Wiel Van Fortuin - David Persons


Van David Persons mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Daan neemt het vliegtuig naar Las Vegas om te proeven aan het leven van een professionele pokerspeler. Hij laat zijn vriendin, kat en frustraties thuis achter. Vanaf de pokertafel blikt hij terug op een hectische tijd met zijn vader Daniël. Een periode die begint als Daniël, een spaarzame man, wordt getroffen door een herseninfarct en van het ene op het andere moment hulpbehoevend is. Daniël is gescheiden van Daans’ moeder en heeft sinds zijn alleenstaande status al diverse vriendinnen versleten. De kordate Bianca - met wie Daan niet echt een klik heeft - lijkt echter een blijvertje. Maar, is zij wel zuiver in haar bedoelingen jegens Daniël? Na een dramatische gebeurtenis verliest Vegas zijn glans en komt Daan erachter dat hij misschien meer lijkt op zijn vader dan hem lief is.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
David Persons (1982) studeerde Articial Intelligence en past dit momenteel toe in het bedrijfsleven. Wiel van fortuin is zijn debuutroman.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
thisissaf.com

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789090343808

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
222

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 16,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Wiel van fortuin van David Persons krijg je al een vermoeden waar het boek over zal gaan. Het is mooi dat je alles wat je op de cover ziet, ook in het boek kan terugvinden. Het is alleen jammer dat men de cover niet helemaal heelt laten doorlopen via de zijkant naar de achterkant, dat de cover op de zijkant een kwart slag is gedraaid en daardoor wordt onderbroken. Het was mooier geweest als de cover via de zijkant naar de achterkant overliep. Dit is dan ook gelijk het enige minpuntje van het boek. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten.
In Wiel van fortuin van David Persons besluit Daan om naar Las Vegas te gaan, om te kijken of hij zou kunnen leven van pokeren. Het is ook een reden om even afstand te nemen van een hectische tijd. Zijn vader heeft een herseninfarct gehad en is hulpbehoevend. Zijn vader heeft diverse vriendinnen gehad nadat hij is gescheiden van Daans moeder en heeft een relatie met Bianca, maar of dat zuivere koffie is, is nog maar de vraag.
David Persons heeft zich in Wiel van fortuin heel goed ingeleefd in de diverse personen. Je leeft mee met Daan en Daniël. Je krijgt een steeds grotere hekel aan een bepaald persoon. Ondanks dat het een fictief verhaal is, zou het verhaal zomaar echt gebeurd kunnen zijn. Voor veel mensen kunnen diverse stukjes herkenbaar zijn, zoals bijvoorbeeld de misverstanden van zorgverleners naar een patiënt toe over wat een patiënt wel en niet zou kunnen in hun ogen. Het verhaal laat hiermee goed zien dat iedereen, ook al hebben ze hetzelfde, in dit geval een herseninfarct, gehad, iedere patiënt om wat voor reden dan ook anders is en dus vaak ook een andere behandelmethode nodig heeft of juist moeten accepteren dat iets niet meer gaat.
Ook laat het verhaal goed zien hoe mensen uitgebuit kunnen worden, hoe slinks daders te werk gaan. Het is een actueel onderwerp, maar tegelijkertijd ook iets van alle tijden en daarom alleen al zou iedereen dit boek moeten lezen, opdat men kan zien hoe daders te werk gaan en op tijd signalen bij anderen kunnen opvangen zodat men de slachtoffers kan helpen om verdere schade zoveel mogelijk te beperken. 
Maar het hoofdonderwerp is dat Daan zijn vader probeert te begrijpen en daardoor ook met anderen in gesprek gaat waarbij hij erachter komt dat hij misschien wel meer op zijn vader lijkt dan hij in eerste instantie dacht. Ook wordt, maar wel minder vaak, zijn relatie met zijn vriendin belicht. Omdat je alleen leest over zijn vriendin en weinig over hemzelf, kan je daar niet echt een mening over vellen. Tegelijkertijd begrijp je ook wel waarom er over Daan weinig is geschreven, omdat het vanuit hem geschreven, waardoor je weinig over hemzelf te weten komt. Maar het hoofdonderwerp is toch, zoals gezegd, dat Daan zijn relatie met zijn vader probeert te begrijpen, hem beter probeert te leren kennen. Sommige stukjes zijn aangrijpend, zoals bijvoorbeeld dat Daniël van zijn fysiotherapeut zelf zijn brood moet smeren aan het aanrecht. Maar er zitten ook een paar humorvolle stukjes in, zoals bijvoorbeeld als een fysiotherapeut aangeeft dat Daniël later met een eiffel kan gaan lopen.
Soms heb je het gevoel dat David Persons in Wiel van fortuin uit eigen ervaring spreekt en dan niet alleen over iemand die een herseninfarct heeft gehad en wat daarbij komt kijken, maar ook over hoe het er in Las Vegas aan toe gaat. Je krijgt een mooi beeld achter de schermen van de gokstad en zijn bezoekers. Je leert ondertussen ook wat meer over pokeren.
Kortom; Wiel van fortuin van David Persons is een boek met diverse thema's die van alle tijden zijn. Een boek dat iedereen zou moeten lezen opdat men kan zien dat iedereen die een herseninfarct heeft gehad, niet hetzelfde reageert en hetzelfde meemaakt en het verhaal laat ook goed zien hoe mensen uitgebuit kunnen worden, hoe dat vaak gebeurt. Daarnaast krijg je tussendoor een mooi, niet altijd even mooi, beeld van hoe het in Las Vegas eraan toe gaat en leer je wat meer over pokeren.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is alleen jammer dat men de cover niet helemaal heeft laten doorlopen naar de achterkant, dat de zijkant wordt onderbroken door een deel van de cover, maar dan een kwart slag gedraaid.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het is een heel erg originele verhaal.

Hoe actueel is het boek?
Het is een heel erg actueel verhaal, maar tegelijkertijd van alle tijden.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het precies zit met een bepaald persoon en hoe het met Daniël verder gaat en of Daan het lukt om te leven van pokeren.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me wel verrast, ik had een iets ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Piet, omdat hij positief ingesteld is ondanks wat hij heeft meegemaakt en vol levenswijsheden zit.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan de persoon die op een gegeven moment een heks wordt genoemd vanwege haar gedrag.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat weet ik niet, over Daan zelf wordt weinig geschreven, maar dat is niet erg, omdat het verhaal over het algemeen vanuit Daan is geschreven.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, hij heeft me diverse keren weten te raken. Het hele verhaal van Daniël heeft me geraakt, maar ook bepaalde stukjes van Daan, zoals bijvoorbeeld als hij op een gegeven moment met een taxi naar zijn tijdelijke woonplek gaat en het drama wat er indertijd in Las Vegas is gebeurd heeft me ook geraakt.  Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
'Kom op, laat wat je niet kunt, niet in de weg staan van wat je wel kunt.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt waarbij je wat van kan opsteken.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Wiel van fortuin Facebookpagina

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg