Ons Vonnis Werd In Feite Levenslang - Martin Van Der Linde & Key-Leigh De Weerdt


Van WBOOKS mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De oorlogsherinneringen van kampoverlevende Gerrit Pit

Waar gaat het boek over? 
Steenwijker Gerrit Pit zit tijdens de Tweede Wereldoorlog mede door toedoen van zijn broer Piet, die lid was van de NSB, zo’n tweeënhalf jaar lang in de kampen Amersfoort en Sachsenhausen. Tegen het einde van de oorlog overleeft Gerrit een dodenmars van twaalf dagen, waarbij hij met duizenden medegevangenen onder erbarmelijke omstandigheden te voet wordt meegevoerd door nazi-Duitsland. In mei 1945 keert Gerrit terug naar Steenwijk en in juni wordt hij staflid van het interneringskamp De Eese. Met broer Piet als een van de te bewaken NSB’ers. Na de bevrijding schrijft Gerrit een indrukwekkend relaas over de verschrikkingen die hij meemaakte. Meeslepend vertelt hij hoe hij zijn principiële keuze tegen zijn broer en de Duitse bezetter moet bekopen met langdurige gevangenschap en talloze ontberingen. Het is voor hem het begin van een levenslange verwerking van een oorlog die hem nooit meer los zou laten en tevens een poging om nauwkeurig onder woorden te brengen hoe het leven in de kampen daadwerkelijk was. Na zijn overlijden in september 2019 hebben Gerrits vrouw en kinderen zijn memoires vrijgegeven voor publicatie. Zijn aangrijpende verhaal weerspiegelt de onmogelijke keuzes waarvoor mensen in oorlogstijd worden gesteld. De oorlog hield Gerrit de rest van zijn leven in z’n greep. Zijn vonnis werd in feite levenslang.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Frank de Wit

Binnenwerk:
Tjeerd Dam, WBOOKS

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789462584174

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
196

Genre:
Oorlogen

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om te verfilmen.

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Ons vonnis werd in feite levenslang van Martin van der Linde & Key-Leigh de Weerdt wil je weten wie de man op de cover is en wat zijn verhaal is. In de subtitel lees je wie de man is. De titel en subtitel maken nieuwsgierig, maar je weet ook meteen dat je geen vrolijk boek gaat lezen waarin ze nog lang en gelukkig leven. Je weet meteen dat het, net als de meeste van dit soort boeken, een heftig verhaal is dat je niet in de koude kleren gaat zitten. De foto's maken het boek compleet.
In Ons vonnis werd in feite levenslang van Martin van der Linde & Key-Leigh de Weerdt vertelt Gerrit Pit zijn verhaal over de Tweede Wereldoorlog zoals hij die ervaren heeft. Hij vertelt wat hij deed voor hij voor de eerste keer werd opgepakt en hoe de band met zijn broer Piet was. Het blijkt dat twee broers al voor de oorlog lijnrecht tegenover elkaar stonden. Door toedoen van Piet wordt Gerrit twee keer opgepakt en zal hij uiteindelijk in twee kampen verblijven. Hij vertelt over waar hij gevangen heeft gezeten, de reizen naar de kampen en over de dodenmars die hij heeft weten te overleven. Na de oorlog wordt hij staflid van een interneringskamp waar hij onder andere zijn broer moet bewaken. Het gevangenschap is hem niet in de koude kleren gaan zitten en het kost hem de rest van zijn leven om het te verwerken. Na zijn overlijden in 2019, hebben zijn vrouw en zijn kinderen besloten om zijn verhaal te laten publiceren.
Het bijzondere van Ons vonnis werd in feite levenslang van Martin van der Linde & Key-Leigh de Weerdt is, dat niet alleen wordt beschreven hoe het er in de kampen aan toe ging, maar dat Gerrit Pit ook beschrijft hoe hij met anderen gevangen heeft gezeten in een gevangenis, hoe het daar was. Daarnaast heeft hij ook heel uitgebreid beschreven hoe hij naar de stations werd gebracht en hoe de treinreizen waren. Er zijn veel boeken geschreven over de Tweede Wereldoorlog en hoe mensen opgepakt werden en werden afgevoerd naar diverse kampen, maar zelden wordt de treinreis erheen uitgebreid beschreven. Dat maakt dit boek nog interessanter om te lezen. Je krijgt een haast uniek kijkje in hoe de treinreizen naar de kampen was. Daarnaast heeft Gerrit Pit zijn tijd in de kampen vrij nauwkeurig weten te beschrijven. Hij heeft heel nauwkeurig zijn ervaringen weten te beschrijven hoe het er in de twee kampen, waar hij heeft gezeten, werkelijk aan toe ging, wat voor werk hij heeft gedaan, hoe het in het revier was waar hij heeft gelegen, hoe het de laatste dagen in het kamp was, hoe de dodenmars was en hoe hij zijn leven weer probeerde op te pakken na de oorlog. In zijn gedichten geeft hij kort en bondig weer hoe zijn ervaringen waren. De gedichten zijn niet lang, maar vertellen meer dan dat Gerrit Pit in woorden heeft beschreven. Hij laat zien hoe zwaar en onmenselijk het was in de kampen en hoe hij wist te overleven.
Ons vonnis werd in feite levenslang van Martin van der Linde & Key-Leigh de Weerdt is een aangrijpend en schokkend verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten. Het verhaal van Gerrit Pit laat zien hoe familieleden soms tegenover elkaar kunnen komen te staan en wat dat doet met de rest van de familie. Het verhaal laat ook zien hoe normen en waarden in bepaalde omstandigheden kunnen veranderen, kunnen vervagen zelfs. Dat het niet altijd zwart of wit is, maar dat er ook vele grijze gebieden zijn. Iets wat Gerrit Pit ook heel erg goed weet te relativeren, zoals bijvoorbeeld over mensen in kampen die eten stelen. Tegelijkertijd is hij kritisch naar de Nederlandse regering van toen, geeft hij zijn kritieken.
Kortom; Ons vonnis werd in feite levenslang van Martin van der Linde & Key-Leigh de Weerdt is een schokkend verhaal van Gerrit Pit die twee kampen en een dodenmars wist te overleven. Hij heeft zijn treinreizen naar de kampen en zijn ervaringen in de kampen uitgebreid en vrij nauwkeurig beschreven. Veel is al bekend door anderen die hun ervaringen in kampen hebben beschreven, maar toch wist Gerrit Pit nog genoeg te vertellen over wat niet of nauwelijks bekend is, zoals bijvoorbeeld de treinreizen naar de kampen. Onder andere door die beschrijvingen en door hoe hij het zelf heeft ervaren is het een uniek verhaal die zeker niet mag ontbreken bij de boeken die al zijn geschreven over de Tweede Wereldoorlog. Het is heel goed van de nabestaanden van Gerrit Pit dat ze zijn verhaal hebben laten publiceren zodat iedereen zijn verhaal kan lezen. Want ook dit verhaal moet vertelt worden opdat men ziet hoe het eraan toe ging indertijd.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die past bij het boek. Je weet meteen dat het boek over deze man gaat.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. De titel geeft precies weer zoals Gerrit Pit het vonnis heeft gevoeld. Je krijgt ook meteen een idee wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een meeslepende manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat zou ik niet kunnen.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, dat hebben ze zeker. Het hele verhaal van Gerrit Pit heeft me geraakt, geschokt.

Mooie quote in het boek: 
Soms is de werkelijkheid gekker dan je ooit zou kunnen bedenken.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in waargebeurde verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar het boek mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van WBOOKS om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Martin van der Linde

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Aanvulling op 5 september 2021: Het boek is geschreven door Gerrit Pit, zoals zijn dochter in een reactie hieronder laat weten. Het manuscript is bewerkt door Martin van der Linde & Kay-Leigh de Weerdt.

Reacties

  1. De suggestie wordt gewekt dat het boek geschreven is door Martin van der Linde en Key-Leigh de Weerdt . Zij hebben het manuscript bewerkt, maar het is geschreven door mijn vader.

    Herma Wolthuis-Pit

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor uw reactie. Ik heb onderaan de recensie een aanvulling toegevoegd.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg