Boos Bloed - Els Leushuis



Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Marie-Claire zit zenuwachtig in haar favoriete golfclub in Wassenaar te wachten op een telefoontje van de politie. Als dat inderdaad komt, spoedt ze zich naar haar villa. Haar man zou vermoord zijn en ze oefent alvast op een droevig gezicht. Moeilijk, want ze heeft zelf de opdracht gegeven. Echter, tot haar verbijstering treft ze niet het lijk van haar man aan, maar dat van haar minnaar. Haar man Thomas loopt nog vrij rond en ze is bang dat hij zijn dreigement om haar van het leven te beroven nu uit gaat voeren. En dan wordt het dorp opgeschrikt door een tweede moord. Rechercheur Henk Veld is geïntrigeerd door de schoonheid van Marie-Claire, maar hij is ook sceptisch over haar eventuele betrokkenheid bij de misdaden. Bij zijn zoektocht naar de waarheid komt hij erachter dat deze vrouw een pijnlijk verleden en vele gezichten heeft. Een heerlijk leesavontuur met verrassende wendingen.
 
Bron: bol.com.

Over de auteur:
Na een lange periode van twintig jaar in het buitenland geleefd te hebben is Els Leushuis, geboren in 1957, teruggekeerd naar haar geboorteplaats Delden in Twente om als auteur een nieuwe stap te zetten in haar veelbewogen leven. Haar rijke levenservaring, aangevuld met de nodige fantasie heeft tot de misdaadroman Boos Bloed geleid.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2021

Druk:
1e druk

EAN:
9789463653619 

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
256

Genre:
Thrillers & spanning

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 19,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Boos bloed van Els Leushuis wil je weten wat er geheim moet blijven en waarom. Alleen daarom wil je het geheim weten. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten. Pas op het eind wordt duidelijk wat er met de titel bedoeld wordt.
In Boos bloed van Els Leushuis wacht de hoofdpersoon bij haar favoriete golfclub op een telefoontje. Ondertussen oefent ze zich op de reactie die ze zal geven als ze het onheilsbericht zal horen, iets wat haar niet zo goed afgaat. Dat is ook niet zo raar, want ze heeft zelf de opdracht gegeven. Op een gegeven moment komt de politie haar vertellen dat er iets ergs is gebeurd bij haar thuis. Eenmaal thuis ontdekt ze dat haar man nog leeft en haar minnaar is overleden. De vraag is waar het mis is gegaan. Ze vreest nu voor haar leven, dat haar man zijn dreigement eerdaags ten uitvoer zal brengen. Of één moord in het anders zo rustige dorp niet genoeg is, wordt het dorp opgeschrikt door nog een moord.
Rechercheur Henk en zijn maat Marcel krijgen de opdracht om beide moorden te onderzoeken. Beide heren zijn erg onder de indruk van de hoofdpersoon. Vooral rechercheur Henk zet zich als een pitbull vast in deze zaak en wil weten wat er precies is gebeurd. De hoofdpersoon blijkt een pijnlijk verleden te hebben en daardoor ook meerdere gezichten. De vraag is of beide moorden opgelost worden, of de dader(s) gevonden wordt en wat de motivatie van de dader(s) was. Had er nog iemand een appeltje met een bepaalde persoon te schillen, was het uit jaloezie of was het om een andere reden?
Meteen vanaf de eerste bladzijde van Boos bloed van Els Leushuis wordt je gegrepen door het verhaal. Je wilt weten tegen wie de hoofdpersoon het heeft. In ieder geval begrijp je al meteen uit de paar zinnen, zonder dat je het verdere verhaal kent, de noodzaak van haar woorden, dat ze het niet zomaar heeft beraamd omdat ze, bij wijze van spreken, geen rozen heeft gekregen. De auteur heeft de spanning goed opgebouwd, langzaamaan kom je steeds meer te weten over het verleden van de hoofdpersoon en wat er gebeurd is op het moment van de moorden. Op een gegeven moment begin je vermoedens te krijgen wie er achter de moord(en) zit, maar dan komen er nog een paar bij die zo hun motieven zouden kunnen hebben. Alleen daarom al wil je verder lezen, je wilt weten wie het heeft gedaan en waarom. Het is een verhaal vol verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Je wordt continu op het verkeerde been gezet. Met een schok lees je wie de dader is. Als je de reden leest, kan je Henks opmerking erover alleen maar beamen. Het verhaal kent genoeg humor, zoals bijvoorbeeld als een van de rechercheurs een opmerking maakt over de schoonmoeder van de hoofdpersoon en de ander daarop reageert. Stiekem geef je ze in dit geval gelijk.
Els Leushuis heeft zich in Boos bloed heel erg goed weten in te leven in de personen, ze heeft de belangrijkste personen goed weten uit te diepen. Je leeft mee met bepaalde hoofdpersonen, bent blij dat een bepaald persoon zich meer bemoeit met anderen, maar hebt ook een hekel aan een paar personen waarbij sommigen echt de kroon spannen. Ze laat goed zien hoe een narcist is en hoe hij mensen om de vingers windt, maar ook afstoot. Voor veel mensen zal dat herkenbaar zijn. Daarnaast laat ze goed hoe opvoeding in de jeugdjaren door kan werken in het volwassen leven en dat oudste kinderen niet altijd de wijste kinderen zijn. Ondanks dat het een fictief verhaal is, zou het zomaar waargebeurd kunnen zijn.
Kortom; Boos bloed van Leushuis is een spannend verhaal dat je meteen vanaf de eerste bladzijde grijpt en je pas loslaat als je het boek uit hebt. Het is een verhaal waar je continu op het verkeerde been wordt gezet. Pas op het eind wordt met een grote schok duidelijk wie er achter de moord(en) zit en wat het motief is.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt. Pas op het eind wordt duidelijk wat er met de titel bedoeld wordt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het is een redelijk origineel verhaal.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven, waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Meteen, als je erin bent begonnen, kan je al niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten tegen wie de hoofdpersoon het heeft, wie er achter de moord(en) zit en wat het motief van de dader(s) is.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. Die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig. Ondanks dat het een fictief verhaal is, zou het zomaar waar gebeurd kunnen zijn.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet een aantal personen groeien. Het zijn dan ook de personen die je het beste gunt.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Marie-Claire, omdat ze is wie ze is. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommigen begrijp ik het en van anderen niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De plaatsen klinken mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het verhaal van Marie-Claire heeft me geraakt. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Mooie quote in het boek: 
Door haar aderen vloeit azijn vermengd met gif.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van spannende verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg