Meer Dan Alleen Auschwitz - Kevin Prenger


Van Kevin Prenger mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Bijzondere en ontroerende verhalen over de holocaust

Waar gaat het boek over? 
Meer dan Auschwitz, vergeten en onbekende verhalen over de Holocaust Kevin Prenger In Auschwitz werden ruim 1.000.000 Joden vergast. De lugubere hoofdrol van dit vernietigingskamp binnen de Holocaustgeschiedenis is vanzelfsprekend. Vijf miljoen Joden werden echter elders omgebracht; in andere kampen, in getto’s, onderweg tijdens transporten en op vele executieplaatsen in de Sovjet-Unie. Dit boek vertelt bijzondere en onbekende verhalen over de Holocaust. Over overleven en vechten. De feiten zijn soms tegenstrijdig. Goed en kwaad wisselen zich af. Terwijl de Duitse hoofdstad in 1943 al Judenfrei was verklaard, waren er in het Joodse hospitaal desondanks Joodse stafleden overgebleven die nog tijdens de Slag om Berlijn hun best deden mensenlevens te redden. En wat vertelt de Joodse begraafplaats Weissensee ons over de rijke Joodse geschiedenis van de Berlijnse Joden en over hun ondergang tijdens het nazitijdperk? En welke geallieerde missies werden door Joodse parachutisten uit Palestina uitgevoerd in bezet Europa? Kort voor de bevrijding strandde een Jodentransport na een erbarmelijke treinreis in het een Duits dorpje. Een transport met prominente kampgevangenen werd in dezelfde periode naar Hitlers Alpenvestiging afgevoerd. Wat was hun lot? En wie was Woldemar Klingelhöfer, de operazanger die leiding gaf aan een moordeskader? En hoe werd uitgerekend de jonge Joodse jurist Benjamin Ferencz hoofdaanklager van een Amerikaans tribunaal in Neurenberg? Tweede Wereldoorlog-deskundige en publicist Kevin Prenger deed uitgebreid onderzoek naar deze geschiedenissen en bracht ze samen in Meer dan Auschwitz.
 
Bron: bol.com.

Over de auteur:
Kevin Prenger (1980) is hoofdredacteur van TracesOfWar.nl, het grootste Nederlandstalige online naslagwerk over WO2 en schrijft voor Historiek.net. Hij publiceerde eerder o.a. Kerstmis onder vuur, Een rechter in Auschwitz en Kolberg.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Ben Gross

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789089759191

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
288

Genre:
Oorlogen

Prijs:
€ 20,-

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de vrolijke gezichten op de indrukwekkende cover van Meer dan alleen Auschwitz van Kevin Prenger kan je alleen maar concluderen dat de foto is gemaakt omdat het kamp bevrijd is. In de colofon van het boek kan je lezen welk kamp dat is. De titel doet vermoeden dat het boek niet alleen over Auschwitz gaat, maar over wat er nog meer in de oorlog is gebeurd ergens anders. De subtitel spreekt voor zichzelf, je weet meteen wat je van het boek kan verwachten. De foto's maken het boek compleet.
In Meer dan alleen Auschwitz van Kevin Prenger vind je twaalf verhalen die allen de Tweede Wereldoorlog gemeen hebben. Het zijn twaalf verschillende verhalen die laten zien dat er meer kampen waren dan alleen Auschwitz en andere beroemde kampen. Een van de verhalen laat zien dat de Joden niet alles over hun kant lieten gaan zoals zo vaak wordt gedacht. Een ander verhaal is tegenstrijdig omdat Berlijn in 1943 Judenfrei was verklaard terwijl er nog een Joods hospitaal was met stafleden die hun best deden om zoveel mogelijk mensenlevens te redden. Weer een ander verhaal laat zien dat men in een getto het leven zoveel mogelijk door liet gaan ondanks dat men wist wat hun boven het hoofd hing. Maar ook het bijzondere verhaal van een priester die strijdt voor de erkenning van genocideslachtoffers, maar tegelijkertijd ook waarschuwt over de vluchtelingen van vandaag de dag, dat men goed op moet letten wie men binnenhaalt. Er is een verhaal dat vertelt over een groep mensen dat 344 dagen wist te overleven in een grot, maar ook een verhaal over een 'verloren transport'. En zo zijn er meer verhalen die niet of nauwelijks bekend zijn. Verhalen die aangrijpend, maar sommige verhalen ook tegelijkertijd bijzonder en soms ongelooflijk zijn. Het zijn stuk voor stuk verhalen die je raken en je nog een tijdje bijblijven. De verhalen kan je los lezen, je kan zelf bepalen met welk verhaal je begint, welke je daarna leest en met welk verhaal je eindigt.
Zoals gewend van Kevin Prenger weet hij ook in Meer dan alleen Auschwitz verhalen te vertellen die minder of niet bekend zijn, belicht hij ook de andere kant van een verhaal zoals bijvoorbeeld hoe een operazanger leiding kon geven aan een moordeskader. Aan alles merk je dat hij heel veel onderzoek heeft gedaan alvorens hij wat opschreef. Komt hij met feiten die laten zien dat het een en ander anders is gegaan dan men vaak beweerd zoals bijvoorbeeld de mythe over Joden die zich als makke schapen naar de gaskamers lieten leiden. Die mythe heeft hij met een van de verhalen goed weten te ontkrachten. Gelijk in het eerste verhaal laat hij zien dat niet alle Duitsers in de Tweede Wereldoorlog slecht waren, dat er ook Duitsers waren die Joden hielpen, die de Jodenuitroeiing veroordeelden. Het blijft schokkend om te lezen hoe men mensen tegen de Joden opzette, leugens verspreiden. Elders in het boek wordt uitgelegd hoe dat kan, hoe makkelijk mensen te beïnvloeden zijn. Het is mooi dat hier en daar ook ooggetuigen aan het woord komen die de oorlog zelf hebben meegemaakt, hun verhaal vertellen van wat ze hebben gezien en hebben meegemaakt. 
Kortom, Meer dan alleen Auschwitz van Kevin Prenger is een boek met twaalf bijzondere, aangrijpende verhalen over de holocaust. Het zijn verhalen die vertelt moeten worden zodat men weet wat er zich indertijd afspeelde en hoe het precies is gegaan. De ooggetuigenverslagen en de foto's maken het boek compleet.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een indrukwekkende cover waar de vreugde van dat ze bevrijd zijn vanaf straalt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, die laat zien dat het boek niet alleen om Auschwitz draait.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
Ook de subtitel is heel erg goed gekozen, die geeft precies aan wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn stuk voor stuk op een heldere, beeldende en vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je eenmaal aan een verhaal bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, hij heeft mij weten te raken. Elk verhaal heeft me geraakt. Wat ik bijzonder vind, is dat er in Amerika Anne Frankbomen zijn van de scheuten van de boom waar Anne Frank naar keek als ze op zolder was, maar ook van een pruimenboom uit Warschau en het verhaal erachter. 

Mooie quote in het boek: 
'Geloof kan wonderen verrichten.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in waargebeurde verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
KEVIN PRENGER

Website van de uitgever:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg