De Huisvriend - Frank Heine


Van UITGEVERIJ ASPEKT en Frank Heine mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De huisvriend vertelt het verhaal van majoor Evert Burden, de man die op vrijdagmiddag op weg naar de bakker wordt aangereden door een op hol geslagen auto. Dit kost hem bijna zijn benen en, tijdelijk, zijn geheugen. Hij weet hierbij een jongetje te redden en dit leidt tot de kennismaking met de dankbare ouders. Van vriend promoveert hij tot huisvriend en het liefst zou hij de minnaar van de vrouw des huizes worden.Maar hiertegen verzetten zich vreemde krachten. Hij tobt over zichzelf en wordt bedwelmd door de twee dienstbodes die zich de tempelmaagden noemen. Daarnaast wordt hij belaagd door een hardnekkige droomfiguur, de Strik. Het is uit deze beklemming dat Evert Burden een onzekere weg naar bevrijding vindt.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Na een werkzaam leven in de cultuur begon Frank Heine (1945) zijn schrijfbezigheden als een serieuze zaak te beschouwen. Hij debuteerde met de roman “Meisterstück”, gevolgd door zijn drie door Uitgeverij Aspekt uitgebrachte proeven van literaire fictie: de romans “Hemelzangen” en “Een gat in de golven” en een bundel met verhalen en gedichten: “Echt Waar!”

“De huisvriend” is Heines vierde roman.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Pim Leefsma

Binnenwerk:
BeCo DTP-Productions, Epe

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789464249606 

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
264

Genre:
Literatuur & romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 22,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De huisvriend van Frank Heine wordt je nieuwsgierig naar het boek. Je wilt weten wat datgene wat je op de cover ziet met elkaar te maken heeft, wie de personen zijn en wat hun verhaal is. De titel maakt nieuwsgierig naar het boek. Je wilt weten of het een vrolijke huisvriend is die je graag over de vloer hebt of zo'n vervelende huisvriend die noodgedwongen tot je vriendenkring behoort.
In De huisvriend van Frank Heine krijgt de hoofdpersoon op een dag een auto-ongeluk waarbij hij bijna zijn benen verliest en tijdelijk zijn geheugen verliest. Met zijn actie redt hij een jongetje. Zijn ouders zijn hem daar ontzettend dankbaar voor en nodigen hem op een gegeven moment hun thuis uit. Op een gegeven moment is de vriendschap zo goed, dat hij al snel een huisvriend wordt. Nadat hij de moeder van het jongetje voor het eerst heeft gezien, wordt hij verliefd op haar en wil hij het liefst haar minnaar zijn, maar of dat ook ooit zover komt, is nog maar vraag, want vreemde krachten verzetten zich met alle kracht ertegen. Hij begint door zijn tijdelijke geheugenverlies op zoek te gaan naar zichzelf, wie hij is en wie hij was. Daarvoor neemt hij contact op met diverse mensen die hem zouden kunnen helpen. Ook gaat hij door zijn ziekenhuisperiode anders naar zijn werk kijken, gaat hij bedenken of hij het nog wel wil op de manier zoals hij dat tot dan toe altijd deed en of hij de rang die hij heeft wel echt heeft verdiend. Ondertussen wordt hij bedwelmd door twee dienstbodes die zich de tempelmaagden noemen, een ander persoon die hem graag wil helpen met een meisje en krijgt hij geregeld bezoek van een droomfiguur die hij uiteindelijk een naam geeft.
Frank Heine heeft zich in De huisvriend heel erg goed weten in te leven in de personen en het tijdsbeeld. Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in het verhaal. Je leeft mee met de hoofdpersoon en de vrouw waar hij een oogje op heeft. Langzaamaan kom je steeds meer over beide personen te weten en heb je het vooral met de moeder van het kind te doen. De hoofdpersoon roept dubbele gevoelens bij je op, je mag hem, maar tegelijkertijd irriteer je je ook geregeld aan hem. Het is voor te stellen dat er bij veel mensen geen plezierige herinneringen naar boven komen als ze lezen wat Albert doet voor werk, omdat ze zelf ooit met zo'n persoon te maken hebben gehad waardoor hun leven ongewild veranderde.
Ondanks dat De huisvriend van Frank Heine een fictief verhaal is, merk je daar tijdens het lezen niets van. Tijdens het lezen heb je het gevoel dat het allemaal echt zo gegaan is. Soms moet je je zelfs even bedenken dat het een fictief verhaal is, dat het niet echt is gebeurd, omdat bepaalde stukjes, vooral in deze tijd, op het randje is, zoals het stukje waarin Jules Evert een bepaalde gunst wil verlenen. Tegelijkertijd laat het verhaal ook goed zien dat sommige vrouwen niet voor mannen onderdoen. Door de beeldende schrijfwijze van de auteur heb je het gevoel dat je het verhaal vanaf de zijlijn meebeleeft. Op een gegeven moment krijg je een vermoeden hoe het verhaal verder zal gaan, hoe het verhaal zal eindigen, maar dan blijkt verhaal een wending te krijgen die je niet ziet aankomen, wordt het zelfs even schokkend. Het eind is heel mooi, vooral de laatste zin, dat een echt afscheid, maar tegelijkertijd een nieuw begin is en tegelijkertijd een open eind is, is een totale verrassing. Aan de andere kant ook weer niet helemaal als je het verhaal goed hebt gelezen, maar dat besef je pas als je het boek al een paar uur uit hebt. Dan dringt een eerder stukje tot je door.
Kortom; De huisvriend van Frank Heine is een indrukwekkend verhaal waarin je meeleeft met de hoofdpersoon en de vrouw waar hij een oogje op heeft. Een verhaal waarin je je geregeld ergert aan de hoofdpersoon, maar tegelijkertijd mag je hem. Je hoopt dat de hoofdpersoon zal ontdekken wie hij echt is en dat hij gelukkig wordt met datgene dat hem gelukkig maakt.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want om hem draait het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte en beeldende manier geschreven waarbij je het gevoel hebt dat je het verhaal vanaf de zijlijn meebeleeft. Onder andere daardoor leest het verhaal vlot weg.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je eenmaal in het boek bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen, vooral tegen het eind kan je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. Ik had een ander, meer standaard plot, verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Evert, maar tegelijkertijd mag ik hem ook weer niet, om hoe hij bijvoorbeeld over veel mensen denkt, toch maakt juist hij het verhaal, waardoor hij het leukst is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Albert, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, dat zou ik niet kunnen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Maastricht is een hele mooie stad en de andere plaatsen klinken ook mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren. Het hele levensverhaal van Manon heeft me geraakt. Ik had tijdens het lezen echt met haar te doen. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van romans houden die niet standaard verlopen, die niet standaard eindigen, maar die diep gaan.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg