Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over? Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek? Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...
Link ophalen
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Andere apps
Ganymedes 21
Link ophalen
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Andere apps
Van Steven Standaert mocht ik dit boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken. Subtitel:
Rare boekjes reeks
Waar gaat het boek over?
Dit jaarboek voorziet in de algemeen geaccepteerde, evenwichtige staalkaart van het beste dat de Nederlandstalige fantastische literatuur voortbrengt. Met trots maken wij bekend dat in dit jaarboek bijdragen zijn opgenomen van (in alfabetische volgorde): Joke Adam, Annette Akkerman, Guido Eekhaut, Rob Geukens, Mike Jansen, Pascal de Hoop, Johan Klein Haneveld, Jorrit de Klerk, Jan J.B. Kuipers, Oxana Langbeen, Paul van Leeuwenkamp, Ruben van Luijk, Remco Meisner, Max Moragie, Marcel Ozymantra, Isabelle Plomteux, Jan Roosen, Steven Standaert, Tais Teng, Reinder Veelinx, Charles van Wettum, Reinold Widemann en Bart de Wolf.
Zoals elk jaar worden de verhalen ook nu weer warm omhelsd door een schilderij van de hand van ‘Ganymedes-roerganger’ Vincent van der Linden (Emigration of a Tortoise). In Ganymedes vindt u de actuele staalkaart van de Nederlandstalige fantastische literatuur en kunst. Bekende auteurs fungeren als aanjager voor nieuw, opkomend talent.
Bij het zien van de mooie cover van Ganymedes 21 krijg je, als je niet bekend bent met de Rare boekjes reeks, niet meteen een idee van wat voor soort boek je gaat lezen. Voor diegenen die wel bekend zijn met de reeks, weten meteen wat ze kunnen verwachten van het boek. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. Het is alleen jammer dat de bovenste tekst op de achterkant niet in het zwart of een andere heel donkere kleur is geplaatst. Voor brildragers, ook de leesbril gebruikers, is de tekst erg moeilijk te lezen. Dat is dan ook het enige minpunt van dit boek. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten.
Ondanks dat dit een deel is uit een boekenserie, is het boek los te lezen. Je hoeft niet eerst de vorige delen gelezen te hebben, want het is, net als de vorige delen, een verhalenbundel met een paar gedichten. Ook hoef je de verhalen niet op de volgorde te lezen zoals ze zijn gepubliceerd. Je bepaalt zelf met welk verhaal of gedicht je begint, welk verhaal of gedicht je daarna leest en met welk verhaal of gedicht je eindigt. Omdat het boek niet zo groot is, is het een mooi boekje om mee te nemen voor bijvoorbeeld in de trein. Het boek past in de handtassen die de meeste mensen gebruiken.
Ganymedes 21 staat boordevol met korte verhalen en gedichten. Het zijn verhalen die allemaal verrassende wendingen hebben en verrassende ontknopingen die je niet ziet aankomen. Geen enkel verhaal in dit boek kent voorspelbare momenten. Ook zijn de verhalen niet langdradig. De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd, de auteurs hebben zich stuk voor stuk goed ingeleefd in de personen, het tijdperk en de omgeving waarin hun verhalen afspelen. Bij het laatste verhaal heb je wel eerst zoiets van dat al die zinnen met hoofdletters niet nodig zijn, krijg je haast de neiging alleen daarom al om het verhaal niet te lezen, maar als je het verhaal leest, begrijp je waarom men ervoor heeft gekozen om zoveel hoofdletters te gebruiken en begrijp je dat het in dit geval wel is toegestaan dat men hele zinnen met alleen maar hoofdletters heeft geschreven. Het is overigens een verhaal waarbij de meeste mensen zoiets zullen hebben van dat het mooi is wat de wetenschap allemaal ontdekt heeft en wat er allemaal zou kunnen, maar dat er ook grenzen aan zit, dat sommige dingen geen werkelijkheid hoeven te worden.
Zo staan er meerdere verhalen in die je aan het denken zetten, zoals bijvoorbeeld het verhaal over een man die op een dag een stuk ouder wakker wordt dan hij de vorige nacht in bed is gegaan. En nee, dan hebben we niet over het gevoel dat we allemaal wel eens hebben, hij is letterlijk een oud mannetje geworden. Je vraagt je af hoe je zelf zou reageren als het jou zou overkomen. Er is een verhaal waarbij lijkt dat het over mensen uit het gewone leven gaat, mensen die zich in het openbaar anders voordoen, dan ze werkelijk zijn, maar dan krijgt het verhaal een bizarre wending die je niet ziet aankomen. Je wordt met veel verhalen eigenlijk al meteen op het verkeerde been gezet en wordt dat gedurende het hele verhaal.
Het verhaal over de Blauwe Engel is grotendeels fictief, maar heeft wel een historische achtergrond die goed is verwerkt in het verhaal. Als je het verhaal gelezen hebt, vind je het stiekem jammer dat het niet waargebeurd is. Het zou een mooie legende zijn voor de toekomst. Ach, wie weet, gaat men in de toekomst wel denken dat dit verhaal echt gebeurd is en is het misschien nog wat aangedikt zoals met veel legendes het geval is. ;)
Veel verhalen geven je een sciencefiction-gevoel, zoals bijvoorbeeld een verhaal waar een echtpaar terug in de tijd gaat en uiteindelijk ergens voor moet kiezen. Ook dit is een verhaal dat je je doet afvragen hoe jij zou reageren en wat je zelf zou kiezen als het jou zou overkomen. Ook laat er een verhaal goed zien wat er kan gebeuren als mensen teveel naar geld kijken en niet naar wat er zou kunnen gebeuren met het product dat ze verkopen, als het in verkeerde handen terecht komt, en dan met name producten dat een gevaar kan vormen voor de mensheid als men niet oplet. Zo staan er nog meer verhalen in die je aan het denken zetten, die je doen beseffen hoe kwetsbaar bijvoorbeeld de mens en de natuur is, maar ook verhalen waar je gewoon van kan genieten zonder dat er een echte boodschap in zit. Aan het eind lees je in de mini-biografieën wat meer over de auteurs die in dit boek hebben gepubliceerd en kom je meer te weten over de Stichting Fantastische Vertellingen.
Kortom; Ganymedes 21 is een verhalenbundel vol met bizarre, mooie, indrukwekkende, schokkende en humorvolle verhalen en een paar gedichten. Als je dit deel gelezen hebt, wil je de vorige delen alsnog lezen als je dat nog niet gedaan hebt en ben je benieuwd naar het volgende deel.
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen. Wat vind je van de cover?
Het is een mooie cover die bij het boek past. Wat vind je van de titel van het boek?
Het is een mooie titel die bij het boek past. Wat vind je van de subtitel van het boek?
De subtitel is heel erg goed gekozen, je weet meteen bij wat voor serie het boek hoort.
Wat vind je van de schrijfstijl?
De verhalen zijn stuk voor stuk op een vlotte en beeldende manier geschreven. Je hebt bij alle verhalen het gevoel dat je erbij bent, het zelf mee beleeft. Hoe origineel zijn de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk heel erg origineel.
Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd. Zat je direct in de verhalen?
Ja, bij de meeste verhalen zat ik er direct in. Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je eenmaal met een verhaal bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het verhaal zal eindigen.
Hebben de plots je verrast?
Ja, de plots hebben mij stuk voor stuk verrast. Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, de verhalen zijn stuk voor stuk geloofwaardig, Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.
Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, diverse auteurs hebben mij weten te raken, zoals bijvoorbeeld het verhaal waarin een man op een dag als een oud mannetje wakker wordt heeft me geraakt. Ik zou gek worden als het mij zou overkomen en ook een hartverzakking krijgen als ik had gezien wat hij onderweg meemaakte. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden. Ook het verhaal over de gemene draak heeft me geraakt. Zo zijn er meer verhalen die me geraakt hebben. Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden. Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalenbundels houdt. Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren. Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien. Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker, en de vorige delen wil ook lezen. Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast. Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden. Leuk weetje over het boek:
Mocht je nu ook verhalen en/of gedichten schrijven en het leuk vinden om een kans te maken op dat het gepubliceerd wordt in het volgende deel, dan kan je op de site van Ganymedes lezen wat je daarvoor moet doen.
Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Herinneringen van vernielde generaties Waar gaat het boek over? Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe h...
Van Edwin J.F. Delsing mocht ik dit boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken. Subtitel: Fundament voor een ongedwongen samenleving volgens universele beginselen Waar gaat het boek over? Deze zoektocht is op iets anders uitgelopen. Het resultaat ligt nu verwoord in een boek met de titel “Het Libertarische Sociaal Contract”. Het omslag laat een “kettingbreker” zien, een man, die zichzelf bevrijdt uit de ketenen van … Ja, van wat eigenlijk? De twee fundamentele uitgangspunten van het libertarisme, individuele zelfbeschikking en non-agressie, zijn uitgewerkt in het Libertarische Sociaal Contract. Met zulk een écht contract, in de vorm van een verklaring aan je medemens, definieer je jezelf tot zelfbeschikt mens, die te kennen geeft vreedzaam te willen samenleven met anderen die – wederzijds – het individuele zelfbeschikkingsrecht respecteren. Vanuit die zelfbeschikking geef je jezelf, als je dat wilt, een Libertarische Grondwet. Een voorstel voor zo’n Libertarische G...
Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over? Kort nadat haar zus verdwijnt, is Fay na een kickbokstraining getuige van een gruwelijke afranseling. Ze wil contact met de politie opnemen, maar ontvangt een dreigement: als ze niet zwijgt, wordt ook zij afgetuigd. Tijdens een Halloweenfeest wordt er weer een toegetakeld meisje gevonden. Fay vermoedt een verband tussen de verdwijning van haar zus en de afranselingen. Maar haar zoektocht brengt haarzelf én anderen in levensgevaar. Bron: bol.com . Omslagontwerp: Wil Immink Design Jaar van verschijnen: 2018 ISBN: 9789026143496 Bindwijze: E-book Aantal pagina's: 158 Genre: Young adult, thrillers, jeugd Verfilmd? Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het leent zich er goed voor om te verfilmd te worden. Wat vind je van het boek? Bij het zien van de cover van Knock-out van Cis Meijer krijg je een soort angstgevoel, je...
Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over? De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen. Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen. In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloe...
Reacties
Een reactie posten