Sterk Als Een Leeuw - David Samwel


Van BOEKERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Adoptie, anorexia en liefde: mijn zoektocht naar een gelukkig leven

Waar gaat het boek over? 
De discussie over adoptie is de afgelopen jaren steeds scherper geworden, maar naar het verhaal van de geadopteerde zelf wordt te weinig geluisterd

David Samwel wordt als baby bij een tempel in het zuiden van Thailand te vondeling gelegd. Er wordt met hem heen en weer gesjouwd. Van de tempel naar een ziekenhuis, naar het politiebureau, naar een weeshuis. Tot hij op tweejarige leeftijd aankomt in Nederland, bij zijn nieuwe ouders.

Naarmate David ouder wordt, heeft hij steeds meer vragen. Hij weet dat er ergens iemand is die zijn waarheid kent. Die weet hoe en wanneer hij geboren werd, hoe hij eruitzag. Iemand die hem heeft vastgehouden en in de ogen heeft gekeken. En er moet een moment geweest zijn dat hij heeft teruggekeken, recht in de ogen van de persoon die van iedereen op de wereld het meeste op hem lijkt.

Hij begint zijn gedachten op te schrijven en stelt regels op om zo goed mogelijk de controle over zijn lichaam te krijgen. Want zijn lichaam lijkt het enige wat hij nog kan controleren. Tegelijk onderzoekt hij zijn angsten en verzint antwoorden op vragen die hem gesteld zouden kunnen worden met betrekking tot zijn weigering om te eten of over het doel in zijn leven.

Sterk als een leeuw is de zoektocht van een jongen naar een nieuw evenwicht, onder bijzonder moeilijke omstandigheden: adoptie en anorexia nervosa. Tegelijk hartverscheurend en hoopgevend, mysterieus en inspirerend, teder en krachtig. Vanuit het hart van zijn proces verhaalt David Samwel over eenzaamheid en liefde, over twijfels en vertrouwen en over een diep gemis. Sterk als een leeuw is het resultaat van een soms wanhopige zoektocht naar de eigen identiteit.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
David Samwel is in Thailand geboren en kwam in 1996 met alleen de naam Singha - Thai voor 'leeuw' - naar Nederland. Hij groeide op in een dorp vlakbij Nijmegen en is de liefdespartner en zakelijk manager van schrijver Thomas Olde Heuvelt. Sterk als een leeuw is zijn eerste boek.

Bron: achterflap boek

Omslagontwerp:
DPS Design & Preress Studio, Amsterdam

Binnenwerk:
Mat-Zet bv, Huizen

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789022588369

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
248

Genre:
Waargebeurde verhalen

Verfilmd?
Het boek is nog niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 20,-

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de ontroerende cover van Sterk als een leeuw van David Samwel wil je weten wie dat schattige jongetje is die zo wijs en tegelijkertijd nieuwsgierig in de camera kijkt van de fotograaf en wat zijn verhaal is. De titel doet vermoeden dat het laat zien dat het jongetje sterker is dan hij zelf weet. De subtitel spreekt voor zichzelf. De foto's maken het boek compleet.
In Sterk als een leeuw van David Samwel vertelt de auteur zijn levensverhaal. Zijn levensverhaal dat begint bij een tempel in het zuiden van Thailand. Als hij twee jaar is wordt hij geadopteerd door een Nederlands echtpaar en groeit hij op in Nederland. Bij het ouder worden komen de vragen waar hij een antwoord naar zoekt zoals bijvoorbeeld waar hij precies is geboren, wie zijn biologische ouders zijn en waarom hij is afgestaan. Hij krijgt steeds vaker het gevoel dat hij niet begrepen wordt, nergens bij hoort en krijgt tot overmaat van ramp anorexia nervosa, al wordt dat laatste pas jaren later bekend gemaakt. Voordat het bekend wordt dat hij die ziekte heeft, doet hij er alles aan om controle over zijn lichaam te krijgen door niet of nauwelijks te eten en dat zo goed mogelijk verborgen te houden voor de buitenwereld. Ondertussen heeft hij het ook druk met de zoektocht naar zichzelf en naar een gelukkig leven, maar ook naar zijn afkomst.
Sterk als een leeuw van David Samwel is een taboedoorbrekend verhaal. Anorexia nervosa wordt meestal als een meisjes/vrouwen psychische stoornis gezien, maar de auteur van dit boek laat zien dat er ook jongens/mannen zijn die dat hebben. Zoals hijzelf aan het eind aangeeft, is de oorzaak lang niet altijd duidelijk. Hij laat met zijn verhaal goed zien door welke diepe dalen iemand met anorexia nervosa gaat, wat dat betekent voor hemzelf, maar ook voor zijn omgeving en dan met name voor zijn vriend, dat die het, net als de ouders van de auteur, het niet altijd even makkelijk hebben gehad. Tijdens het lezen krijg je bewondering voor zijn vriend dat hij niet al in het begin het bijltje erbij neergooide, maar de auteur bleef en blijft steunen en hem probeerde te helpen. Je voelt daarin de liefde voor elkaar. Voor veel mensen die anorexia nervosa hebben (gehad) en mensen die ermee te maken hebben omdat ze iemand kennen die dat heeft (gehad) zal een groot deel van het verhaal (deels) herkenbaar zijn. De smoezen die worden verzonnen om maar niet te hoeven (mee)eten, het vaak afzonderen en afstand houden van mensen zodat ze niet voelen hoe dun ze echt zijn. Het is schokkend om te lezen, maar tegelijkertijd ook goed dat de auteur het heeft opgeschreven zodat men weet wat iemand met anorexia nervosa doormaakt en hoe men zich voelt.
David Samwel weet in Sterk als een leeuw zijn gevoelens, zijn bergen en diepe dalen en het verhaal van zijn leven heel goed te verwoorden. Meteen vanaf de eerste zin wordt je meegezogen in zijn levensverhaal, heb je te doen met hem. Hier en daar is hij poëtisch, maar bovenal is het verhaal op een indringende, beeldende en vlotte manier geschreven. Meteen bij het lezen van de eerste zin kan je niet meer stoppen met lezen. Je wilt weten hoe het verder zal gaan, of hij er ooit achter komt wie zijn biologische ouders zijn, waar hij precies is geboren en waarom hij is afgestaan. Tijdens het lezen leef je met hem mee met wat hij allemaal meemaakt, wat hij allemaal doorstaat, je voelt zijn onmacht, zijn eenzaamheid, maar op een gegeven moment ook zijn wil om te leven. Dit is zeker geen boek voor even tussendoor, je moet goed opletten, want je wordt heen en weer geslingerd in de tijd. In welk jaar je zit staat wel telkens duidelijk aangegeven boven elk gedeelte. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden voor de vele emotionele momenten.
Sterk als een leeuw van David Samwel laat zien wat het met een baby doet als hij al vrij snel door zijn biologische moeder in de steek wordt gelaten, hoe dat door kan werken in zijn latere leven. Hoe het voelt om niet je afkomst te kennen. Zijn verhaal is taboedoorbrekend, laat zien dat niet alleen meisjes/vrouwen anorexia nervosa kunnen hebben. Zijn verhaal laat zien hoe belangrijk het is als anderen je begrijpen, accepteren wie je bent, om gehoord te worden en je met rust laten als dat nodig is zonder dat je er uitleg voor hoeft te geven.
Kortom; Sterk als een leeuw van David samwel is een aangrijpend verhaal dat door merg en been gaat. Een verhaal dat, zoals al een paar keer gezegd, taboedoorbrekend is. 






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
De cover is ontroerend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want het laat zien wat de auteur is.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je kan verwachten van het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Hier en daar poëtisch, indringend, beeldend en vlot waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het levensverhaal van de auteur.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat meteen in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat en hoe het verhaal zal eindigen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Zijn hele verhaal heeft me geraakt. 

Mooie quote in het boek: 
De ochtend wordt geboren met de frisheid van nieuw leven.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die houdt van waargebeurde levensverhalen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Mocht hij met nog een boek komen, dan wil ik die zeker lezen.

Leesfragment:
Ga naar de website van BOEKERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
DAVID SAMWEL

Website van de uitgever:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg