Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over? Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek? Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...
Link ophalen
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Andere apps
De Rottum Expeditie - Peter Van Der Schelde
Link ophalen
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Andere apps
Van Peter van der Schelde mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken. Subtitel:
Bezoek aan het verboden eiland
Waar gaat het boek over?
Ten oosten van Schiermonnikoog ligt een veranderlijk gebied waar zee en wind vrij spel hebben. De stromingen en geulen zijn verwikkeld in een continu proces aan veranderingen. De wind blaast aangevoerd zand tot jonge duinen. Bij hoge vloed eisen de golven hun eerder aangevoerde zand terug en brokkelen de duinen weer af. Met De Rottum Expeditie doorkruis je twee keer dit relatief onbekende deel van onze Waddenzee. De eerste expeditie gaat terug in de tijd en brengt je vanaf Noordpolderzijl naar Rottumeroog, toen deze reis nog betrekkelijk eenvoudig was. Menno neemt je mee aan boord van De Vijf Gebroeders en je maakt kennis met het leven en de natuur op Rottumeroog, halverwege de 19de eeuw. In het tweede deel van dit boek stap je in het heden aan boord van de Willem-Jacob. Rottumeroog blijkt in onze tijd lastiger bereikbaar te zijn. Door weer, wind en tij gedwongen wordt het een zwerftocht door de hele streek, van Engelsmanplaat tot Rottum.
Bij het zien van de mooie cover van De Rottum expeditie van Peter van der Schelde weet je dankzij de overduidelijke titel wat je van het boek kan verwachten. Achter de titel zie je het eiland, wat duidelijk genoeg is, maar ook weer niet de boventoon voert en dat is niet erg, je krijgt evengoed een goed beeld van hoe het eiland er globaal uitziet.
In De Rottum expeditie van Peter van der Schelde neemt de auteur de lezer mee op zijn expeditie met een groep mensen naar een verboden eiland. Een eiland, dat niet of nauwelijks bekend is en waar men, voor zover bekend, ook niets of nauwelijks wat van leert op de meeste scholen. Iets wat jammer is, want het is een stukje dat ook bij Nederland hoort en interessant kan zijn voor de leraar om over te vertellen. Dit boek is dan ook uitermate geschikt om te gebruiken tijdens aardrijkskunde, zodat de leerlingen op een leuke manier kennis maken over dit onbekende gebied. Je steekt er heel wat van op. Je leert bijvoorbeeld wat een 'plaat' en een 'oog' is. De auteur legt dat op een duidelijke manier uit en vertelt ook over een jeugdherinnering van hem.
In het eerste gedeelte van De Rottum expeditie van Peter van der Schelde ga je terug in de tijd en neemt Menno je mee op zijn dagtocht naar Rottumeroog. Hij heeft er een verslag over geschreven. Zijn verslag laat zien, hoe, in vergelijking met vandaag de dag, makkelijk de reis was en hoe hij die dag heeft ervaren. Tijdens het lezen van zijn verslag begrijp je zijn liefde voor het eiland en de natuurliefhebbers zouden daar ook graag willen wonen.
De auteur heeft het verslag van Menno heel mooi verwerkt in het verhaal. De auteur heeft zich goed ingeleefd in de personen, de tijd en hoe het er toen uitgezien heeft. Hij heeft feit en fictie heel mooi met elkaar weten te verweven. Tijdens het lezen geloof je dat het helemaal zo is gegaan en dat zou ook zomaar kunnen. Het is mooi dat hij aan het eind vertelt hoe het Menno uiteindelijk is vergaan.
In het tweede gedeelte van De Rottum expeditie van Peter van der Schelde vertelt de auteur over zijn zwerftocht samen met een groep mensen naar het verboden eiland. Zo relatief makkelijk als het vroeger ging, dat je in een dag heen en weer kon zijn, zo moeilijk is het vandaag de dag. De auteur laat de verschillen met toen goed zien in zijn verslag, dat het een reis is met risico's en dat je afhankelijk bent van de elementen van de natuur, ook al heeft de bemanning veel ervaring met de route. Hij vertelt over wat ze die reis meemaakten, wat ze zagen en hoe hij het ervaren heeft. Hij vertelt wat over de geschiedenis van het gebied en over Natura 2000. Je krijgt daardoor een nog beter beeld van Rottummeroog.
Door zijn beeldende beschrijving, heb je het gevoel dat je erbij bent, mee bent op reis. Door zijn verhaal wil je de expeditie zelf ook meemaken, wil je al het moois van de streek van Engelsmanplaat tot Rottum met eigen ogen aanschouwen, ook al weet je dat je dat waarschijnlijk nooit in het echt zal zien vanwege begrijpelijke redenen. Ondanks dat je Rottummeroog met eigen ogen wilt aanschouwen, hoop je dat men zich er ook in de toekomst aan houdt, dat men de natuur zijn gang laat gaan en niet uiteindelijk toch iets toeristisch van maakt.
Kortom; De Rottum expeditie van Peter van der Schelde is een indrukwekkend verslag van een expeditie naar een verboden eiland, die vroeger niet verboden was, maar waar alleen op bepaalde dagen toeristen mochten komen en dan ook maar een beperkt aantal, zodat de natuur niet teveel verstoord werd. Van dat laatste is een verslag door een man, die er in zijn tijd jaarlijks naar toe ging, bewaard gebleven en te lezen in dit boek. De auteur ging er ook heen met een groep, maar dat was niet zo'n makkelijke reis als dat van Menno.
Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Herinneringen van vernielde generaties Waar gaat het boek over? Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe h...
Van Edwin J.F. Delsing mocht ik dit boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken. Subtitel: Fundament voor een ongedwongen samenleving volgens universele beginselen Waar gaat het boek over? Deze zoektocht is op iets anders uitgelopen. Het resultaat ligt nu verwoord in een boek met de titel “Het Libertarische Sociaal Contract”. Het omslag laat een “kettingbreker” zien, een man, die zichzelf bevrijdt uit de ketenen van … Ja, van wat eigenlijk? De twee fundamentele uitgangspunten van het libertarisme, individuele zelfbeschikking en non-agressie, zijn uitgewerkt in het Libertarische Sociaal Contract. Met zulk een écht contract, in de vorm van een verklaring aan je medemens, definieer je jezelf tot zelfbeschikt mens, die te kennen geeft vreedzaam te willen samenleven met anderen die – wederzijds – het individuele zelfbeschikkingsrecht respecteren. Vanuit die zelfbeschikking geef je jezelf, als je dat wilt, een Libertarische Grondwet. Een voorstel voor zo’n Libertarische G...
Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over? Kort nadat haar zus verdwijnt, is Fay na een kickbokstraining getuige van een gruwelijke afranseling. Ze wil contact met de politie opnemen, maar ontvangt een dreigement: als ze niet zwijgt, wordt ook zij afgetuigd. Tijdens een Halloweenfeest wordt er weer een toegetakeld meisje gevonden. Fay vermoedt een verband tussen de verdwijning van haar zus en de afranselingen. Maar haar zoektocht brengt haarzelf én anderen in levensgevaar. Bron: bol.com . Omslagontwerp: Wil Immink Design Jaar van verschijnen: 2018 ISBN: 9789026143496 Bindwijze: E-book Aantal pagina's: 158 Genre: Young adult, thrillers, jeugd Verfilmd? Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het leent zich er goed voor om te verfilmd te worden. Wat vind je van het boek? Bij het zien van de cover van Knock-out van Cis Meijer krijg je een soort angstgevoel, je...
Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over? De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen. Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen. In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloe...
Reacties
Een reactie posten