Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

De Rottum Expeditie - Peter Van Der Schelde


Van Peter van der Schelde mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Bezoek aan het verboden eiland

Waar gaat het boek over? 
Ten oosten van Schiermonnikoog ligt een veranderlijk gebied waar zee en wind vrij spel hebben. De stromingen en geulen zijn verwikkeld in een continu proces aan veranderingen. De wind blaast aangevoerd zand tot jonge duinen. Bij hoge vloed eisen de golven hun eerder aangevoerde zand terug en brokkelen de duinen weer af. Met De Rottum Expeditie doorkruis je twee keer dit relatief onbekende deel van onze Waddenzee. De eerste expeditie gaat terug in de tijd en brengt je vanaf Noordpolderzijl naar Rottumeroog, toen deze reis nog betrekkelijk eenvoudig was. Menno neemt je mee aan boord van De Vijf Gebroeders en je maakt kennis met het leven en de natuur op Rottumeroog, halverwege de 19de eeuw. In het tweede deel van dit boek stap je in het heden aan boord van de Willem-Jacob. Rottumeroog blijkt in onze tijd lastiger bereikbaar te zijn. Door weer, wind en tij gedwongen wordt het een zwerftocht door de hele streek, van Engelsmanplaat tot Rottum.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Bureau De Rooij, Hoorn

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789492524027

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
186

Genre:
Regionale geografie

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van De Rottum expeditie van Peter van der Schelde weet je dankzij de overduidelijke titel wat je van het boek kan verwachten. Achter de titel zie je het eiland, wat duidelijk genoeg is, maar ook weer niet de boventoon voert en dat is niet erg, je krijgt evengoed een goed beeld van hoe het eiland er globaal uitziet.
In De Rottum expeditie van Peter van der Schelde neemt de auteur de lezer mee op zijn expeditie met een groep mensen naar een verboden eiland. Een eiland, dat niet of nauwelijks bekend is en waar men, voor zover bekend, ook niets of nauwelijks wat van leert op de meeste scholen. Iets wat jammer is, want het is een stukje dat ook bij Nederland hoort en interessant kan zijn voor de leraar om over te vertellen. Dit boek is dan ook uitermate geschikt om te gebruiken tijdens aardrijkskunde, zodat de leerlingen op een leuke manier kennis maken over dit onbekende gebied. Je steekt er heel wat van op. Je leert bijvoorbeeld wat een 'plaat' en een 'oog' is. De auteur legt dat op een duidelijke manier uit en vertelt ook over een jeugdherinnering van hem. 
In het eerste gedeelte van De Rottum expeditie van Peter van der Schelde ga je terug in de tijd en neemt Menno je mee op zijn dagtocht naar Rottumeroog. Hij heeft er een verslag over geschreven. Zijn verslag laat zien, hoe, in vergelijking met vandaag de dag, makkelijk de reis was en hoe hij die dag heeft ervaren. Tijdens het lezen van zijn verslag begrijp je zijn liefde voor het eiland en de natuurliefhebbers zouden daar ook graag willen wonen. 
De auteur heeft het verslag van Menno heel mooi verwerkt in het verhaal. De auteur heeft zich goed ingeleefd in de personen, de tijd en hoe het er toen uitgezien heeft. Hij heeft feit en fictie heel mooi met elkaar weten te verweven. Tijdens het lezen geloof je dat het helemaal zo is gegaan en dat zou ook zomaar kunnen. Het is mooi dat hij aan het eind vertelt hoe het Menno uiteindelijk is vergaan. 
In het tweede gedeelte van De Rottum expeditie van Peter van der Schelde vertelt de auteur over zijn zwerftocht samen met een groep mensen naar het verboden eiland. Zo relatief makkelijk als het vroeger ging, dat je in een dag heen en weer kon zijn, zo moeilijk is het vandaag de dag. De auteur laat de verschillen met toen goed zien in zijn verslag, dat het een reis is met risico's en dat je afhankelijk bent van de elementen van de natuur, ook al heeft de bemanning veel ervaring met de route. Hij vertelt over wat ze die reis meemaakten, wat ze zagen en hoe hij het ervaren heeft. Hij vertelt wat over de geschiedenis van het gebied en over Natura 2000. Je krijgt daardoor een nog beter beeld van Rottummeroog.
Door zijn beeldende beschrijving, heb je het gevoel dat je erbij bent, mee bent op reis. Door zijn verhaal wil je de expeditie zelf ook meemaken, wil je al het moois van de streek van Engelsmanplaat tot Rottum met eigen ogen aanschouwen, ook al weet je dat je dat waarschijnlijk nooit in het echt zal zien vanwege begrijpelijke redenen. Ondanks dat je Rottummeroog met eigen ogen wilt aanschouwen, hoop je dat men zich er ook in de toekomst aan houdt, dat men de natuur zijn gang laat gaan en niet uiteindelijk toch iets toeristisch van maakt. 
Kortom; De Rottum expeditie van Peter van der Schelde is een indrukwekkend verslag van een expeditie naar een verboden eiland, die vroeger niet verboden was, maar waar alleen op bepaalde dagen toeristen mochten komen en dan ook maar een beperkt aantal, zodat de natuur niet teveel verstoord werd. Van dat laatste is een verslag door een man, die er in zijn tijd jaarlijks naar toe ging, bewaard gebleven en te lezen in dit boek. De auteur ging er ook heen met een groep, maar dat was niet zo'n makkelijke reis als dat van Menno.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want daar draait het in dit boek om.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte, informatieve en beeldende manier geschreven waardoor je het gevoel hebt dat je het zelf mee maakt.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken heel erg mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Niet echt, maar ik heb wel genoten van het boek.

Mooie quote in het boek: 
De zee neemt en de zee geeft.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor iedereen die geïnteresseerd is in alles wat met Nederland te maken heeft.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van De Rottum Expeditie om een leesfragment van het boek aan te vragen.

Website van de auteur:
De Rottum Expeditie

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg