Camille Saint-Saëns - Jeannick Vangansbeke


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Componist, archeoloog-historicus en propagandist

Waar gaat het boek over? 
Het leven van Camille Saint-Saëns overspant bijna een eeuw. Van kindsbeen af al begaafd pianist en componist, ontwikkelde hij zich ook tot muziekhistoricus. Omwille van gezondheidsredenen trok hij vaak naar het kurkdroge Algerije, en werd een propagandist van de Africa latina ideologie. Samson et Dalila is zijn bekendste opera, maar er zijn er meer in oriëntalistische stijl. Oude instrumenten boeiden hem mateloos, hij zette zich in voor het behoud van het aloude Algiers tegen moderniserende architecten. Hoewel propagandist van de Franse expansie, was hij een wereldreiziger met oprechte belangstelling voor de culturele en dan vooral muzikale veelvoud die de wereld hem bood. Een koloniaal, maar dan één die hevig ontroerd raakte door wat hij zag als het levend restant van een veel oudere en buitengewoon boeiende wereld die aan Frankrijk vooraf ging. En een buitengewoon boeiend figuur op de brug tussen Franse en Duitse cultuur.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Sükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463389280

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
166

Genre:
Geschiedenis

Prijs:
€ 22,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Camille Saint-Saëns van Jeannick Vangansbeke zullen er mensen zijn die de man op de cover herkennen, anderen zullen nieuwsgierig worden naar het achtergrondverhaal van de man. Verderop in het boek zie je de hele tekening en als wie hij is. De titel geeft precies aan over wie het boek gaat. De foto's in het boek maken het boek compleet.
Camille Saint-Saëns van Jeannick Vangansbeke gaat over het leven van Camille SaintSaëns. Je krijgt een goed beeld van wie hij was, hoe hij dacht, hoe zijn jeugd was, al is het maar de vraag of hij wel een echte jeugd heeft gehad, hoe zijn leven was, met wie hij optrok, wat voor muziek hij maakte, hoe anderen over hem dachten en wat zijn interesses waren. Hij bleek een veelzijdige man te zijn, die mede dankzij zijn gezondheid, reislustig was. Helaas dacht men soms ook verkeerd over hem, zoals over zijn geloof. 
Het is voor te stellen dat er maar bij weinig mensen een lichtje gaat branden bij het horen van de naam Camille Saint-Saëns, maar toch heeft iedereen wel eens een van zijn werken gehoord zonder dat je het door had. Naast Samson et Dalila is Danse Macabre misschien wel het bekendste werk van hem en dat dankzij het beroemdste pretpark van Nederland. Uiteraard worden beide werken naast de andere werken, hij heeft er nogal wat geschreven en bewerkt, in Camille Saint-Saëns van Jeannick Vangansbeke besproken. Je krijgt een goed beeld van wat hij heeft geschreven, verder heeft uitgewerkt en met wie hij dat soms deed, maar ook de kritieken die hij kreeg te verduren.
Tot vandaag de dag wordt nog geregeld een werk van hem gebruikt of verwerkt door een artiest. Het is mooi dat de auteur af en toe met tips komt van artiesten die de muziek van Camille Saint-Saëns hebben gebruikt, die je van hem moet luisteren, zoals bijvoorbeeld naar een van de nummers van Camille Thomas. Hij nodigt je echt uit om op zoek te gaan naar zijn muziek en naar zijn muziek te luisteren.
Aan alles is te merken dat Jeannick Vangansbeke heel veel onderzoek heeft gedaan voor Camille Saint-Saëns en hij schuwt niet om zijn eigen goed onderbouwde mening te geven, kritiek te uiten zoals bijvoorbeeld over schrijvende haantjes. De genoemde boeken wil je lezen, zodat je meer komt te weten over de diverse onderwerpen. Het is ook mooi dat hij alles in perspectief kan plaatsen, zoals bijvoorbeeld de tijd waarin Camille Saint-Saëns leefde en hoe het eraan toe ging in zijn tijd, een tijd die ook veranderde. Hij oordeelt en veroordeelt niet. Iets wat heel fijn is en waar veel mensen nog wat van kunnen leren. 
Hoewel muziek de hoofdrol speelde in het leven van Camille Saint-Saëns, had hij ook nog andere interesses, ook al speelde muziek daar een belangrijke rol in. Het is een mooie reis door de tijd. Als je het boek uit hebt, wil je meer over hem lezen en wil je zijn muziek (nog eens) beluisteren.
Kortom; Camille Saint-Saëns van Jeannick Vangansbeke is een indrukwekkend boek over een boeiende en veelzijdige man die naast muziek ook van reizen hield. Ondanks dat er al veel beschreven is in dit boek, wil je na het lezen van dit boek nog meer over hem lezen en ga je op zoek naar de werken die hij heeft geschreven.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Je ziet meteen over wie het boek gaat.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want om hem draait het boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je krijgt meteen een indruk van wat je van het boek kan verwachten, wat er belicht wordt van Camille Saint-Saëns.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en informatieve manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Niet echt origineel, veel is al eerder geschreven, maar dat is evengoed niet erg. Doordat de auteur zijn eigen, goed onderbouwde meningen en kritieken geeft, is het een mooie aanvulling op de boeken die al zijn geschreven over Camille Saint-Saëns. Daarnaast is het ook een mooi opstapje om andere boeken over hem te gaan lezen, als je die nog niet hebt gelezen.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar ik heb genoten van het boek.

Mooie quote in het boek: 
Hij is met ander woorden zoals vele meeste mensen politiek een vat vol tegenstrijdigheden.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in Camille Saint-Saëns.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg