De Macht Van Burgers - Roelof Ter Mors


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Naar nieuwe democratie

Waar gaat het boek over? 
Dit boek is een ‘call-to-action’ voor burgers, een oproep om actief deel te nemen aan de vernieuwing van onze democratie. De schrijver schetst hiervoor een denkbare onafhankelijke organisatie van en voor burgers, de ‘Citizens Democracy Organisation’. Eerst doet de schrijver als onderzoekende burger ‘een boekje open’ over de noodzaak van vernieuwing. Onze democratie is een schijnvertoning geworden, zo stelt hij. De regering trekt al jaren teveel macht naar zich toe en legt te weinig verantwoording af. Onze volksvertegenwoordiging functioneert niet goed meer. Ook internationaal zijn er anti-democratische krachten. In Europa groeit sluipenderwijs een autoritaire bestuursstructuur. De burgers hebben geen inspraak en krijgen regels opgelegd. De invloed, vrijheid en rechten van de bevolking worden steeds ernstiger ondermijnd, zo waarschuwen ook andere bronnen die in dit boek aan de orde komen. Maar het kan ook anders. Roelof ter Mors komt hiervoor met een innovatief voorstel. 'De macht van burgers' geeft zo concreet richting aan het idee dat burgers hun democratische macht zelf modern, hernieuwd en krachtig kunnen inrichten.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Roelof ter Mors is een ervaren CEO en bestuurder. Sinds 20 jaar zelfstandig interim-directeur en leider in strategie & organisatie. Hij is veelzijdig en bedreven in het organiseren van vernieuwing en was regelmatig congresspreker.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
DC-Grafimedia

Binnenwerk:
Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
  • 9789464249491
Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
162

Genre:
Politiek

Prijs:
€ 18,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De macht van burgers van Roelof ter Mors krijg je al een vermoeden van wat voor soort boek je gaat lezen, waar het boek over zal gaan. De titel en subtitel spreken voor zichzelf, die geven precies aan waar het boek over gaat.
In De macht van burgers van Roelof ter Mors uit de auteur zijn zorgen over de regering die steeds meer macht naar zich toe trekt, dat de burgers steeds minder te vertellen hebben, hoe ongemerkt dat vaak gaat. Hij komt met vele voorbeelden en geeft daar zijn heldere kijk op. Hij snijdt vele onderwerpen aan zoals onder andere het WEF, de NGO's, het COVID-19 beleid, het gevaar van de EU en het wanbestuur in Den Haag.  Aan het eind vertelt hij wat de burgers kunnen doen om erger te voorkomen, wat je zelf zoal kan doen. 
De macht van burgers van Roelof ter Mors is een boek dat je de ogen opent tijdens het lezen, dat je doet beseffen dat wat velen inmiddels 'normaal' zijn gaan vinden, niet 'normaal' is, zoals bijvoorbeeld de vrijheid die is ingeperkt. Velen denken dat de leiders het goed menen met de burgers, maar het is maar de vraag of dat ook zo is. De auteur weet alles wat hij heeft geschreven, goed te onderbouwen. Geregeld citeert hij auteurs uit diverse boeken, zoals bijvoorbeeld uit het boek van Pieter Omtzigt, die waarschuwen over de invloed van de regering en andere leiders in de wereld. Je wilt de genoemde boeken lezen, om een nog beter beeld van wat er zich in het politieke wereldje afspeelt te krijgen, wat je kan verwachten in de toekomst als men niet goed oplet en er niet tegenin gaat. Hij doet dat op een heldere en duidelijke manier, zodat iedereen, van laag tot hoog opgeleid,  het boek kunnen lezen en gaan beseffen wat er in Nederland en daarbuiten afspeelt. Hij laat goed zien waarom veel mensen niet meer stemmen en waarom ze dat wel zouden moeten doen.
Roelof ter Mors stelt in De macht van burgers geregeld de vraag of je iets wilt of dat je het anders wilt. Je wordt daarmee aan het denken gezet. Meestal zul je op dat soort vragen niet lang hoeven na te denken, kan het zomaar zijn dat je het antwoord hardop zegt. Misschien kan je het boek dan maar beter niet in, bijvoorbeeld een wachtkamer, lezen. Aan de andere kant, als er meer mensen zitten, kan je over wat je gelezen hebt discussiëren. ;) Sowieso is het een boek dat tot discussiëren aanzet. 
Kortom; De macht van burgers van Roelof ter Mors laat goed zien waarom er een nieuwe democratie nodig is, waarom de burgers meer van zich moeten gaan laten horen, wat je zelf kan doen om het te veranderen. Met dit boek worden je de ogen geopend. Je gaat beseffen hoever de leiders in de wereld al de macht hebben zonder dat je dat door hebt. Het is dan ook een boek dat niet voor een speciale doelgroep is, maar dat iedereen zou moeten lezen, opdat men ziet dat het echt anders moet en niet alleen voor onze jongeren en de generaties na ons, maar ook voor jezelf, omdat je er zelf ook mee te maken hebt of krijgt.



Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, het is een titel die bij het boek past. Je weet meteen wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel spreekt voor zichzelf.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een heldere en duidelijke manier geschreven, zodat iedereen, van laag- tot hoogopgeleid het boek kan lezen.

Hoe actueel is het boek?
Heel erg actueel, want het speelt zich vandaag de dag af.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft mij zeker kunnen raken. Dat het erg is met de politiek wist ik al en ik wist ook al dat men tegenstanders de mond probeert te snoeren. Ik krijg dat dagelijks mee in de media. Ik hoop dan ook dat de leiders in de toekomst minder macht hebben en beter gaan luisteren naar de burgers. Al heb ik er wel een hard hoofd in.

Mooie quote in het boek: 
Zolang de burgers zwijgen gaan ze (helaas) hun eigen gang.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Dit boek is niet voor een speciale doelgroep geschreven, dit boek is voor iedereen geschreven.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Mocht hij met nog een boek komen, dan wil ik die zeker lezen.

Website van de auteur:
CITIZENS DEMOCRACY ORGANISATION

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg