelijks bekend is, zoals bijvoorbeeld de treinreizen naar de kampen. Onder andere door die beschrijvingen en door hoe hij het zelf heeft ervaren is het een uniek verhaal die zeker niet mag ontbreken bij de boeken die al zijn geschreven over de Tweede Wereldoorlog. Het is heel goed van de nabestaanden van Gerrit Pit dat ze zijn verhaal hebben laten publiceren zodat iedereen zijn verhaal kan lezen. Want ook dit verhaal moet vertelt worden opdat men ziet hoe het eraan toe ging indertijd.
Het is een mooie cover die past bij het boek. Je weet meteen dat het boek over deze man gaat. Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen. De titel geeft precies weer zoals Gerrit Pit het vonnis heeft gevoeld. Je krijgt ook meteen een idee wat je van het boek kan verwachten. Wat vind je van de schrijfstijl?
Het verhaal is op een meeslepende manier geschreven. Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal. Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat zou ik niet kunnen.
Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, dat hebben ze zeker. Het hele verhaal van Gerrit Pit heeft me geraakt, geschokt. Mooie quote in het boek:
Soms is de werkelijkheid gekker dan je ooit zou kunnen bedenken. Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden. Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in waargebeurde verhalen over de Tweede Wereldoorlog.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren. Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien. Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar het boek mag op mijn Chromebook blijven staan. Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden. Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Leesfragment:
Ga naar de website van WBOOKS om een leesfragment van het boek te lezen. Website van de auteur:
Aanvulling op 5 september 2021: Het boek is geschreven door Gerrit Pit, zoals zijn dochter in een reactie hieronder laat weten. Het manuscript is bewerkt door Martin van der Linde & Kay-Leigh de Weerdt.
De suggestie wordt gewekt dat het boek geschreven is door Martin van der Linde en Key-Leigh de Weerdt . Zij hebben het manuscript bewerkt, maar het is geschreven door mijn vader.
Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Herinneringen van vernielde generaties Waar gaat het boek over? Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe h...
Van Edwin J.F. Delsing mocht ik dit boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken. Subtitel: Fundament voor een ongedwongen samenleving volgens universele beginselen Waar gaat het boek over? Deze zoektocht is op iets anders uitgelopen. Het resultaat ligt nu verwoord in een boek met de titel “Het Libertarische Sociaal Contract”. Het omslag laat een “kettingbreker” zien, een man, die zichzelf bevrijdt uit de ketenen van … Ja, van wat eigenlijk? De twee fundamentele uitgangspunten van het libertarisme, individuele zelfbeschikking en non-agressie, zijn uitgewerkt in het Libertarische Sociaal Contract. Met zulk een écht contract, in de vorm van een verklaring aan je medemens, definieer je jezelf tot zelfbeschikt mens, die te kennen geeft vreedzaam te willen samenleven met anderen die – wederzijds – het individuele zelfbeschikkingsrecht respecteren. Vanuit die zelfbeschikking geef je jezelf, als je dat wilt, een Libertarische Grondwet. Een voorstel voor zo’n Libertarische G...
Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over? Kort nadat haar zus verdwijnt, is Fay na een kickbokstraining getuige van een gruwelijke afranseling. Ze wil contact met de politie opnemen, maar ontvangt een dreigement: als ze niet zwijgt, wordt ook zij afgetuigd. Tijdens een Halloweenfeest wordt er weer een toegetakeld meisje gevonden. Fay vermoedt een verband tussen de verdwijning van haar zus en de afranselingen. Maar haar zoektocht brengt haarzelf én anderen in levensgevaar. Bron: bol.com . Omslagontwerp: Wil Immink Design Jaar van verschijnen: 2018 ISBN: 9789026143496 Bindwijze: E-book Aantal pagina's: 158 Genre: Young adult, thrillers, jeugd Verfilmd? Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het leent zich er goed voor om te verfilmd te worden. Wat vind je van het boek? Bij het zien van de cover van Knock-out van Cis Meijer krijg je een soort angstgevoel, je...
Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over? De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen. Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen. In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloe...
De suggestie wordt gewekt dat het boek geschreven is door Martin van der Linde en Key-Leigh de Weerdt . Zij hebben het manuscript bewerkt, maar het is geschreven door mijn vader.
BeantwoordenVerwijderenHerma Wolthuis-Pit
Bedankt voor uw reactie. Ik heb onderaan de recensie een aanvulling toegevoegd.
Verwijderen