Grasvleugels - Henriëtte Hemmink


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Mysterieuze ontmoeting

Waar gaat het boek over? 
Julia heeft een fles in zee gevonden met daarin een boodschap van Cathy, een elfjarig meisje. Als ze tijdens haar vakantie in Schotland kennis wil maken met Cathy ontdekt ze dat zich een tragedie heeft afgespeeld waarbij Cathy en haar moeder om het leven kwamen. Julia leert Amy kennen, het zusje van Cathy. Hun vader, William Duncan, wil dat Julia een boek over Cathy schrijft, omdat ze zo bijzonder was. Het is moeilijk om nee tegen hem te zeggen. Hij heeft iets dwingends, iets onweerstaanbaars. Maar ook iets duisters. Julia ontrafelt beetje bij beetje de waarheid achter het mysterie van deze Schotse landheer.
 
Bron: bol.com.

Over de auteur:
Henriëtte Hemmink (1957) is een succesvol schrijver van meer dan 140 romans en jeugdboeken. Van haar populaire boeken zijn bijna 1.000.000 boeken verkocht. Ze heeft een aansprekende, filmische stijl en haar verhalen zijn zorgvuldig opgebouwd. De personages in haar boeken worden geconfronteerd met de dilemma’s van het leven: liefde, dood, jaloezie, kwetsbaarheid, verraad, afgewezen worden en dit verpakt ze in spannende verhalen met onverwachte wendingen en afloop. Henriëtte Hemmink verstaat de kunst van het weglaten en juist daarom maken haar verhalen diepe indruk.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Salihanur Akpinar

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463389402

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
206

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Grasvleugels van Henriëtte Hemmink wil je weten wie het meisje is en wat haar verhaal is. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt. De subtitel geeft een klein tipje van de sluier weer van wat je van het verhaal kan verwachten.
In Grasvleugels van Henriëtte Hemmink reist Julia door Schotland. Op een dag vindt ze op een strand een fles met een brief erin. Ze stuurt een kaart naar het meisje dat de brief in de fles heeft gestopt en ze besluit om het meisje met een bezoek te vereren. Bij aankomst blijkt dat er zich een tragedie heeft afgespeeld waarbij het meisje en haar moeder om het leven zijn gekomen. Haar zusje en haar vader willen dat Julia blijft en de vader van het meisje wil dat Julia een boek over zijn overleden dochter schrijft omdat ze zo bijzonder was. Julia vindt het moeilijk om nee te zeggen tegen de man die iets dwingends heeft, iets onweerstaanbaars, maar ook iets duisters heeft. Beetje bij beetje komt de waarheid steeds meer boven water en rijst steeds meer de vraag of het wel een ongeluk was.
Grasvleugels van Henriëtte Hemmink is een verhaal dat je meteen weet te pakken, waar je meteen in zit, waar je meteen nieuwsgierig wordt gemaakt naar het vervolg van het verhaal. Je wilt weten wat er in het verleden is gebeurd, wat er zich in het verleden op een bepaalde plaats heeft afgespeeld. Al snel krijg je een vermoeden, maar druk je het ook weer weg, omdat je een gedeelte van je vermoedens niet kan geloven dat het echt zo zou zijn gebeurd. Op een gegeven moment begin je zelfs over een andere mysterieuze dood te twijfelen en ook over een later ongeluk begin je te twijfelen of het wel zo gegaan is als men zegt. Het eind komt als een schok binnen, die had je niet zien aankomen, je had het op een iets andere manier verwacht.
De auteur heeft zich, zoals gewend van haar, goed ingeleefd in de personages en de omgeving waar het verhaal zich afspeelt. Ze heeft de gevoelens van de personages goed weten te verbeelden. Je leeft mee met de personages, begint een bepaald personage steeds meer te wantrouwen en met een ander personage heb je te doen, hoop je dat ze het ooit beter krijgt en zich uiteindelijk durft te verzetten. Ook heeft de auteur de spanning goed weten op te bouwen. Het is een verhaal met diverse verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, je wordt geregeld op het verkeerde been gezet. Het is alleen jammer dat er geen epiloog is waarin wordt beschreven hoe een bepaald persoon op een bepaald bericht heeft gereageerd en hoe het bijvoorbeeld een jaar later met die persoon is.
Grasvleugels van Henriëtte Hemmink is een verhaal waarin stukjes zitten die voor veel mensen (deels) herkenbaar kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld het niet goed weten hoe om te gaan met de dood van een geliefd persoon. Geregeld wordt je aan het denken gezet, zoals over de ziel. Het verhaal geeft op indrukwekkende manier de dood weer, laat je er anders naar kijken dan je misschien gewend bent. Het is voor te stellen dat bepaalde stukjes, zoals over een monnik, voor sommige mensen ongeloofwaardig is, terwijl anderen wel geloven dat het echt kan gebeuren. Gergeld vraag je je af wat jij gedaan zou hebben, zoals bijvoorbeeld als je in de schoenen van Julia had gestaan.
Kortom; Grasvleugels van Henriëtte Hemmink is een verhaal dat je raakt, dat je soms de tranen over je wangen doet laten lopen. Het is aan te bevelen om een doos met tissues bij de hand te houden. Het is een verhaal dat laat zien dat er meer tussen hemel en aarde is, dan men vaak denkt. Maar ook een verhaal dat laat zien dat niet alle tragedies zijn wat het op het eerste gezicht leek.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen. 

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je krijgt meteen al een idee waar het boek over zal gaan.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Hoe actueel is het boek?
Helaas nog steeds heel erg actueel en dat zal het helaas ook altijd wel blijven. Ondanks dat het een fictief verhaal is, zou het verhaal zomaar echt gebeurd kunnen zijn. Ook in het echte leven gebeurd soms dat wat je in het boek kan lezen.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven, waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten wat er in het verleden precies is gebeurd. Als je niet in het boek aan het lezen bent, dan houdt het boek je onbewust bezig.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast. Ik had een iets ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik ben er nog niet uit wie ik het leukst vind.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
William, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik het wel, van andere personen begrijp ik het niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
'Soms is tijd niet nodig om de afstand naar elkaars kern te overbruggen.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van spannende verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
Dit boek is eerder verschenen onder de titel Vleugels in het gras bij Elikser UITGEVERIJ.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg